DOK JE TRAJALA BLOKADA BH. INSTITUCIJA:Prointer od Elektroprenosa BiH dobio ugovore vrijedne 6,7 miliona KM!

Istražujemo

DOK JE TRAJALA BLOKADA BH. INSTITUCIJA: Prointer od Elektroprenosa BiH dobio ugovore vrijedne 6,7 miliona KM!

„Prointer“ - firma s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, nezaposleni sin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sama ili u energetskim konzorcijumima, od „Elektroprenosa BiH“ dobila je ugovore vrijedne 6.765.970 KM. Kada se ovih osam poslova podijeli na 341 protekli dan u 2021. godini, samo od ovog javnog preduzeća, kojim upravlja Mato Žarić, kadar prijateljskog HDZ BiH, IT tender majstor firma dnevno je dobijala 19.841,5 KM.

Prointer od Elektroprenosa BiH dobio ugovore vrijedne 6,7 miliona KM!
Elektroprenos BiH

 

U vrijeme dok su političari sa predznakom srpski blokirali institucije Bosne i Hercegovine, privatnici sa istim predznakom i naglašenim „patriotskim osjećanjima“ nisu bili gadljivi na novac. „Prointer“ - firma s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, nezaposleni sin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sama ili u energetskim konzorcijumima, od „Elektroprenosa BiH“ dobila je ugovore vrijedne 6.765.970 KM.

Praktično, kada se ovih osam poslova podijeli na 341 protekli dan u 2021. godini, samo od ovog javnog preduzeća, kojim upravlja Mato Žarić, kadar prijateljskog HDZ-a BiH, IT tender majstor firma dnevno je dobijala 19.841,5 KM.

Saradnja između„Prointera“ i „Elektroprenosa BiH“ počela je u proljeće, kada je raspisan tender za srednjenaponske ćelije. Stigle su dvije ponude. Ali, „čudno“, jedna je bila neprihvatljiva. „Prointer“ i „Kalderu“, firmu preuzetu od Milenka Čičića, ugovor je na stolu čekao 9. aprila. Konzorcijum će nabaviti opremu i materijal, izraditi projekat, završiti radove, sam sebe iskontrolisati i ćelije uključiti. 333.356 KM!

Na sljedeći posao "Prointer" nije dugo čekao, tek sedam dana, „Microsoft Premier Support“, tek jedna ponuda i ugovor vrijedan 105.300 KM. „Elektroprenos BiH“ „Prointer“ je, 3. juna, odabrao i za nabavku protokol konvertora – 41.067 KM.

Na red je 18 dana poslije došla izgradnja priključnog dalekovoda. Za posao od 1.269.434 KM stižu dvije ponude. Jedna, svakako, neprihvatljiva. Prolazi grupa „ARS inženjering“, „Elnos“, „Prointer“ i „Kaldera“.

U državnim institucijama sve glasnije se spominje novi krvavi rat, Dodik ponovo prijeti odvajanjem RS, ali preskupi poslovi ne čekaju. Izgradnja trafo stanice, i pored dvije  ponude, povjerena je „Kalderi“, „Prointeru“, „Elnosu“ i novosadskom „IEE“. Početkom jula – 3.396.152 KM.

I nije to kraj ovog mjeseca. Sam „Prointer“ šalje ponudu za licence, 12. jula ima i ugovor na 210.588 KM. Namijenjeni su mu i direktni sporazumi. Žarić kaže da mu treba „Fujitsu 1,2 TB 10k SAS SFF SAS HDD“, što je nabavljeno kod „Prointera“ za 6.178 KM.

Nakon što je prošao mirni avgust, u septembru se dešava milionski bum. Za nabavku energetskog transformatora, na osnovu, po običaju, tek jedne primljene ponude, „Elnos“, „Prointer“ i „Kaldera“ dijele ugovor vrijedan 1.403.895 KM.

Sve ovo dešava se u vrijeme kada i vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović, inače generalni sekretar vladajućeg SNSD-a, tenderskim ugovorima opskrbljuje firmu s kojom „sarađuje“ Igor Dodik.

