Galerija Žurnal:PRIZORI POTOPA (Foto): Doboj i Maglaj, godinu dana poslije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

PRIZORI POTOPA (Foto): Doboj i Maglaj, godinu dana poslije

Fotograf Žurnala ponovo je obišao mjesta u Doboju i Maglaju koja je fotografirao prije godinu dana. U našoj galeriji možete vidjeti kako ona danas izgledaju

PRIZORI POTOPA (Foto): Doboj i Maglaj, godinu dana poslije
FOTO: Adi Kebo/zurnal.ba

Prošlogodišnje poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, prema procjenama prouzrokovale su štetu oko 4 milijarde km, od čega 2,5milijardi km samo u poslovnom sektoru. Štete nastale od poplava direktno su ugrozile socijalno - ekonomsku budoćnost i živote građana BiH.

Doboj i Maglaj se nalaze među gradovima koji su pretrpili najveću štetu. Veliki broj volontera iz čitave BiH je pomogao da se šteta donekle sanira.

Godinu dana poslije, u Maglaju se na svakih 100 metara može naći po jedan poslovni prostor koji je i dalje uništen od vode i mulja, a oni koji su renovirani imaju problema sa vlagom u poslovnim prostorima i trebaće još nekoliko godina da se sve osuši do kraja. Zemljišta koja su prošle godine bila pod vodom, uprkos upozorenjima na opasnost od zaraznih bolesti, su zasijana i izgledaju kao da poplave nikada nije ni bilo.

Naš fotograf ponovo je obišao mjesta koja je fotografirao prije godinu dana. U našoj galeriji možete vidjeti kako to izgleda. 

(zurnal.info)