Da li je i to nacionalna izdaja:Predsjednik države napustio sjednicu Predsjedništva države

Pod okupacijom

Da li je i to nacionalna izdaja: Predsjednik države napustio sjednicu Predsjedništva države

Sve i da dobijemo presudu protiv Srbije, a šanse su skoro nikakve, šta će se promijeniti? Ništa. Centar će i dalje biti vrijedniji od Srebrenice, Prijedora, Bijeljine, Bratunca, Vlasenice, Zvornika, Čajniča, Foče, Višegrada i Brčkog - zajedno

Predsjednik države napustio sjednicu Predsjedništva države

Prvi put u historiji Bošnjaci napuštaju institucije Bosne i Hercegovine. Nije li to nacionalna izdaja? Ne nacionalna izdaja Bošnjaka, već izdaja Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović je dopustio ono što nijedan probosanski političar do sada nije. Svojim napuštanjem sjednice Predsjedništva BiH legalizovao je sve ono što je godinama radila Majkićka, sve ono što je radio Dodik, sve ono što su radili Bosić, Šarović, Ivanić, Čović?

BILI SU U PRAVU

Prije samo sedam dana, Bakir Izetbegović i njegovi saputnici iz zelenog autobusa koji BiH vozi u ponor, "oštro su osudili povlačenje srpskih zastupnika iz Parlamenta BiH", tvrdeći da je to antidejtonsko djelovanje. I bili su u pravu.

Kao što je u pravu i Mladen Ivanić kada kaže da je bošnjački član Predsjedništva formirao paralelne institucije, u kojima donosi odluke o budućnosti ove zemlje. Jer, kako drugačije nego paralelizmom nazvati onaj svebošnjački sabor istomišljenika u Vijećnici, kada je saopćeno da BiH pokreće reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore? Sada, kada je Sakib Softić postupio po nalogu iz Vijećnice, a ne po nalogu iz zgrade Predsjedništva, jasno je da nijedan zvaničnik u ovoj državi ne poštuje institucije BiH.

Dodika "zaboli neka stvar za Ustavnim sudom BiH", Čoviću je hrvatski interes iznad svega, a Izetbegoviću revizionaru bitnije je saslušati Muniru Subašić, Dževada Mahmutovića, ili Nasera Orića, nego bilo kojeg pravnog eksperta koji zna da su šanse da BiH revizijom u Hagu dobije nešto više od onog što već ima -  ravne nuli.

OPOZICIJA ŠUTI

Sarajevska opozicija za to vrijeme šuti. Njoj je bitnije da osvoji neki desničarski glas u bošnjačkom korpusu, nego da spašava državne institucije i obraz ljevice. Svojom šutnjom daju legitimitet pogubnoj politici Bakira Izetbegovića.

Od kako je Izetbegović mlađi došao na političku scenu, države BiH sve je manje. Sjetite se Sulejmana Tihića. Skinuo je orlove sa zastave RS, ukinuo je himnu RS, a pri tome nije izazvao nijednu jedinu političku krizu.

A šta je uradio Izetbegović?

Tužio je RS zbog Dana RS. I šta smo dobili? Osim neustavnog Dana RS, dobili smo i neustavni referendum u RS. Problem - udvostručen. A Bošnjaci u RS su i dalje prepušteni sami sebi ili onima koji organizuju  tuče po podrinjskim džamijama, boreći se povratničkim šakama za komade vlasti.

Odlučio je Bakir Izetbegović i da pokrene reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. I šta smo dobili? Najveću političku krizu od Dejtona do danas. Sad nam je revizija prošlosti bitnija od revizije sadašnjosti.

Sve i da dobijemo presudu protiv Srbije, a šanse su skoro nikakve, šta će se promijeniti? Ništa. Centar će i dalje biti vrijedniji od Srebrenice, Prijedora, Bijeljine, Bratunca, Vlasenice, Zvornika, Čajniča, Foče, Višegrada i Brčkog - zajedno. 

Jer, Centar lideru SDA vrijedi više od deset drugih općina, pa makar se radilo i o onima koje su najviše stradale u ratu, u kojima su počinjeni stravični zločini nad narodom kojeg on u Predsjedništvu predstavlja. Odnosno - sad ne predstavlja, jer je napustio sjednicu.  Kako to čudno zvuči - predsjednik države napustio sjednicu Predsjedništva države.

(zurnal.info)