Tuzla, Bihać, Sarajevo, Zenica, Mostar, Prijedor, Cazin, Kakanj:PREGLED NEMIRNOG DANA: Širanović pušten iz pritvora, danas novi protesti širom BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

PREGLED NEMIRNOG DANA: Širanović pušten iz pritvora, danas novi protesti širom BiH

Protesti koji su se danas iz Tuzle proširili na nekoliko bosanskohercegovačkih gradova su završeni a za sutra su najavljeni novi. Osnivač neformalne Facebook grupe ''UDAR" i neformalni vođa protesta u Tuzli Aldin Širanović pušten je večeras iz pritvorske jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona

PREGLED NEMIRNOG DANA: Širanović pušten iz pritvora, danas novi protesti širom BiH
FOTO: Maja Nikolić (RSE)

Osnivač neformalne Facebook grupe ''UDAR" i neformalni vođa protesta u Tuzli Aldin Širanović pušten je večeras iz pritvorske jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona.

Situacija u Tuzli se polako smiruje nakon što je policija rastjerala demonstrante, iako se neki vraćaju.

Kako javlja dopisnica Agencije Fena iz Tuzle, veliki broj specijalaca MUP-a TK i Federalne uprave policije nalazi se u kvartu Slatine i oko zgrade Vlade TK, te nastoje održati mir.

Ovo više nisu protesti, to su masovne pljačke. Policija je definitivno odlučila da ovakvim neredima stane ukraj - kazao je za Agenciju Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Pojasnio je da, nakon što su neki od demonstranata počeli masovno pljačkati trgovinske radnje i objekte, službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona poduzeli su sve zakonom predviđene mjere u cilju uspostavljanja normalizacije stanja te sprječavanja izvršenja krivičnih djela.

Dodao je da će protiv počinitelja ovakvih krivičnih djela biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Dopisnica Agencije Fena iz Tuzle potvrdila je da je opljačkana robna kuća "Omega".

Policijska akcija je u toku, a veliki broj demonstranata je u bijegu po čitavom kvartu Slatine.

Do sada je u ovim protestima povrijeđeno 26 policajaca i šest demonstranata.

Prosvjednici, koji su više od sat vremena blokirali promet na raskrižju kod Španjolskog trga, jednoj od najfrekventnijih mostarskih prometnica, mirno su se razišli oko 18 sati i 30 minuta.

Građani, uglavnom osobe u ranim dvadesetim, počeli su se okupljati na Španjolskom trgu oko 16 sati, noseći transparente s natpisima "Dolje vlada“, "Zajedno za funkcionalniju BiH“, "Revolucija mladih dolazi“...

Kako se moglo čuti na licu mjesta, mladi su se okupili spontano kako bi dali podršku prosvjednicima u Tuzli i drugim bh. gradovima.

Negdje oko 17 sati, uz povike "Lopovi“ i "Hoćemo promjene“, izašli su na prometnicu i blokirali promet. Uskoro su na ulicu gurnuta i dva zapaljena kontejnera.

Nakon sat i pol prosvjednici su se mirno razišli, a zanimljivo je da su prilikom odlaska na svoje mjesto vratili i zapaljene kontejnere.

Za vrijeme blokade raskrižja policija je preusmjeravala promet te mirno promatrala što se događa.

Prema procjenama, na mostarskom prosvjedu okupilo se između stotinu i dvije stotine građana.

Demonstranti koji su danas blokirali saobraćajnicu na Skenderiji razišli su se oko 18.20 sati.


Policija je uklonila kontejnere koje su demonstranti zapalili pored Doma sindikata i saobraćaj se sada odvija normalno.

Neformalna grupa građana, njih oko 150, izašla je danas na ulice glavnog grada BiH kako bi iskazala podršku demonstrantima u Tuzli.

Između ostalog, tražili su puštanje na slobodu uhapšenih učesnika demonstracija u Tuzli.

Mirni protesti održani su danas i u Zenici, Bihaću, Prijedoru, Cazinu i Kaknju.

Protesti koji su otpočeli u Tuzli a dan kasnije nastavljeni u većini bosanskohercegovačkih gradova su refleksija nezadovoljstva građana koji su dovedeni na rub siromaštva i osnove životne egzistencije, smatraju u Udruženju nezaposlenih BiH.

Iz Udruženja navode da je nebriga vlasti za svoje građane dovela do socijalnih nemira koji su na rubu eskalacije.

- Udruženje nezaposlenih u BiH ne želi biti posmatrač dok naše nezaposlene i obeštećene građane tuku i matletiraju specijalne jedinice policije, dok isti ti građani traže svoja prava ispred nadležnih institucija. Pozivamo sve građane koji su u revoltu zbog nemilih događaja da se suzdrže od poduzmanja nasilnih mjera. Također, upozoravamo i zahtijevamo od svih nadležnih policijskih tijela da ne koriste prekomjernu silu prema demostrantima, inače će demostracije eskalirati u nasilje. Ne želimo gledati sliku Grčke i Ukrajine na ulicama naših gradova - saopćeno je iz Udruženja.

Udruženje nezaposlenih u BiH poziva sve nezaposlene građane da daju doprinos u iznalaženju riješenja koja bi bila prihvaćena od svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

(Fena)