STRUJA SKUPLJA, NOVI MILIONI „PROINTERU“

Drastično poslupljenje struje nije ga brinulo dok je na drugoj strani pripremao novu otimačinu javnog novca za pomoć vrhovnoj porodici. Kanal kroz prolazi 22.000.705 KM vodi do „saradnikove“ firme, a  drugi kanal za odliv 9.827.860 KM je firma „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg ministra zdravlja RS Ranka Škrbića. Ukupno 31.828.565 KM!

Za svih osam lotova, u tenderu nazvanom „zajedničкa javna nabavкa usluga nadzora, održavanja i administracije sap infrastruкture,održavanja SAP ERP sistema uz proširenje postojećih funkcionalnosti i nabavke SAP licenci i održavanja SAP licenci, implementacija SAP u ZP, implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata, implementacija modula investicija i projektnog sistema, nabavka data centra, matičnog i 15 zavisnih preduzeća u sastavu 'Elektroprivreda RS' Trebinje“, jedini ponuđač bio je – „Prointer“. Kako i ne bi, kada je za bezočni budžetski odliv Petrović iskoristio ograničeni postupak.

NEZAPOSLENI SIN UTUČENOG OCA

Krajem oktobra, međutim, tata Dodik se požalio poslanicima kako se njegova porodica bori za život, a kako mu je sin igor zapravo nezaposlen. Na njegovu žalost, sabrane sume u svim firmama, u kojima se „nesretni“ Dodikovi zvanično vode kao vlasnici, tokom prošle korona godine obrnuli su 10 miliona KM. Od tog iznosa 1,4 miliona KM bila je dobit.

Svi silni tenderi, o kojima se istraživalo i naširoko izvještavalo, bili su sumnjivi i kompanijama „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“. Još 6. marta 2019. godine raskinule su ugovore o saradnji sa „saradnikovom“ firmom. Ove dvije kompanije potom su od maja 2019. godine do februara 2020. u nekoliko navrata zahtijevale obavještenje od „Prointera“ u vezi sa medijskim objavama o namještenim tenderima. Sve ovo stoji u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizovale način na koji „Prointer“, firma povezana sa porodicom Dodik, posluje sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, nervozni Dodik pred poslanicima u parlamentu Republike Sprske konačno je i potvrdio ono što zapravo nije želio - povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

Da Dodik mlađi „sarađuje“ sa „Prointerom“ pred Osnovnim sudom u Banjaluci potvrdio je i Bojan Vujić, nekadašnji direktor firme, trenutno na čelu „Infinity International Group“, u čijem sastavu posluje – „Prointer“.

Dugogodišnje pisanje Žurnala o nekontrolisanom odlivu javnog novca na porodični račun potvrdio je i Osnovni sud u Banjaluci presudom od 19. avgusta ove godine.

Iako su čelnici „Prointera“ godinama negirali bilo kakvu povezanost sa porodicom Dodik, kao i uticaj na odluke direktora javnih preduzeća, Žurnal je kontinuirano pratio javne nabavke u kojima je firma, mahom kao jedini ponuđač, dobijala desetine miliona maraka teške poslove. Praveći nevjerovatan pritisak na novinare Žurnala, „Prointer“ je podnio nekoliko tužbi za klevetu. Međutim, uz mnogobrojne materijalne dokaze, sud je odbacio prvu. Na ovu odluku, zanimljivo, „Prointer“ se nije žalio. Prema nezvaničnim informacijama, pravni savjetnici su im rekli da i ne postoji osnov za sudski progon. Dok Žurnal čeka nove pozive za ročišta, pravosnažna presuda je jasna!

Naše podatke kako je ova firma proteklih godina zaključila ogroman broj ugovora sa javnim sektorom i tako ostvarila značajne prihode, sud je potvrdio smatrajući da „nije sporno da je kompanija preuzela primat na IT tržištu u RS i postala jedan od glavnih partnera javnog sektora, što je opštepoznata činjenica koja se proteže kroz sve medije“.

„Ovo izražavanje se ne može smatrati klevetničkim pa sud smatra da da nema ni elemenata povrede ugleda koja bi opravdavala dosuđivanje nematerijalne štete“, stoji u pravosnažnoj sudskoj odluci.   

(zurnal.info)