ŠUMSKO PRIVREDNO DRUŠTVO ZDK:Zbog organizacije protesta, dva radnika ostala bez posla!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

ŠUMSKO PRIVREDNO DRUŠTVO ZDK: Zbog organizacije protesta, dva radnika ostala bez posla!

Svim radnicima su produženi ugovori, osim za dva dugogodišnja uposlenika. Oni su od strane Uprave označeni kao organizatori protesta u poslovnoj jedinici Šumarije Olovo

Zbog organizacije protesta, dva radnika ostala bez posla!

Kako saznaje Žurnal, zbog obustave proizvodnje i protesta, koji je održan krajem oktobra u Šumariji Olovo, dvoje dugogodišnjih radnika Šumskog privrednog društva ZDK koji su označeni kao organizatori protesta - ostalo je bez posla. Da se radi o obračunu sa radnicima pokazuje činjenica da su samo tri dana nakon protesta, radna mjesta na kojima su radili ovi radnici brisana iz novog konkursa. Na tim radnim mjestima ovi radnici radili su po tri i osam godina na ugovorima na određeno. 

OZNAČENI ORGANIZATORI
 
Vlada Zeničko-dobojskog kantona krajem oktobra odobrila je Šumskom privrednom preduzeću ZDK da zadrži više od 270 radnika, kojima je ugovor na određeno isticao 31. oktobra, do okončanja konkursne procedure a najduže 120 dana.

Obavještavamo sve Poslovne jedinice da će radnicima koji su na određeno vrijeme zaposleni u Preduzeću ugovor o radu produžiti do okončanja konkursne procedure, a najduže do 120 dana po Uredbi o postupku prijema u radni odnos u Javnom sektoru ZE-DE Kantona, čija je izmjena usvojena na redovnoj sjednici Vlade Kantona. S obzirom da je izmjena Uredbe, kojom se omogućava produženje ugovora, usvojena danas u poslijepodnevnim časovima ugovore po tom osnovu ćete dobiti u utorak 3.11.2020. godine“, naveo je u dopisu upućenom svim poslovnim jedinicama izvršni direktor za pravne poslove Šumskog privrednog društva ZDK Mesud Čamdžić 30. oktobra ove godine.

Svim radnicima su produženi ugovori,  osim za dva dugogodišnja uposlenika. Kako saznaje Žurnal, oni su odjavljeni početkom novembra i njihovi ugovori nisu produženi, jer su od strane Uprave označeni kao organizatori protesta u poslovnoj jedinici Šumarije Olovo 


Protesti radnika Šumarije Olovo; foto:radio.olovo.ba

Krajem oktobra radnici PJ Šumarije Olovo, koja posluje u okviru Šumskog privrednog društva ZDK, obustavili su proizvodnju zbog dugogodišnjeg problema radnika na određeno. Obustava proizvodnje je došla nakon što je raspisan konkurs za prijem oko 270 radnika na neodređeno i određeno vrijeme u Šumsko privredno društvo. Nezadovoljni činjenicom da se i novim konkursom proizvodni radnici ponovo zapošljavaju na određeno, radnici najveće poslovne jedinice Šumarije Olovo stupili su u štrajk.

Nakon pregovora sa upravom preduzeća i Vladom ZDK konkurs je poništen i raspisan novi kojim se proizvodni radnici ponovo zapošljavaju na određeno vrijeme.

Novi konkurs raspisan je tri dana nakon protesta i obustave proizvodnje u Olovu. Na novom konkursu za Poslovnu jedinicu Olovo izbrisana su radna mjesta na kojima su radila ova dva radnika, kojima nisu produženi ugovori do okončanja konkursne procedure.

Žurnal je već ranije pisao o problemima radnika zaposlenih na određeno vrijeme u ovom preduzeću. Već više od deset godina proizvodni radnici ovog preduzeća zapošljavaju se na određeno vrijeme po tri mjeseca. Iz sindikata su ranije upozoravali da se na ovaj način više od jedne decenije radnicima namjerno prave pauze između ugovora o radu duže od 60 dana da bi se izbjegle primjene zakona o radu po kojem se radnici koji rade duže od tri godine moraju zaposliti na neodređeno.

Žurnal je pokušao stupiti u kontakt sa Upravom preduzeća, v.d. direktoru Jasminu Devdžiću isključen je telefon, a iz njegovog kabineta nisu odgovarali na pozive.

(zurnal.info)