KONTRAOFANZIVA SDA:Predsjedniče, mi svako jutro dočekujemo sa strahom!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

KONTRAOFANZIVA SDA: Predsjedniče, mi svako jutro dočekujemo sa strahom!

Niz je kadrova SDA posljednjih mjeseci uhapšeno ili su predmet aktivnih istražnih ili predistražnih radnji. Kako je postalo jasno da se „steže obruč“ oko njihovih visokopozicioniranih funkcionera, u ovoj su stranci krenuli u svojevrsnu pravosudnu kontraofanzivu

Predsjedniče, mi svako jutro dočekujemo sa strahom!
FOTO: zurnal.info

„Predsjedniče, mi svako jutro dočekujemo sa strahom, uradite nešto, ovo se tužilaštvo baš namjerilo da nas uhapsi,“ požalili su se prije petnaest dana potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić te generalni sekretar ove stranke Amir Zukić, svom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću. Predočili su tom prilikom imena tužilaca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koji  nakon hapšenja kadrovika SDA u javnim preduzećima, okončavaju istragu i o trojici pomenutih visokopozicioniranih stranačkih funkcionera, o čemu je Žurnal ranije pisao.

Dodatno tu je i istraga protiv aktuelnog SDA načelnika sarajevske općine Novi Grad Semira Efendića, koja je prema izvorima Žurnala bliskih istrazi u završnoj fazi. Zbog saznanja da mu prijeti optužnica za jednu (od nekoliko evidentiranih) nezakonitosti u radu, načelnik Efendić je užurbano obilazio pravosudne i policijske funkcionere tražeći načina da izbjegne procesuiranje. Konačno, nakon što je Bakir Izetbegović saznao da je predmetom istražnih radnji i njegova supruga Sebija, direktorica Kliničkog centra Sarajevo, bio je to više nego dovoljan razlog za uzbunu u SDA.

Pažnju preusmjeriti na kadrove SDP-a

Hapšenje Damira Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad i bivšeg potredsjednika SDP-a, koje se u suštini nije odigralo sa namjerom sarajevskog tužilaštva da pravi „stranački balans“ nije zadovoljilo uplašene osumnjičenike iz SDA. 

Ubrzanom metodom za metu uzimaju predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, federalnog premijera u prethodnom sazivu, protiv kojeg sadašnja vlada podnosi prijavu za više krivičnih djela tokom prodaje zavidovićke Krivaje. Bez namjere da ovom prilikom branimo Nikšića, čije poteze tokom premijerskog mandata zaista treba istražiti, SDA je zaboravila da su i njeni kadrovi bili članovi Nikšićeve vlade, uključujući Eldara Trhulja, ministra industrije, energetike i rudarstva u čijem je resoru bila i Krivaja.

To nije sve. Kako saznaje Žurnal, u toku je užurbana priprema optužnice protiv još jednog ministra iz Nikšićeve vlade i to upravo kadra SDP-a.

Sve je to dio strategije da pažnju javnosti preusmjeri sa istraga protiv SDA funkcionera, a najbolji način jeste otvaranje istraga protiv onih iz SDP-a.Na Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo sada je težak zadatak da dokažu da ih kontraofanziva iz SDA neće omesti u procesuiranju osumnjičenih iz ove stranke. Dokaz da im neće biti lako jeste i puštanje iz pritvora Alije Delimustafića, čemu je kumovao upravo SDA kadar u Kantonalnom sudu Sarajevo, na što je nedavno ukazao Žurnal.

Predsjednik Suda BiH ili glavni tužilac ?

Uporedo sa pokušajima da spriječi navedene istrage, SDA vodi bitku i za kontrolu nad državnim sudom i tužilaštvom. Odlaskom Meddžide Kreso u penziju, ova stranka ostaje bez značajne poluge u kontroli istraga koje provode ove institucije.

Saopštenje SDA kojim upozorava da novoimenovani predsjednik Suda BiH mora biti Bošnjak, može biti samo skretanje pažnje sa prave namjere. Iako postoje teorije da predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić već dugo na dnevni red ne stavlja tačku o imenovanju člana Visokog i tužilačkog vijeća, kako bi obezbjedio izbor za SDA podobnog predsjednika državnog suda ili spriječio izbor novog da bi produžio mandat aktuelnoj predsjednici, to može biti i samo dio trgovine da bi u konačnici na čelo državnog tužilaštva došao kadar SDA.

Suspendovani glavni državni tužilac Goran Salihović je prema izvorima Žurnala iz VSTV-a ponudio nagodbu, kako bi bez većih posljedica što prije odstupio sa ove dužnosti. Ukoliko za predsjednika Suda BiH bude izabran, kako se sada licitira, kandidat iz reda ostalih, na mjesto glavnog državnog tužioca mora biti izabran kandidat iz reda Bošnjaka. 

To otvara prostor da ovu funkciju preuzme tužilac Dubravko Čampara, nadležan za propalu istragu protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje, koji odavno slovi kao simpatizer SDA.  

Druga je kombinacija da na mjesto predsjednice Suda BiH bude izabrana aktuelna glavna tužiteljica sarajevskog tužilaštva Dalida Burzić. Time bi do daljnjeg vjerovatno splasnule na početku teksta navedene istrage protiv Kukića, Sarajlića i Zukića te što je za predsjednika SDA najvažnije, Sebije Izetbegović.

(zurnal.info)