Traži se ostavka Nikšića i Trhulja:PROTEST: Radnici "Hidrogradnje" ponovo pred Vladom FBiH

Novosti

PROTEST: Radnici "Hidrogradnje" ponovo pred Vladom FBiH

Razlog za ovaj potez i nastavak štrajka ovog preduzeća, navode radnici , jeste taj što Vlada nije ispoštovala niti jedno obećanje postignuto sa Sindikatom 21. oktobra

PROTEST: Radnici "Hidrogradnje" ponovo pred Vladom FBiH
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

14:00 - Predstavnici radnika sarajevske "Hidrogradnje" razgovarali su danas sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićom o problemima u ovom preduzeću i, kako kažu, nije  postignut dogovor koji bi zadovoljio njihove zahtjeve.

Radnici "Hidrogradnje" su danas protestovali ispred zgrade Vlade Federacije i tražili smjenu premijera Nikšića i resornog ministra Erdala Trhulja, jer, kako navode, nisu ispunili svoja obećanja koja su potpisali u sporazumu od 21. oktobra.

Predsjednik Štrajkačkog odbora "Hidrogradnje" Selim Salamović je kazao da je premijeru Nikšiću ponovio probleme radnika "Hidrogradnje"  te mu rekao da radnici neće početi raditi dok ne budu izmirene plaće i doprinosi.

Salamović kaže da je premijer, između ostalog,  rekao  da nema nadležnost nad plaćama i da on ne može ispoštovati taj zahtjev.

 - Ovo su međupolitičke borbe i mi ćemo nastaviti borbu, rovovsku. Mi tražimo posao, plaće i doprinos - kazao je Salamović.

Radnici su se, nakon razgovora sa premijerom, uputili prema zgradi Direkcije "Hidrogradnje", gdje će, kako navode, sami napraviti strategiju daljeg poslovanja.

 - Munir Obralija, novoimenovani v.d. direktora "Hidrogradnje" ne može da formira upravu jer na njega pritisak vrši stara uprava - kazao je predsjednik Sindikata "Hidrogradnje" Redžep Tufekčić.

12:40
- Predstavnici nekoliko stotina radnika "Hidrogradnje" koji od jutros protestiraju ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, ušli su u zgradu Vlade i očekuju se da će sa njima razgovarati premijer FBiH Nermin Nikšić.

Radnici očekuju razgovor o rješavanju nagomilanih problema u tom preduzeću te  o sporazumu koji su potpisali 21. oktobra.

Radnici sarajevske "Hidrogradnje", također, traže ostavku premijera Nikšića i resornog ministra Erdala Trhulja.

Razlog za današnji štrajk, navode, je što Vlada nije ispoštovala niti jedno obećanje postignuto sa Sindikatom 21. oktobra.


11:30 - Nekoliko stotina radnika  "Hidrogradnje" okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH  u Sarajevu gdje traže ostavku premijera Nermina Nikšića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja.

Razlog za ovaj potez i nastavak štrajka ovog preduzeća, navode radnici , jeste taj  što Vlada nije ispoštovala niti jedno obećanje postignuto sa Sindikatom 21. oktobra.

Predstavnici Sindikata "Hidrogradnje" 21. oktobra potpisali su sporazum sa premijerom Nikšićem i ministrom Trhuljem, što je tada  rezultiralo prekidom štrajka.  

Predsjednik Sindikata "Hidrogradnje" Redžep Tufekčić kazao je da za dva mandata Uprava i Nadzorni odbor ništa nisu uradili za "Hidrogradnju", te su, po njegovim riječima, trošili novac koje je ovo preduzeće zaradilo prije 20 godina.

Naglasio je i da se radnicima ne uplaćuju doprinosi,  a "što je ideja Uprave i Nadzornog odbora, u saradnji sa Vladom Federacije".

- Mi molimo Upravu i Vladu da rade po zakonu i da budemo adekvatno nagrađeni za svoj rad - kazao je Tufekčić, te dodao da "Hidrogradnja" radi posao od prije tri godine koji je našla stara Uprava.

Radnici pozivaju Nikšića i Trhulja i da ih prime na razgovore.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH zabrinut za radnike "Hidrogradnje"

Grupa radnika "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo i članova Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala - Sindikalne podružnice "Hidrogradnja",  obratila se Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH  žalbom koju su uputili i Općinskom sudu u Sarajevu, koji je prvostepenom presudom od 7. oktobra 2013. "zabranio organizovanje i vođenje štrajka" koji je ova podružnica organizovala 30. septembra 2013., a što je Sud ocijenio kao "nezakonito postupanje". 

Ne ulazeći u komentiranje sudske presude, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH je podsjetio da je pravo na štrajk jedno od osnovnih prava iz oblasti ekonomskih i socijalnih prava. 

Ističu da je pravo na udruživanje u sindikate i pravo na štrajk priznato Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama na čiju primjenu se Bosna i Hercegovina obavezala. 

Također, iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH navode da Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima obavezuje državu da sindikatima osigura pravo da slobodno obavljaju svoju djelatnost kao i pravo na štrajk. 

Naglašavaju da agonija radnika "Hidrogradnje" traje godinama jer im 11 godina nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, osam godina nije im uplaćeno zdravstveno osiguranje,te da ih  trenutno  750 ne prima plaću, a  da 20 radnika koji su napunili 40 godina staža ne mogu osigurati penzije. 

- Helsinški komitet izražava zabrinutost zbog poražavajuće činjenice da Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik (67 posto) "Hidrogradnje", i resorno ministarstvo nemaju ni prijedlog za izlazak iz ovakve situacije - saopćeno je iz te organizacije. 

Potcrtali su da su sindikalci posebno ogorčeni na činjenicu da je vijest o spomenutoj presudi i zabrani održavanja štrajka objavljena u medijima večer prije nego je tužitelj, "Hidrogradnja" d.d., podnijela tužbu i nakon što je štrajk već bio počeo. 
(Fena)