Banja Luka:PROTEST RATNIH VETERANA: Oni su se bogatili dok smo mi pucali jedni na druge!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

PROTEST RATNIH VETERANA: Oni su se bogatili dok smo mi pucali jedni na druge!

Otkud u BiH 90 milijardera? To znači da je preraspodjela potpuno nepravedna. Dok smo mi pucali jedni na druge, oni su se već tada bogatili i smijali nam se u lice. Žele da nam se smiju i danas. To više neće moći , poručio je Vukotić

PROTEST RATNIH VETERANA: Oni su se bogatili dok smo mi pucali jedni na druge!
FOTO: zurnal.info

Oko dvije hiljade hiljade demobilisanih boraca učestvovalo je u protestnoj šetnji od parka “Mladen Sojanović” do Trga Krajine u Banjaluci, tražeći smjenu predsednika Boračke organizacije RS (BORS) Pantelije Ćurguza i rješavanje ogromnih egzistencijalnih problema sa kojima se suočava ova populacija.

Protest je organizovalo Udruženje ratnih veterana, čiji pojedini predstavnici danima štrajkuju glađu u banjalučkom parku.

“Ovaj put idemo do kraja, do ispunjenja naših zahtjeva. Ne tražimo ništa njihovo, samo tražimo da nam vrate ono što nam pripada po zakonu”, poručili su predstavnici ovog Udrženja.

Okupljanje je počelo u parku “Mladen Stojanović”, a potom su učesnici protesta u koloni krenuli u mirnu šetnju pored zgrada vlade i Narodne skupštine, do Trga Krajine, gdje su se razišli.

Okupljenima u parku obratila se i Rajka Vladušić, čiji je dvadesetogodišnji sin poginuo u ratu, poručujući da se demobilisani borici i porodice poginulih nisu okupili na protestima “zato što im je cilj rušenje RS, već zato što su opespravljeni”.

“Dali smo svoje najmilije, a za nas niko ne pita. Uzimaju nam i ono što nam pripada”, kazala je ona.

Njeno obraćanje prekidano je uzivicima: Lopovi, lopovi!!!

Ratni vojni invalid Dragan Savić optužio je rukovodstvo BORS-a da djeluje “salonski”, da ne zastupa interese boračkih kategorija, već lične, a sve vlasti u RS, od njenog nastanka do danas, za pljačku narodne imovine.

“Posebno treba istaći moderne dokapitalizacije i davanje koncesija na prirodne resurse, na kojima se predsjednik i kompanija strahovito bogate. Ne kradi državu, skupo je plaćena”, poručio je Savić.

On je pozvao političare da “pročiste svoje stranke”, poručujući onima koji su opljačkali RS da će “ukradeno vratiti prije ili kasnije”.

“Više nećemo biti ovce za šišanje”, istakao je Savić.

Demobilisani borac Milan Popović, koji je poslednjih dana u parku “Mladen Stojanović” štrajkovao glađu, rekao je da se na taj čin odlučio, jer je ugroženo njegovo lično dostojanstvo.

“Nikome neću dozvoliti da me naziva plaćenikom”, istakao je on.
Predsjednik Udruženja ratnih veterana Duško Vukotić odbacio je optužbe predsjednika RS Milorada Dodika da ovom organizacijom upravljaju “centri moći”, smješteni u Tuzli i Sarajevu.

“Predsjednik republike nas odlikovane, napaćene, ranjene povezuje sa 1. martom, Danom nezavisnosti BiH, i naziva nas izdajnicima. Neka to služi njemu na čast…Naš cilj se sastoji u nekoliko riječi - želimo pravednu RS. Otkud u BiH 90 milijardera? To znači da je preraspodjela potpuno nepravedna. Dok smo mi pucali jedni na druge, oni su se već tada bogatili i smijali nam se u lice. Žele da nam se smiju i danas. To više neće moći ”, poručio je Vukotić.

Sa protesta je vlastima RS upućeno desetak zahtjeva, u kojima se traži revizija boračkih statusa, izmjena zakona o pravima boraca, revizija provedene privatizacije, sudskih postupaka za kriminal i korupciju, zaposlenje za demobilisane borce i članove njihovih porodica, kao i besplatna zdravstvena zašstita za demobilisane borce RS.

Protesti su prošli bez ijednog incidenta. U centru grada, duž glavne banjalučke ulice, tokom protesta bilo je povećano prisustvo policije.

(zurnal.info)