Praznici u Federaciji:Raskošni paketići i pokloni od novca poreskih obveznika

Istražujemo

Raskošni paketići i pokloni od novca poreskih obveznika

Najbolje poklone protekle su godine dobila djeca roditelja zaposlana u Vladi Federacije. Svaki od poklona za 41 dijete je vrijedio 120 maraka što je vladin budžet koštalo gotovo pet hiljada maraka. Revizori nisu imali primjedbi na kupovinu paketića ali jesu na način njihove kupovine

Raskošni paketići i pokloni od novca poreskih obveznika

Roditelji zaposleni u institucijama Federacije još uvijek ne znaju da li će njihova djeca dobiti novogodišnje paketiće plaćene budžetskim novcem. Proteklih godina je trećina institucija i kompanija u vlasništvu ovog entiteta organizovala dodjeljivanje paketića za djecu uposlenika ali su po običaju novac trošili iz pogrešne kase i odluke donosili u posljednji čas. Umjesto da planiraju ove troškove u budžetu, paketići su se plaćali preostalim novcem za reprezentaciju. Na isti način su organizovani božićni i novogodišnji prijemi i kupovani razni pokloni uposlenima – od kravata do parfema.

 

U Vladi ove godine bez poklona

Mostarski aerodrom nema niti jedan redovan let ali je na kraju protekle godine podijelio djeci svojih uposlenika paketiće. Suma od 550 maraka je simbolična ali pokazuje praksu da svaka institucija ili kompanija u vlasništvu Federacije sama za sebe odlučuje o prazničnim poklonima. Sve su prilike da će aerodrom i ove godine dijeliti paketiće ali zvaničnu potvrdu nismo dobili do trenutka pisanja ovog teksta.

Prošlogodišnji rekorder u troškovima za novogodišnje poklone je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna. Izdaci za poklone djeci uposlenih u prošlogodišnjem budžetu su dobro premašili cifru od 138.000 maraka. U revizorskom izvještaju ove kompanije navodi se da je Elektroprivreda od kompanije Master iz Mostara naručila paketiće u vrijednosti od 49.000 maraka u godini kada su poslovali sa gubitkom. I ovu će godinu po svemu sudeći završiti u minusu ali nezvanično saznajemo da su od dodjele paketića odustali. O prijemima se još uvijek odlučuje.

Još jedna kompanija sa sjedištem u Mostaru je na kraju 2011. godine počastila svoje uposlenike i njihovu djecu. HT Mostar je na darove djeci potrošio gotovo 40.000 maraka.

Najbolje poklone protekle su godine dobila djeca roditelja zaposlana u Vladi Federacije. Svaki od poklona za 41 dijete je vrijedio 120 maraka što je vladin budžet koštalo gotovo pet hiljada maraka. Revizori nisu imali primjedbi na kupovinu paketića ali jesu na način njihove kupovine.

“Izvršeni troškovi reprezentacije na ime obilježavanja Dana žena, Nove godine i kupovine knjiga nemaju karakter troškova nastalih za potrebe obavljanja redovnih poslova i zadataka Sekretarijata, zbog čega se ne može prihvatiti opravdanost njihovog nastanka i izmirenja na teret budžeta”, napisali su revizori na kraju protekle godine kada je Vlada zajedno sa Parlamentom raspravljala kako će i da li nastaviti kupovati poklone za praznike.

Iz Vlade su nam kratko pojasnili da ove godine neće biti novogodišnjeg prijema niti dodjele paketića.

 

Rasipništvo novcem građana

DSC_0356Munib Ovčina, rukovodilac sektora za finansijsku reviziju Ureda revizora FBiH, kaže da bi Vlada i Parlament morali u ime svih Federalnih institucija odlučiti o budućoj praksi. Ili paketiće i poklone neće dobiti niko ili će ih dobiti sva djeca ili uposlenici ali po jasnim kriterijima. On objašnjava da se paketići ili praznični pokloni uposlenicima nikako ne mogu plaćati iz troškova za reprezentaciju.
- Namjena reprezentacije je da bi se poslovi ili aktivnosti institucije obavili bolje, kvalitetnije i na vrijeme – objašnjava Ovčina i dodaje da bi pokloni djeci trebali da budu pravo koje uposlenik ima: To treba definisati u buždetu kao posebnu stavku.

Između 30 i 40 posto institucija koje se revidiraju samostalno donose odluku da dodjeljuju paketiće i druge poklone.
- Tu nema ravnopravnosti – smatra Ovčina.

U Predsjedništvu Federacije samo su djeca iz jednog ureda dobila poklone. Mirsad Kebo, jedan od dvojice potpredsjednika Federacije, prošle je godine djeci svojih uposlenika podijelio paketiće.

Praznično darivanje se smanjuje na osnovu podataka revizora ali je problem u tome što su nejasna pravila dodjele poklona.

Zbog toga su revizori 2010. godine imali ozbiljnih primjedbi na skupocjeno darivanje tadašnje ministrice obrazovanja Melihe Alić. Na vjerske i novogodišnje praznike je tada potrošeno više od 1.600 maraka, kravate 1.400 a parfeme i kozmetičke setove koji su budžet ministarstva koštali gotovo pet hiljada maraka su dobili svih službenici i namještenici. Ni 20 djece uposlenika nisu zaboravljeni pa su za Novu godinu dobili paketiće u vrijednosti od po 80 maraka.

Sadašnji ministar Damir Mašić odlučio je poklona ni prijema više neće biti.
- Mi smo jedno od rijetkih ministarstava koje nije kupovalo djeci paketiće
– kaže Mašić i smatra da kupovina poklona nisu pravi način trošenja novca građana: To je neodgovorno, bahato pretjerivanje i raskošnost sredstvima poreskih obveznika.

Čestitke iz ovog ministarstva, kaže Mašić, šalju se besplatno putem interneta. Ako već žele da šalju papirne čestitke, uposlenici institucija onda barem mogu kupiti čestitke od čije prodaje se novac šalje SOS centrima za djecu.
- Bilo koja druga vrsta skupih čestitki nije ispravna – smatra Mašić.

(zurnal.info)