ODBOR ZA ŽALBE NE PROVODI ODLUKU SUDA BiH:Obralija blokira suspenziju Melihe Jahjefendić

Istražujemo

ODBOR ZA ŽALBE NE PROVODI ODLUKU SUDA BiH: Obralija blokira suspenziju Melihe Jahjefendić

Nezakonito imenovanje Jahjaefendićeve na mjesto pomoćnice direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH prvo je potvrdio Ured za reviziju institucija BiH, a sudska presuda uslijedila je nakon što je sadašnji direktor Službe Dragan Slipac tužio Odbor državne službe za žalbe BiH, u kojem su tvrdili da je zakasnio sa reakcijom na imenovanje. Izvori Žurnala tvrde da suspenziju „nikada neće potpisati“ Enes Obralija, predsjednik NO parlamenta BiH i član Odbora državne službe za žalbe.

Obralija blokira suspenziju Melihe Jahjefendić
Meliha Jahjaefendić

Odbor za žalbe Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine niti je ponovo razmatrao nezakonito imenovanje Melihe Jehjaefendić na mjesto pomoćnice direktora Službe za zajedničke poslove istitucija BiH niti je suspendovalo. Presuda Suda BiH koja nalaže preipitivanje, donesena 13. februara, trn je u oku Enesu Obraliji, predsjedniku Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH i članu Odbora državne službe za žalbe, saznaje Žurnal.

Nezakonito imenovanje Jahjaefendićeve prvo je potvrdio Ured za reviziju institucija BiH, a sudska presuda uslijedila je nakon što je sadašnji direktor Službe Dragan Slipac tužio Odbor državne službe za žalbe BiH, koji je prethodno rekao da je zakasnio sa reakcijom na imenovanje.

Dobro upućeni izvori naše redakcije tvrde da Obralija suspenziju „nikada neće potpisati“.  

U slučaju kojim su se 2022. godine bavili i Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA mnogo toga nije bilo u skladu sa procedurom. Slipac je, navedeno je u presudi, za to saznao tek po prijemu izvještaja Ureda za reviziju o obavljenoj finansijskoj reviziji Službe za zajedničke poslove za 2021. godinu pristiglog u maju 2022. i mišljenja Ministarstva pravde BiH od 15. septembra 2022. U tim dokumentima taksativno su pobrojani razlozi i povrede izbornog postupka.

„Posebno se naglašava kako je Ured za reviziju institucija BiH (provodeći reviziju rada Službe za zajedničke poslove institucija BiH za 2021. godinu) naložio Agenciji za državnu službu BiH da od Ministarstva pravde BiH zatraži mišljenje o dozvoljenosti prijave sekretara na posebnom zadatku na interni oglas u instituciji kojom rukovodi te da je u febraru 2022. godine Ministarstvo pravde BiH dostavilo mišljenje Agenciji, a koja ga nije proslijedila Službi za zajedničke poslove institucija BiH kao zainteresiranoj strani...“, stoji u presudi koja je u posjedu Žurnala i ključno nastavlja:

„U odgovoru na tužbu Odbor za žalbe i Meliha Jahjaefendić tražili su da se tužba odbaci. Sudsko vijeće na to nije pristalo jer je Odlukom o uslovima i postupku u slučaju preispitivanja nepravilnog imenovanja državnog službenika u institucijama BiH propisano da se „postupak može pokrenuti u roku od šest mjeseci od kada se saznalo za napravilno imenovanje ili kada se prema redvnom toku stvari za to trebalo saznati“.

Jahjaefendić je na mjesto pomoćnice direktora u Sektoru za pravne, finansijske poslove i javne nabavke Službe imenovana 1. maja 2021, a Slipac je za to saznao u aktu SIPA-e od 23. decembra te godine, s čijim je sadržajem upoznat 13 dana kasnije, kada je Tužilaštvo BiH naložilo provjere.

O načinu na koji je Jahjaefendićeva sebe imanovala na mjesto zamjenice direktora Službe Žurnal je detaljno pisao.

Meliha Jahjaefendić nezakonito imenovana za pomoćnicu direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH SUD BIH POTVRDIO PISANJE ŽURNALAMeliha Jahjaefendić nezakonito imenovana za pomoćnicu direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH 

Meliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovoreZapošljavanje u Službi za zajedničke poslove institucija BiHMeliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovore

Ni Obralijino djelovanje ne prate pozitivne priče, naročito kada su u pitanju konkursi i imenovanja.

Fokus je prije nekoliko mjeseci objavio da je na mjesto šefa Odsjeka Interpola pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH od januara imenovan Miroslav Nešić, rođak bh. ministra sigurnosti Nenada Nešića. Obralija je na čelu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, koji je zadužen za provođenje procedura kod odabira kandidata i i predlaganje smjena policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH odnosno šefova SIPA-e, Granične policije, kao i DKPT.

Istovremeno ovo tijelo je nadležno za razmatranje pritužbi na rad rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH. Nezavisni odbor o pritužbama obavještava ministra sigurnosti BiH i Vijeće ministara BiH, inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, predlaže smjenu rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, za čiji je izbor nadležan, ako su počinili krivično djelo, odnosno ako počine tešku povredu službene dužnosti, osim za krivična djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja.

Prije Nešićevog imenovanja, na čelu Odsjeka za Interpol DKPT BiH od 10. avgusta 2023. bila je – Rasema Obralija, supruga Enesa Obralije. Službeni glasnik BiH je tek 18. decembra objavio da je ona na čelu ovog Odsjeka. Ipak, da ne bude više na toj poziciji odlučio je novi direktor DKPT Enes Karić, kojeg je prije godinu dana imenovalo Vijeće ministara BiH.

Zbog neregularnosti internog oglasa, o čemu je Žurnal takođe pisao, tražio je od Agencije za državnu službu da ga poništi, što je ista odbila. U to vrijeme na njenom čelu je Neven Akšamija, koji je u dobrim odnosima sa Enesom Obralijom.

Raspisuju se konkursi dok traje istraga o zakonitosti prethodnih zapošljavanjaDIREKCIJA ZA KOORDINACIJU POLICIJSKIH TIJELA BIHRaspisuju se konkursi dok traje istraga o zakonitosti prethodnih zapošljavanja

Kako Karić nije htio da prihvati ovu situaciju, tako su informacije stigle do ministra Nenada Nešića.

Prema pisanju Fokusa, rezultat sastanaka iza paravana bilo je prebacivanje Raseme Obralije u Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH. Svakako, bez konkursa ili bilo koje druge zakonite procedure. U ovom postupku, stoji u Fokusovom istraživanju, učestovao je suprug Enes Obralija.

„Sastajao se sa Darkom Šandorom, savjetnikom Nenada Nešića“, objavljeno je.

Obralija je, dakako, demantovao ove tvrdnje, a Šandor o njima nije htio da govori bez ministra. Ministar Nešić nikada nije odgovorio na pitanja o imenovanju.

(zurnal.info)