U institucijama BiH "našao se" novac za čestitke, prijeme, poklone:Svaku novinsku čestitku plaćamo 5.000 KM!

Istražujemo

Svaku novinsku čestitku plaćamo 5.000 KM!

Pojedinačni iznosi koji se potroše od slučaja do slučaja, kreću se u rasponu od 1.000 KM do nekoliko hiljada maraka, pa nikada do sada nisu bili predmet ozbiljnije analize u institucijama

Svaku novinsku čestitku plaćamo 5.000 KM!

Kaže nam u neformalnom razgovoru uposlenica jednog "važnog ureda" u državnim institucijama, radni joj je prostor već zatrpan božićnim i novogodišnjim čestitkama koje danima pristižu od zvaničnika institucija sa svih novoa vlasti.

Ne samo od čelnika institucija, već i njihovih pomoćnika, sekretara... sekretarica sekretara, predsjedavajućih inih administrativnih komisija....

I sve lijepo dizajnirane, štampane na kvalitetnom papiru, ispisane ukrasnim, "pozlaćenim slovima".

"GOSPOĐA MINISTARKA" U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA

Ali, da se samo pisanim čestitkama kolegama, zvaničnicima i medijima želi ukazati pažnja u pretprazničnom periodu, možda to i ne bi bio trošak javnog novca vrijedan velike "uzbune" javnosti.

Međutim, šalju se ovih dana pozivnice ali i već spemaju trpeze za brojne prijeme za zvaničnike, u institucije stižu pošiljke i pošiljke promotivnih kalendara, rokovnika, olovaka, a poneki sebe i saradnike počaste i kožnim poslovnim asesoarom.

Teško je jednostavnom računicom saznati koliko će nas novca u 70 institucija na državnom novou koštati samo praznično "čestitanje".

Pojedinačni iznosi koji se potroše od slučaja do slučaja, kreću se u rasponu od 1.000 KM do nekoliko hiljada maraka, pa nikada do sada nisu bili predmet ozbiljnije analize u institucijama.

Prema slobodnoj procjeni, radi se o najmanje nekoliko stotina hiljada maraka godišnje!

Većina "novogodišnjih troškova" u institucijama BiH pravda se kao trošak reprezentacije. Međutim, troškovi oglašavanja u medijima pravdaju se kao troškovi usluga, a štampanje čestitki kao troškovi štampanja materijala.

Brojni se potrošeni iznosi "sakriju" u novčanim stavkama za protokolarne aktivnosti, za nabavku uredskog materijala, u troškovima na odore...

Iz Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za Žurnal kažu da su od 2008. godine, kada je Ured upozorio državne institucije na ovu vrstu rastrošnosti, uočili znatno smanjenje trošenja novca u ove svrhe.

Primjera radi, ove godine nemaju informacija da ijedna institucija u BiH djeci uposlenika kupuje novogodišnje paketiće.

Međutim, da li će toga zaista i biti, znat će se tek kad uslijedi revizija ove budžetske godine.

Prema sadašnoj legislativi, a kako nema jedinstvenog pravila o trošenjima novca na poklone za praznike, svaka institucija za sebe po potrebi donosi odluku o utrošku koji se knjiži kako smo već rekli, po više osnova, zavisno od toga o čemu je riječ.

Podsjetimo da su ukupni troškovi za usluge reprezentacije u 2011. godini u institucijama Bosne i Hercegovine iznosili 3.754.734 KM!

Najveći "potrošači" bili su Ministarstvo odbrane (961.539 KM), Ministarstvo vanjskih poslova (758.990 KM), Predsjedništvo BiH (187.669 KM) i Granična policija (179.294 KM).

Čak 44,5 miliona KM potrošeno je i na ugovorene usluge, a pod stavkom "ostale nespomenute usluge" moglo bi se pronaći i troškova upravo nastalih tokom novogodišnjih praznika.

DOBAR POSAO ZA ŠTAMPARIJE, PRINTANE MEDIJE I TRGOVCE

Zanimljivo je i da se odluke o utrošku u institucijama donose "u zadnji tren". Baš kao što su to u Državnom odboru za žalbe uradili prošle godine.

Pa "tek" 30. decembra donijeli Odluku o kupovini 14 komada kožne galanterije. Navodno za poklon poslovnim partnerima. Riječ je o instituciji koja ima samo devet uposlenika, a samo su za pomenuti kožni poslovni asesoar potrošili 1.109 KM.

Kako iznosi po pojedinačnim nabavkama nisu veliki pa ni internoj kontroli ali i vanjskoj reviziji rijetko "bodu oči".

Nije veliki iznos potrošen ni u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), 3.387 KM za kupovinu promotivnog materijala poklonjenog pred Novu godinu poslovnim partnerima. Međutim, riječ je samo o jednoj odluci, ne računajući troškove za čestitke, prijeme... A i RAK je samo jedna od 70 institucija na državnom nivou.

A novogodišnja čestitka ispisana na cijeloj stranici jedne ovdašnje dnevne novine košta od 5.850 KM do 2.800 KM, i to "običnim danima". Praznikom je skuplje. Cijenu opet diktira i strana u novini na kojoj je čestitka objavljena, te veličina zakupljenog oglasnog prostora.

Decembar je uvijek poslovno "uspješan mjesec" i za firme koje se bave štampom promotivnog meterijala.

Božične i novogodišnje čestitke im donesu desetine hiljada maraka zarade. U decembru je unosan i posao ispisivanja loga institucija na olovkama, notesima...

Naravno, notese prethodno treba kupiti, a zavisno od kvalitete, cijena jednog komada kreće se od 10 KM, pa do iznosa nekoliko puta višeg.

Prijemi za zvaničnike u institucijama države priča su za sebe.

Kada je Predsjedništvo BiH, nakon kritika Ureda za reviziju 2008. godine, još tada planiranih 7.000 KM za novogodišnji prijem, odlučilo preusmjeriti u dobrotvorne svrhe, navodno do danas troše manje. Međutim, ne znači to da ni u Predsjedništvu BiH već ovih dana ne vlada "svečarska atmosfera".

U vrijeme dok pričamo o važnosti kreditnih aranžmana s MMF- om, odnosno o potrebi štednje u budžetu za 2013. godinu, istovremeno, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao da želi kazati kako je on "prvi među jednakima", pa i među domaćinima zvaničnih prijema u institucijama.

Za božićni prijem 20. decembra u Sarajevu, navodno je štampano na stotine pozivnica.

"Skromna zakuska" za goste organizirana je u zgradi zajedničkih institucija, a da ništa nije prepušteno slučaju, u pozivnicama je navedena i obaveza za muškarce da dođu isključivo u crnom odijelu. Naravno, i svečana odora za dame.

Koliko će nas u konačnici praznično radovanje najviših državnih zvaničnika koštati, znat ćemo u ljeto 2013. godine kad javni revizori objave izvještaje.

Ukoliko ta informacija ne bude "u sjeni" aktuelnijih tema, koje će se u to vrijeme vjerovatno nametnuti. Kao što je pitanje kako iznaći novac za prve rate koje pristižu po kreditima kojima naša država "krpi" budžete.

OLOVKE U RUKE: Desetine hiljada maraka za besmislene "novogodišnje konferencije za medije"

Već je ustaljena praksa organiziranja "novogodišnjih" press konferencija u institucijama Bosne i Hercegovine. Analiziraju se uglavnom učinci rada institucije a novinarima pruži prilika da pitaju ponešto. Potom se, naravno, i novinari darivaju. Notesima, olovkama, razgovorima...neformalno, nerijetko i uz bogat švedski sto.

(zurnal.info)