Radnička prava:BEZUSPJEŠNA BORBA RADNIKA AIDE: Protestanti su iznemogli, nema posla ni pomoći Vlade

Istražujemo

BEZUSPJEŠNA BORBA RADNIKA AIDE: Protestanti su iznemogli, nema posla ni pomoći Vlade

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj je vanrednoj sjednici razmotrila zahtjeve Sindikata Fabrike obuće "Aida" i “zauzela stav da će sagledati zakonske i finansijske mogućnosti odobravanja jednokratne socijalne pomoći u visini raspoloživih sredstava”. Što znači, novca za radnike Aide još uvijek nema

BEZUSPJEŠNA BORBA RADNIKA AIDE: Protestanti su iznemogli, nema posla ni pomoći Vlade
FOTO: bportal.ba

Radnici propalih firmi u Tuzlanskom kantonu već godinama se bore sa vladama kako bi ostvarili najosnovnija prava.

Jedan od posljednjih primjera jesu i radnici Tvornice obuće Aida, koji blokadom saobraćaja, noćenjem u skupštini i protestima pokušavaju primorati Vladu TK-a da ostvari njihove zahtjeve.

Radnici Aide ponavljaju zahtjeve o osiguravanju posla za "Aidu", upošljavanje sva tri pogona fabrike, kao i materijalno zbrinjavanje radnika u vrijeme nezaposlenosti.

- Predao sam sekretaru Vlade zahtjev u kojem tražimo visinu pomoći od 400 KM, da ga odmah preda na ruke premijera Bahrije Umihanića, a koji upravo sa resornim ministrima održava sjednicu vezano o visini pomoći za nas radnike „Aide“ - rekao je novinarima Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice obuće "Aida".

Pomoć u visini od 400 KM tražila se jer je Vlada odobrila isplatu istog iznosa radnicima firmi koje su okupljene u Sindikatu Solidarnost.

Radnici Aide uputit će i zahtjev Skupštini Tuzlanskog kantona, u kojem će tražiti da se u budžet za 2015. godinu uvrste sredstva za radnike Aide:

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj je vanrednoj sjednici razmotrila zahtjeve Sindikata Fabrike obuće "Aida" i “zauzela stav da će sagledati zakonske i finansijske mogućnosti odobravanja jednokratne socijalne pomoći u visini raspoloživih sredstava”.

Što znači, novca za radnike Aide još uvijek nema.
Vlada je konstatovala da je zahtjev Sindikata od 27. novembra izmijenjen u odnosu na ranije zahtjeve i da se njima traži odobravanje jednokratne novčane pomoći u visini koju Vlada odobrava drugim firmama.

S obzirom da Vlada Tuzlanskog kantona nije odlučivala, niti je u ovom trenutku nadležna da odlučuje o zahtjevima za odobravanje jednokratne novčane pomoći radnicima drugih firmi, zauzela je stav da i zahtjev Sindikata Fabrike obuće "Aida" d.d. Tuzla od 27. novembra razmatra u saradnji s Kolegijem Skupštine Tuzlanskog kantona, zajedno sa zahtjevima Sindikata Solidarnosti.

Za to vrijeme:

- Radnici su kod svojih kuća, promrzli i iznemogli od jučerašnjih protesta na ulici. Vidjet ćemo da li će Vlada na sjednici koja se upravo održava usvojiti odluku o visini socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, ako ne usvoji, mi ćemo ponovo u ponedjeljak na ulicu - kaže Užičanin.

Bahrija Umihanić, premijer TK-a u ostavci, kao moguće rješenje problema radnika ove fabrike predložio je Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava. Radnicima je poručio kako trebaju od nadležnih institucija tražiti izradu Programa materijalnog zbrinjavanja.

Kako je Vlada pomogla fabrici


U Vladi kažu kako su tokom 2014. godine za pokretanje proizvodnje i socijalnu pomoć radnicima radnicima Aide izdvojili 244.600 KM.

U Informaciji o stanju u Aidi navodi se da je fabrika u proteklom periodu radila u „lohn“ aranžmanu za više kupaca, a trenutno se vode pregovori za rad sa firmama „Progetti“, „Kavat“, „Alpina“, „Fortex“, „East – West“, „Olip“ i „Verdi“.
Konstatovano je da su se izuzetno složeni uslovi privređivanja odrazili i na stanje u Aidi, koje karakterišu nedostatak ino – narudžbi, nedovoljna uposlenost kapaciteta, niska cijena rada u „lohn – poslovima“, nedovoljni ostvareni prihodi, zastario mašinski park i nizak standard zaposlenih.

Trenutno je u Aidi zaposleno 317 radnika, što je za 18 manje nego u januaru 2014. godine. Određeni dio radnika je penzionisan, a određeni broj je otišao da radi u druge firme.

Kada je u pitanju uposlenost, najveći broj angažovanih radnika bio je u mjesecu avgustu i to 243 uposlenika ili 74% od ukupnog broja, odnosno svi radno sposobni uposlenici. U julu i septembru je bilo angažovano 70%, a ispod 50% uposlenika bilo je angažovano od januara do maja, te u oktobru i novembru, piše Tuzlanski.ba.

Trenutno teško stanje i nedostatak posla rezultat je poremećaja na tržištu obuće, koji je posljedica kišnih perioda ove godine i smanjenja narudžbi obuće za sezonu proljeće ljeto 2015. godine s jedne i trgovinskih odnosa sa Rusijom s druge strane, istakao je direktor Fabrike obuće Aida Bahrudin Bašić. Govoreći o budućim poslovima, od 15. decembra počinje se raditi obuća za sezonu jesen-zima 2015. Poznato je da rad za sezonu jesen-zima nosi mnogo više posla nego proljeće-ljeto, te se stoga može očekivati veće angažovanje pogona u Fabrici.

Ostavka premijera Umihanića

Predstavnici radnika Fabrike obuće "Aida" održali su početkom mjeseca sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom finansija Tuzlanskog kantona te još nekim kantonalnim ministrima u pokušaju da se pronađe rješenje problema radnika ove fabrike.

Radnici su tokom sastanka predočili ministrima svoje zahtjeve za, između ostalog, normalizaciju poslovanja, uvezivanje radnog staža i isplatu plaća.

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona su, po riječima predstavnika radnika Fabrike Hasana Užičanina, najavili da će iduće sedmice, najkasnije do utorka, uplatiti 49 hiljada maraka, što je 150 KM po osobi.

Također, obećali su da će osigurati posao za dva pogona Fabrike i to sredinom mjeseca.

Većina radnika "Aide" nije bila zadovoljna rezultatima sastanka.

Bahrija Umihanić u obrazloženju ostavke koju je podnio početkom mjeseca naveo je i položaj radnika:

- Bez obzira na lično uvjerenje da ne postoje opravdani razlozi za istaknutim zahtjevima radnika, što svako dobronamjeran može lako provjeriti, kao odgovoran čovjek kome je stalo do stabilnosti i razvoja Tuzlanskog kantona podnosim ostavku na poziciju premijera Tuzlanskog kantona.

Hasan Užičanin potcrtao je kako se sa premijerom Umihanićem “ništa nije moglo riješiti”:

- Mi smo tražili da pozove i premijera i resornog ministra jer mi s njim ne možemo ništa da riješimo. Mi tražimo zaposlenje, to svima mora biti jasno, a ne milostinju, i da nas materijalno zbrinu pošto su većinski vlasnici fabrike. Što prije nas uposle, bit će svima bolje. Mi od svoja tri zahtjeva nećemo odustati. Ne želimo zaposlenje od dva mjeseca, pa da deset ne radimo.

(zurnal.info)