Portret premijera u mladosti:Posljednje omaknuće Elmedina Konakovića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Portret premijera u mladosti: Posljednje omaknuće Elmedina Konakovića

Od trideset i četiri zastupnika, podršku su mu pružila samo trojica. Od hiljadu dana koliko je upravljao Kantonom, u sarajevskim je naseljima, zvanično, prekid vodosnabdijevanja trajao 500 dana. Od svih opravdanih optužbi javnosti, branio se prebacujući odgovornost na druge. Što jasno govori kakav je bio premijer i ostao čovjek Elmedin Konaković.

Posljednje omaknuće Elmedina Konakovića

Od trideset i četiri zastupnika, podršku su mu pružila samo trojica. Što je, možda, najbolji pokazatelj kakav je premijer bio Elmedin Konaković.

Od hiljadu dana koliko je upravljao Kantonom, u sarajevskim je naseljima, zvanično, prekid vodosnabdijevanja trajao 500 dana. Što, opet, govori kakav je premijer bio Elmedin Konaković. 

Od svih opravdanih optužbi javnosti, branio se prebacujući odgovornost na druge. Što jasno govori kakav je čovjek Elmedin Konaković. 

Htio je biti boss i na kraju je ostao samo hadžija. Imao je ključ, ali ne i rješenja. Omaklo mu se jednom kada je budžetske pare dao firmi Nedžada Brankovića. Omaklo mu se još jednom kada je budžetske pare odobrio za odbranu ratnih zločinaca. Zaboravio je jednom da je njegovo privatno preduzeće ostalo dužno 60 hiljada maraka javnim kantonalnim preduzećima. Zaboravio je još jednom da je od Lutrije BiH, u istom periodu, dobio 320 hiljada maraka. 

„Tišina“, poručit će Konaković kantonalnoj zastupnici Bibiji Kerli malo prije nego će ona glasati za njegovu smjenu.

Tišinu je zahtijevao i od Televizije Kantona Sarajevo. Za tišinu je molio i medije koji su se bavili sumnjivim poslovima Sebije Izetbegović. 


„ Pozdrav, nadam se da neće biti rezanja nikakvih  mojih izjava, posebno ne onog dijela gdje hvalim g-dju Izetbegović“, napisao je Konaković kolegi Amarildu Gutiću dok je ovaj pripremao film o Sebiji Izetbegović.

A onda se poselamio sa Strankom. Potom se poselamio sa Sebijom. I na kraju sa funkcijom premijera. 

„Naredne godine – ili neće biti redukcija, ili neće biti premijera“, kazao je krajem prošle godine premijer Elmedin Konaković, nakon što je doveo sebi poslušnu upravu ViK-a nazvavši je ekspertnom.

Stranica JKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo. Rubrika –obavještenja. Datum – 19.3. 2018. godine.

„Poštovani potrošači, zbog popravke kvara na glavnoj vodovodnoj cijevi u ulici Glođina, došlo je do prekida vodosnabdijevanja u naselju Kovači, kao i ulicama: Logavina, Potok, Kečina, Hasana Kaimije ... Normalizaciju vodosnabdijevanja očekujemo u 16 sati“.

Došla voda, otišao premijer. Premijer koji je uletio u Faćinu raju. Premijer kojem su kriminalci presuđivani za pokušaj ubistva samo „gradski mangupi“. Premijer koji je uvijek pričao o sumnjivim poslovima drugih, a nikad o svojim.

Slučaj Sanjin Sefić i protesti građana zbog nesigurnosti

„Komesar treba otići. Da mi kao Vlada smjenjujemo, uradili bismo to jučer”, kazao je Elmedin Konaković.

Loše stanje u GRAS-u

„Kada je riječ o GRAS-u, cijeli menadžment, sa Avdom Vatrićem na čelu loše vodi ovo preduzeće, što se vidi i kroz veoma loš gradski prevoz”, istakao je Elmedin Konaković.

Problemi u Vodovodu

“Direktoru Vodovoda ne mogu ništa, a da ga mogu smijeniti, letio bi još prije godinu”, kazao je Konaković o čovjeku kojeg je lično predložio i imenovao za direktora ViK-a.

I svi direktori su, manje-više, otišli. Na kraju odlazi i Elmedin Konaković. Zasluženo.  

(zurnal.info)