IZGRADNJA GRANIČNOG PRELAZA BRATUNAC:Posao vrijedan 14 miliona maraka radit će i firma osuđena za utaju poreza

Istražujemo

IZGRADNJA GRANIČNOG PRELAZA BRATUNAC: Posao vrijedan 14 miliona maraka radit će i firma osuđena za utaju poreza

Posao izgradnje graničnog prelaza u Bratuncu vrijedan skoro 14 miliona maraka radit će konzorcij u kojem je i firma Zvornik putevi koja je u 2019. godini osuđena zbog utaje poreza

Posao vrijedan 14 miliona maraka radit će i firma osuđena za utaju poreza
FOTO: capital.ba

Kada se prošle godine direktor firme Zvornik putevi Jelenko Vasić požalio novinarima Žurnala da će zbog presude Suda BiH, kojom su i on i firma osuđeni za utaju poreza, morati zatvoriti firmu i otpustiti oko 200 radnika istog dana Zvornik putevi dobili su posao vrijedan skoro 14 miliona maraka.

Nakon više od godinu dana od raspisivanja tendera za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija, Uprava za indirektno oporezivanje BiH polovinom marta ove godine obavijestila je javnost da je potpisan ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza. Vrijednost ugovor 13.981.630,68 KM.

"Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija potpisali su u Banjoj Luci Miro Džakula, direktor UIO i Miroslav Lazarević, direktor preduzeća “Enikon- gradnja” d.o.o. Bratunac nosilac konzorcijuma", saopšteno je iz UIO.

Ono što su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH zaboravili reći  da konzorcij na čijem je čelu firma Enikon gradnja čine još četiri firme- Zvornik putevi, Sector Security, Enikon Mont i firma INT Ing.

Kako je Žurnal ranije pisao, početkom marta prošle godine direktor firme Zvornik putevi Jelenko Vasić osuđen je na godinu dana zatvora  zbog utaje poreza. Pored zatvorske kazne Vasić je osuđen i na novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM. Zatvorsku kaznu Vasić je platio 36,5 hiljada maraka. Pored direktora, osuđena je i firma Zvornik putevi zbog utaje poreza. Sud BiH izrekao je ovoj firmi novčanu kaznu od 40.000 KM.

U odgovoru na Žurnalov upit iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH naveli su da je za firmu Zvornik putevi dostavljena potvrda Suda BiH od osmog januara prošle godine u kojoj je navedeno da nije izrečena pravosnažna presuda za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, prevaru ili pranja novca pred Sudom BiH, čime je ova firma dokazala da ispunjava uslove.

Zvornik putevi i Jelenko Vasić osuđeni su drugostepenom presudom Suda BiH 6.12.2018. godine. Presuda nije bila pravosnažna i imali su pravo žalbe koje su i iskoristili. Samo 14 dana kasnije, 20.12.2018. godine direktor Uprave za indirektno oporezivanje odobrava provođenje postupka za nabavku radova na izgradnji graničnog prelaza u Brtauncu. Odmah nakon novogodišnjih praznika 11. januara UIO raspisuje tender i onda čeka skoro 15 mjeseci da potpiše ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem. Ali krenimo redom.

Posla nema bez Zvornik puteva

Polovinom januara 2019. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH raspisala je tender za nabavku radova na izgradnji novog graničnog prelaza Bratunac- Ljubovija. 

Samo mjesec dana ranije na Sudu BiH drugostepenom presudom zbog utaje poreza osuđen je Jelenko Vasić i firma Zvornik putevi. Žalili su se na ovu odluku Suda BiH.

Trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine 06.03.2019. godine donijelo je presudu u predmetu Jelenko Vasić i Zvornik putevi kojom je, kao neosnovana, odbijena žalba te je potvrđena drugostepena presuda Suda BiH od 06.12.2018. godine.

Samo dan nakon odbijanja žalbe i potvrđivanja drugostepene presude Suda BiH, 07.03.2019. godine u prostorijama Uprave za indirektno oporezivanje u Banja Luci izvršeno je otvaranje ponuda pristiglih na tender za izgradnju graničnog prijelaza u Bratuncu.

Od šest pristiglih ponuda samo ponuda konzorcija Enikon gradnja ispunjavala je sve uslove tenderske dokumentacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tri ponude su odbačene i nisu razmatrane. 

Dvije ponude nisu ispunjavale uslove tenderske dokumentacije, između ostalog zbog kriterija da posjeduju ili iznajmljuju asfaltnu bazu udaljenu do 100 kilometara od mjesta izvođenja radova. 

Ponude konzorcija na čelu sa firmom MDM Perić Plus odbijena je jer ne ispunjava uslove  iz tenderske dokumentacije - između ostalog da posjeduje ili raspolaže sa asfaltnom bazom udaljenom do 100 kilometara od mjesta izvođenja radova.

Ponuda firme ITC Zenica odbačena je kao neprihvatljiva. Iz UIO su naveli da se asfaltna baza koju je ponudila ova firma nalazi u Bijeljini i da je od mjesta izvođenja radova udaljena 101,4 kilometra.

Još prije dvije godine Jelenko Vasić je objasnio zašto oni dobijaju poslove- jedino Zvornik putevi imaju asfaltnu bazu na ovom području.

 „Na podneblju gdje mi radimo, to je regija Birač, bukvalno nema konkurencije. Mi odemo na tender, čak često i ne želimo nešto da radimo, pa dobijemo i taj posao jer nema ponuđača koji imaju ovdje asfaltne baze, tvrdio je tada Vasić.

Žurnal je ranije pisao da je ova firma samo prošle godine od javnih institucija u Republici Srpskoj dobila poslove vrijedne oko 10,5 miliona maraka. Direktor Vasić u novembru prošle godine tvrdio je da su svi tenderi koje su dobili bili raspisani prije pravosnažne presude. Već tada su iz Zvornik puteva najavljivali da će morati smanjiti broj radnika ili zatvoriti firmu jer "ne idu na tendere".

Godinu dana ranije, u 2018. godini ova firma od javnih institucija u Republici Srpskoj dobila je poslove vrijedne oko 19 miliona maraka. Na većini tendera bili su jedini ponuđači.

Pored posla od 14 miliona, u martu ove godine od Puteva RS dobili su posao vrijedan 480 hiljada maraka za izgradnju kružnog toka u Vlasenici.

(zurnal.info)