Parlament Federacije:PROTESTI U SARAJEVU (FOTO&VIDEO): Usvojen Zakon o radu, radnici najavili nove proteste
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

PROTESTI U SARAJEVU (FOTO&VIDEO): Usvojen Zakon o radu, radnici najavili nove proteste

Nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred Parlamenta Federacije gdje su tražili skiadnje sa dnevnog reda glasanja o novom Zakonu o radu. Zakon je ipak usvojen

PROTESTI U SARAJEVU (FOTO&VIDEO): Usvojen Zakon o radu, radnici najavili nove proteste
FOTO: zurnal.info

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas s 28 glasova 'za' i tri glasa 'protiv' Prijedlog zakona o radu na vanrednoj sjednici.

O zakonu je glasano dva puta, elektronski i pojedinačnom prozivkom delegata.

Drugi krug, prozivkom, proveden je na zahtjev Slaviše Mihajlovića iz delegatskog kluba srpskog naroda, ujedno člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji je izrazio sumnju u rezultate prvog kruga (28 'za', tri 'protiv').

Maihajlović i još dvojica njegovih stranačkih kolega bili su jedini koji su se od prisutnih u sali izjasnili protiv zakona te su nakon službenog proglašenja konačnih rezultata napustili sjednicu.

Prethodno, prije nego što je i došlo do glasanja, napustili su je i članovi Saveza za bolju budućnost BiH, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Naše stranke.

U momentu glasanja u sali nije bio ni jedan od dvoje Laburista BiH. On je ranije izašao, ali nije izjavio da napušta sjednicu kao što su učinili članovi pomenutih stranaka. Drugi član Doma naroda iz njegove stranke bio je odsutan od početka.

Za zakon su glasali članovi Stranke demokratske akcije, blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Stranke dijaspore, Liberalne stranke, Narodne stranke "Radom za boljitak" i A-SDA.

Usvajanje ovog zakona pratili su veliki protesti članova Saveza samostalnih sindikata BiH ispred Parlamenta Federacije. Predsjednik Saveza Ismet Bajramović na kraju protesta je pozvao radnike da se u petak u 14 sati okupe na istom mjestu.

U pauzi zasjedanja Doma naroda Federalnog parlamenta došlo je do naguravanja prosvjednika s policijom čiji je kordon u jednom trenutku bio probijen u pokušaju najupornijih da uđu u zgradu Parlamenta.


 

 

(Feno/zurnal.info)