Šumsko-privredno društvo ZDK:Presuda za mobing i optužnica za krađu nisu dovoljni za smjenu šefa
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Šumsko-privredno društvo ZDK: Presuda za mobing i optužnica za krađu nisu dovoljni za smjenu šefa

Presuda za mobing i potvrđena optužnica nisu bili dovoljni upravi Šumsko-privrednog društva ZDK da smijene Mensuda Bolića sa mjesta šefa Šumarije Olovo, jedne od najvećih Šumarija u sastavu ovog preduzeća

Presuda za mobing i optužnica za krađu nisu dovoljni za smjenu šefa
Šumsko-privredno društvo ZDK

 

Krajem decembra prošle godine Općinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu protiv Šefa Šumarije Olovo Mensuda Bolića zbog zloupotrebe službenog položaja,nesavjesnog rada u službi i davanja lažnog iskaza podstrekavanjem.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 24.12.2021.godine, podiglo je optužnicu protiv Bolić Mensuda jer je, u radnjama opisanim pod tačkom 1. počinio krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, pod tačkom 2. krivično djelo Nesavjestan rad u službi iz člana 387. stav 1. KZ FBiH a pod tačkama 3. i 4. krivično djelo Davanje lažnog iskaza iz člana 348. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, podstrekavanjem, a u vezi sa članom 32. KZ FBiH, sve u sticaju u vezi sa članom 54. KZ FBiH“, navedeno je tada iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

U optužnici je navedeno da je Bolić koristio mašine i radnike Šumsko-privrednog društva ZDK, u kojem je zaposlen u poslovnoj jedinici Šumarija Olovo na mjestu šefa poslovnice, da izvode radove privatnim licima od kojih je tražio da novac za ove usluge uplate na njegov privatni račun. Osim toga Bolić je prodavao imovinu preduzeća i novac zadržavao za sebe. U optužnici je navedeno da je Bolić ubjeđivanjem i nagovaranjem podstrekavao svjedoka, kojem je nadređeni, na davanje lažnog iskaza u njegovu korist u krivičnom postupku koji se vodio pred Kantonalnim tužilaštvom ZDK protiv njega zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Šumarija Olovo

 

Nekoliko dana kasnije, početkom januara ove godine Kantonalni sud u Zenici potvrdio je prvostepenu presudu protiv Javnog preduzeća Šumsko-privredno društvo ZDK kojom je utvrđeno da je Šef Šumarije Olovo Mensud Bolić vršio mobing nad zaposlenikom kojem je bio nadređen.

Ovaj radnik od 2018. godine trpio je nasilje i sistemsko uznemiravanje na radu od nadređenog Bolića.

Vrijeđanje i prijetnje od strane Bolića bile su svakodnevne a Bolić je neosnovano ovom radniku i neosnovano podnio disciplinsku prijavu i smanjivao plaću.

Presuda za mobing i potvrđena optužnica nisu bili dovoljni upravi Šumsko-privrednog društva ZDK da smijene Mensuda Bolića sa mjesta šefa Šumarije Olovo, jedne od najvećih Šumarija u sastavu ovog preduzeća.

Iz ovog preduzeća do objave ovog tekst nisu odgovorili na upit Žurnala na koji način je sankcionisan Mensud Bolić te zašto nije smijenjen sa mjesta šefa.

Protesti radnika Šumarije Olovo; foto:radio.olovo.ba

Podsjetimo javnost da je uprava ovog preduzeća ni ranije nije bila sklona zaštiti radnika. Krajem 2020. godine zbog obustave proizvodnje i protesta, koji je održan krajem oktobra u Šumariji Olovo, dvoje dugogodišnjih radnika Šumskog privrednog društva ZDK koji su označeni kao organizatori protesta - ostalo je bez posla. Da se radi o obračunu sa radnicima pokazuje činjenica da su samo tri dana nakon protesta, radna mjesta na kojima su radili ovi radnici brisana iz novog konkursa. Na tim radnim mjestima ovi radnici radili su po tri i osam godina na ugovorima na određeno. 

Zbog organizacije protesta, dva radnika ostala bez posla!ŠUMSKO PRIVREDNO DRUŠTVO ZDKZbog organizacije protesta, dva radnika ostala bez posla!

U zaštitu radnika uprava ovog preduzeća nije stala ni za vrijeme pandemije pa su oko 300 radnika koji su imali ugovor na određeno ostalo je bez posla, ostalim radnicima smanjene su plate za 30 posto.

(zurnal.info)