Radnička prava:PROTEST RADNIKA AIDE U TUZLI: U sukobu s policijom povrijeđeno nekoliko radnica

Pod okupacijom

PROTEST RADNIKA AIDE U TUZLI: U sukobu s policijom povrijeđeno nekoliko radnica

Jutros su radnici iz službenih prostorija izbacili direktora fabrike Bahrudina Bašića, nakon što je odbio krenuti sa njima pred Skupštinu: - Šta će džaba u preduzeću. Mjesecima nemamo plata, a ni posla. Neka ide kući

s0Hk8CwRQgc

Nekoliko radnika fabrike obuće Aida iz Tuzle povrijeđeno je danas u naguravanju sa policijom ispred Skupštine Tuzlanskog kantona.

Hasan Užičanin, zamjenik predsjednika Sindikata radnika, rekao je kako će tražiti ljekarske nalaze i tužiti policiju.
Radnici Fabrike obuće “Aida“ protestuju od jutros pred zgradom Skupštine Tuzlanskog kantona. Održavaju mirne proteste da bi još jednom ukazali na neispunjavanje njihovih zahtjeva. Užičanin kaže da su njihovi zahtjevi isti od kada su počeli s organiziranjem protesta. To su prvenstveno pokretanje proizvodnje, povezivanje radnog staža te materijalno zbrinjavanje radnika do povezivanja radnog staža. -Mi od toga ne odustajemo.

Jutros su radnici iz službenih prostorija izbacili direktora fabrike Bahrudina Bašića, nakon što je odbio krenuti sa njima pred Skupštinu:

- Šta će džaba u preduzeću. Mjesecima nemamo plata, a ni posla. Neka ide kući – rekao je Hasan Užičanin:

- Prvi zahtjev je uvezivanje radnog staža. Rekli smo da ćemo se za to boriti po cijenu života. Poslije toga dolazi pokretanje proizvodnje ili materijalno zbrinjavanje. Vjerujte da nam je dosta svega. Nismo htjeli poći prede Skupštinu TK na proteste dok ga nismo istjerali. On ne treba da bude ovdje jer nas konstantno laže. Više od 15 dana nam je obećavao da dolazi talijanski kupac, ovaj i onaj, a nigdje nikoga. Dosta je bilo laganja.

Kako je Žurnal i ranije pisao, radnici Tvornice obuće Aida, već godinama pokušavaju ostvariti svoja prava. Pokušači su blokadom saobraćaja, noćenjem pred zgradom Skupštine, , protestima, pješačenjem prema granici sa ostalim radnicima Tuzlanskog kantona. Njihovi zahtjevi su osiguravanje posla za "Aidu", upošljavanje sva tri pogona fabrike, kao i materijalno zbrinjavanje radnika u vrijeme nezaposlenosti.

Predstavnik Sindikata solidarnosti TK-a Hrustan Muminović smatra da Vlada TK-a nije ništa uradila na rješavanju problema ovih radnika te da je stanje alarmantno.

-Vlada TK-a ništa nije uradila o pitanju ovih radnika da ih sklone s ulice. Zašto se Vlada ne uključi više u ovo. Niko ne pita ove radnike kako njihove porodice žive, a oni sebi već plate namiču – kaže.

Navodi da nisu razgovarali s mandatarom kantonalne vlade jer smatraju da "vlast priznaje samo političke sindikate".
Muminović je kazao da očekuju radnike Fabrike obuće "Aide“ da im se pridruže da bi zajedno otišli pred zgradu kantonalne skupštine.

(zurnal.info)