PRLIĆ I OSTALI:Potvrđena presuda, Praljak popio otrov u sudnici

Pod okupacijom

PRLIĆ I OSTALI: Potvrđena presuda, Praljak popio otrov u sudnici

Objavljujemo reakcije na drugostepenu presudu šestorici čelnika bivše HZHB

Potvrđena presuda, Praljak popio otrov u sudnici

Haški tribunal izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Potvrđen je i udruženi zločinački poduhvat.

Nije nam u cilju nikakva mržnja, osveta, želimo istinu, pažnju za žrtve. Želimo da se u BiH konačno počne govoriti jezikom istine i da svi oni koji su činili zločine dođu pred lice pravde i odgovaraju, poručio je Jasmin Mešković predsjednik Saveza logoraša BiH.

UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT

U okviru presude data je kvalifikacija da se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu i potvrđene direktne veze sa tadašnjim rukovodstvom Republike Hrvatske. 

Ne uzima se u obzir da je bio ratni sukob, da su najgore postrojbe mudžahedina vršile ubijanja i to se stavlja na teret HVO-a. Ne služi ovo pomirenju, kako je Haški sud mislio. Ovo je 70 posto politički sud, mislim da smo se trebali puno više angažirati. Zakazali smo. Pratili smo, nismo bili previše iznenađeni potvrdom presuda, ali smo iznenađeni kvalifikacijama. Ne postoje gore - udruženi zločinački pothvat i veze s Republikom Hrvatskom. To će imati posljedice i za Republiku Hrvatsku i na muslimansko-hrvatske odnose u BiH, rekao je predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac.

Trebat će vremena da se slegnu emocije. Presuda je kontroverzna, ostavlja dvojbenost kada je u pitanju poštivanje međunarodnih pravnih standarda. Nije dokazana individualna odgovornost, a sve je završeno sa konstrukcijom udruženog zločinačkog poduhvata, kazao je Martin Raguž, delegat u Domu naroda PSBiH

Apsolutno sam razočaran. Danas, na kraju svog postojanja, Haški tribunal je pokazao da je to politički sud, koji ne sudi po pravdi, rekao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 i član Hrvatskog narodnog sabora.

Iskorišten je ideološko politički kontekst za ne znam kakve ciljeve da bi se osudilo hrvatsko političko i vojno vođstvo u BiH, a spomenuti su i predstavnici Hrvatske, rekao je Božo Ljubić predsjednik Glavnog odbora HNS-a i dodao da je Hrvatska trebala učiniti više: 

Ovo je šamar za Republiku Hrvatsku. Odlučujuću ulogu u odluci Suda u Hagu igrali su saveznici Hrvatske u EU i NATO-u. Hrvatska je mogla učiniti više"

Mogli smo svi učiniti mnogo više još prije 13 godina i 7 mjeseci kada su dospjeli u Haški tribunal. U kojoj mjeri smo pomagali i znali cijeniti, to je druga stvar, rekao je nakon presude predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i dodao: 

Potrebno je dostojanstvo do kraja i smirenost u svakom dijelu BiH, osobito u područjima gdje je bio dominantan sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda. Danas više nego ikada treba opredijeljenost hrvatskog i bošnjačkog naroda da gradimo suživot unatoč tome što se presuda može doživjeti kao dolijevanje ulja na vatru"

Bivši premijer Hrvatske Vlade Zoran Milanović kvalifikaciju UZP-a je nazvao izmišljotinom i upozorio da će ovu presudu određene politike i političari, prije svega u BiH, pokušati instrumentalizirati.

To nije, nažalost, u interesu naroda koje te stranke predstavljaju, niti je u interesu Hrvatske i BiH, ali to Hrvatsku ne treba previše brinuti.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prekinula je svoj  boravak na Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku.

SAMOUBISTVO PRALJKA

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak u haškoj je sudnici oko 11,30 sati popio otrov nakon što mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine. 

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice. Nekoliko sati kasnije saopšteno je da je preminuo.

Ljudi koji ga znaju iz rata, znaju koliko je odlučan i hrabar i znaju koliko je pružao pomoći narodu. To je zapovjednik koji je pokazao kako se zapovijeda. On neće mirno prihvatiti presudu ovakvu kakva je planirana da bude, rekao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 i član Hrvatskog narodnog sabora.

Bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Tribunala u Hagu Florence Hartmann rekla je da uprkos rigoroznim mjerama osiguranja ovo nije prvi putda zabranjena sredstva budu unesena u Tribunal. 

Prvi put je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića i tada to nismo vidjeli, a on je uzimao protulijek koji je poništavao djelovanje lijeka za visoki pritisak. Šokantno je da se ovo desilo i ne znam kako obezbjeđenje to nije spriječilo jer znali su skočiti na mene. Kada sam ja bila u zatvoru konzulici Francuske je zabranjeno da mi unese čokoladu, a ovo je ušlo. Zašto pravila nisu ista za sve?

"Slobodan Praljak je pokazao koliku žrtvu je spreman podnijeti pred cijelim svijetom da bi rekao Slobodan Praljak nije ratni zločinac", izjavio je  Dragan Čović

SVJETSKI MEDIJI

Presudu Prliću i drugima u Hagu prate i svjetski mediji, a na naslovnicama se nalazi  i vijest o prekidu sjednice jer je Slobodan Praljak popio otrov u sudnici nakon što mu je presuđeno.






Svoju reakciju na presudu dala je i američka ambasada u BiH. Kazali su da  presuda predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. 

Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana, stoji u saopćenju Ambasade SAD povodom presude u slučaju "Prlić i drugi".

(zurnal.info)