Bivši radnici preduzeća Bosna tvrde:Profesionalni muljatori pokušavaju se domoći imovine naše firme
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Bivši radnici preduzeća Bosna tvrde: Profesionalni muljatori pokušavaju se domoći imovine naše firme

Bivši radnici prijeratnog preduzeća Bosna iz Dervente pisali su predsjedniku Višeg privrednog suda u Banjoj Luci ali i SIPA-i upozoravajući da se u stečajnom postupku firme Trgopromet prodaje Bosnina imovina

Profesionalni muljatori pokušavaju se domoći imovine naše firme
Adi Kebo/zurnal.info

 

Profesionalni muljatori sa iskustvom u krađi imovine, uz pomoć organa sudske vlasti pokušavaju se domoći naše imovine, kroz stečajni postupak preduzeća AD Trgopromet Derventa, koje godinama nezakonito koristi našu imovinu, a na kraju stečajni dobitnik sve te imovine bi trebao postati Fructa trade dd. Derventa, naveli su bivši radnici prijeratnog preduzeća Bosna iz Dervente u pismu upućenom predsjedniku Višeg privrednog suda u Banjoj Luci.

U razgovoru za Žurnal predstavnici radnika navode da su pismo u kojem upozoravaju da im se “silom bezakonja” pokušava oteti imovina prijeratnog preduzeća Bosna poslali i SIPA-i i to nakon posljednjeg ročišta u stečajnom postupku Trgoprometa na kojem je prihvaćena ponuda za prodaju Bosninih nekretnina koje koristi Trgopromet.

Bivši radnici Bosne na Skupštini udruženja

 

Podsjetimo, više od 13 godina traje sudski postupak po tužbi bivših radnika-dioničara dioničarskog društva Bosna iz Dervente za povrat imovine koja je ovom preduzeću u toku rata otuđena i prebačena na novoosnovanu firmu Trgopromet. Iako je preduzeće Bosna prije rata privatizovano, pa su radnici postali vlasnici 68 posto kapitala, u toku rata, bez znanja radnika-dioničara, preduzeće se briše iz sudskog registra te se osniva novo preduzeće Trgopromet koje preuzima korištenje i raspolaganje imovinom preduzeća Bosna.

Godinama kasnije, najveća i najvrjednija imovina Bosne izdaje se u zakup firmi Fructa trade iz Dervente koja ima lanac marketa Kort. Zvanični vlasnik firme je Dušan Reljić iako radnici Bosne tvrde da je stvarno vlasništvo u rukama bračnog para Zorana i Dušanke Tegeltije.

Na Okružnom privrednom sudu u Doboju traje stečajni postupak nad firmom Trgopromet. Na ročištu održanom krajem maja ove godine ukupni iznos trenutno priznatih potraživanja od ove firme iznosi oko 908 hiljada KM. Sud je prihvatio ponudu privatnog lica iz Gradiške Milana Rekića da za ovaj iznos kupi nekretnine koje koristi Trgopromet a kada se pravosnažno okončaju sudski postupci u sporovima koje vode bivši radnici Bosne protiv Trgoprometa.

Dovoljno je pročitati Zapisnik sa Izvještajnog ročišta održanog krajem maja ove godine da kriminalne radnje učesnika ročišta postanu jasne. Stečajni upravnik u izjavi je naveo da “stečajni dužnik u svom vlasništvu u ovom trenutku ima samo nekoliko stolova i stolica i dva stara latopa”. Bez obzira na to postupajući sudija daje na glasanje ponudu za kupovinu preduzeća AD Trgopromet i većinski se donosi odluka- prihvaća se ponuda izvjesnog Rekić Milana za kupovinu pravnog lica ”, navode radnici.

Radnici sumnjaju da  iza ove ponude ipak stoji Dušan Reljić te da je krajnji cilj da ova imovina pređe u posjed firme Fructa trade. Žurnal je ranije pisao o firmi Fructa Trade i načinu na koji je ova firma preko Trgoprometa došla do imovine prijeratne Bosne.

Podsjetimo, firma Fructa Trade je osnovana u Derventi 1995. godine i danas ima  proizvodni sektor i „KORT“ lanac supermarketa. Ova derventska firma preko Trgoprometa došla je u posjed vrijednih nekretnina nekadašnje Bosne zahvaljujući svesrdnoj pomoći Zorana Tegeltije, aktuelnog predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji je u to vrijeme bio ministar finansija, i Tegeltijine supruge Dušanke, koja je u vrijeme preuzimanja nekretnina „Trgoprometa“ bila pomoćnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS. 

Bosnin prostor koji iznajmljuje firma Fructa trade

 

Plan bračnog para Tegeltija i  Reljića, bio je da najatraktivniji poslovni prostori, zajedno sa Robnom kućom u centru Dervente, pređu u ruke „FRUCTA-TRADE“, što se i desilo. Pisali smo ranije o borbi bivših radnika da vrate imovinu nekadašnje Bosne.

Čekaju da pomremo pa da nema više ko da se buni!Trinaest godina radničke borbe za BosnuČekaju da pomremo pa da nema više ko da se buni!

Podsjetimo, 106 radnika Bosne osnovali su Udruženje radnika-dioničara preduzeća DD Bosna Derventa i početkom 2008. godine pokrenuli tužbu pred Osnovnim sudom u Doboju.

 

- Bosna je 60-tih godina imala samo tri objekta, fizičkim radom i odvajanjem sredstava radnika gradili smo da bi imali naše objekte. Još 1991. godine mi smo izvršili privatizaciju po Markovićevom modelu, prema kojoj je Bosna bila 68 posto u vlasništvu radnika. U to vrijeme imali smo 105 objekata. Rat je učinio tako da je predsjednica suda Jovanka Jovanović preregistrovala firmu tako što je brisanjem Bosne nastalo preduzeće Trgopromet. Trgopromet kao organizacija nije imala imovinu, ono što je ostalo od imovine Bosne preuzeo je Trgopromet. Podnijeli smo tužbu protiv Trgoprometa koji koristi našu imovinu, protiv Republike Srpske i Investiciono-razvojne banke koja je nasljednik direkcije za privatizaciju. Postupak traje od 2008. godine i još uvijek nije završen, kazala je ranije za Žurnal Rabija Bogojević, predsjednica Skupštine udruženja radnika Bosne.

Radnici su i ranije upozoravali na besmisleno dug sudski postupak upozoravajući da dok postupak traje korist ima samo firma Fructa trade jer koristi najvrjedniju imovinu nekadašnje Bosne.

(zurnal.info)