DIREKCIJA ZA KOORDINACIJU POLICIJSKIH TIJELA BIH:Raspisuju se konkursi dok traje istraga o zakonitosti prethodnih zapošljavanja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DIREKCIJA ZA KOORDINACIJU POLICIJSKIH TIJELA BIH: Raspisuju se konkursi dok traje istraga o zakonitosti prethodnih zapošljavanja

Neki kandidati nisu imali zakonom propisane uslove za radna mjesta na koja su primljeni, dostavljana je nepotpuna pa i lažna dokumentacija...

Raspisuju se konkursi dok traje istraga o zakonitosti prethodnih zapošljavanja
direktor DKPT Mirsad Vilić i Enes Obralija (desno) foto: DKPT

Zapošljavanja u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH predmet su istrage SIPE i državnog tužilaštva. Kako saznaje Žurnal od izvora bliskih istražnom postupku, riječ je o zapošljavanju nekoliko osoba sa konkursa prethodnih godina, no sumnja u regularnost zapošljavanja postoji i kod konkursa koji su slijedili.

U toku je procedura izbora novog direktora Direkcije kojem će dosadašnji Mirsad Vilić staviti neugodan zadatak, ukoliko istraga pokaže i dokaže nezakonito zapošljavanje tokom njegovog mandata.

Listu uspješnih kandidata za novog rukovodioca ove policijske agencije treba utvrditi Nezavisni odbor državnog parlamenta kojim predsjedava Enes Obralija. Ne tako davno upravo u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH zaposlenje je dobila njegova supruga i to tako da je od desetine kandidata jedina položila pismeni ispit!

Svi oni koji su željeli uložiti žalbu mogli su je dostaviti Odboru državne službe za žalbe gdje je član – Enes Obralija.

Istraga nije fokusirana samo na Obraliju. Tu je još jedan član Nezavisnog odbora, drugi predsjedavajući Uroš Pena, koji također ima uticaja pri zapošljavanju u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nezavisni odbor je, podsjetimo, kao nezavisno tijelo Parlamentarne skupštine BiH nadležan za provođenje procedure odabira kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH

Žurnalu su poznata imena primljenih osoba na spornim konkursima i pozadina uticaja na njihov prijem, ali ih do daljnjeg nećemo objaviti, kako ne bi uticali na aktuelnu istragu. Ono što je evidentno jeste da su „najbolji“ kadrovi vrlo brzo nakon prijema bili promicani na viša ili druga radna mjesta kako bi se sakrio način njihovog zapošljavanja.

Neki kandidati nisu imali zakonom propisane uslove za radna mjesta na koja su primljeni, dostavljana je nepotpuna ili čak lažna dokumentacija, među njima i potvrde o prethodnom radnom iskustvu i drugim traženim uslovima.

Podsjetimo da je polovinom prošle godine Svevlad Hofman, jedan od kandidata u konkursnim procedurama izbora čelnika državnih policijskih agencija, protiv Enesa Obralije podnio krivičnu prijavu zbog neregularnosti konkursne procedure, odnosno uvrštavanja na listu kandidata onih kojima je slijedilo penzionisanje prije isteka novog mandata.

(zurnal.info)