PRESUDA ZLOČINCU:Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PRESUDA ZLOČINCU: Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Žrtve su zadovoljne doživotnim zatvorom za zločinca Ratka Mladića, istovremeno razočarane što u 6 općina nije presuđen genocid

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

„Čista laž...“ uzvikivao je zločinac Ratko Mladić sa cvijetom na sakou koji simbolizuje primirje, u toku čitanja presude, nakon čega ga je sudija Alphonso Ori udaljio iz sudnice. 

„Cijeli svijet je mogao vidjeti svojim očima kako čovjek koji je navikao da ima svu moć postaje nemoćan" rekla je Florence Hartmann. 

Ubrzo nakon toga bivši general Vojske Republike Srpske, prvostepeno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Kriv je  za 10 od 11 tačaka optužnice:   

„Tačku 2. - genocid, tačku 3. - progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4. - istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5. - ubistvo, zločin protiv čovječnosti, tačku 6. - ubistvo, kršenje zakon i običaja ratovanja, tačku 7. - deportacija, zločin protiv čovječnosti, tački 8. - nehumano i prisilno premještanje, tačku 9. - terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10. - protivpravni napadi na civile i tačku 11. - uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.“

Vijeće je utvrdilo da Mladić nije kriv prema prema tački 1. optužnice. Odnosno da nije počinjen genocid u  Ključu, Sanskom Mostu, Prijedoru, Foči, Kotor Varošu i Vlasenici.  

Prvi zahtjev na svim sastancima sa preživjelima, uvijek je bio da se uhapse Mladić i Karadžić. Tražili smo doživotnu kaznu i dobio je doživotnu kaznu”, istakao je glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz   

Izgovaranje riječi sudije Orija: „Vijeće osuđuje Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.“  žrtve genocida u Srebrenici doživjele su veoma emotivno.


Foto: nytimes.com  

 

"Vrlo sam teško doživjela presudu, taj zločinac je živ, a naše djece nema već 23. godinu i to je jako ružno. Gledaš je li to čovjek ili zvijer. Ta djeca koja su ubijena, izvučena su iz školskih klupa, nisu upoznala ni život, a kamoli da su napravila zločine" rekla je Hatidža Mehmedović iz Udruženja “Majke Srebrenice”. 

"Ja sam generalno zadovoljan, posebno jer je potvrđena optužnica za teroriziranje civilnog stanovištva Sarajeva i ubijanje djece. Zadovoljan sam i potvrdom optužnice za udruženi zločinački poduhvat i naravno dužinom kazne. Ono što je meni bilo posebno upečatljivo tokom presude je da sam primjetio da taj čovjek još uvijek nema ni trunke kajanja, da je pokazao još jednom kukavičluk", izjavio je Fikret Grabovica predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

U Srebrenici i Bratuncu danas su se pojavili plakati podrške Ratku Mladiću sa natpisom „Ti si naš heroj“ koje su postavili članovi Udruženja „ Istočna alternativa“. Nakon izricanja presude, skupina iz Udruženja veterana RS-a zbog nezadovoljstva presudom Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, organizirala je proteste u Istočnom Sarajevu.  

Mladićev sin Darko Mladić prenio je medijima poruku svog oca iz Haga u kojoj kritikuje NATO:  

„Kazao je da je sve ovo laž i da je ovo komisija NATO-a i pokušavaju kriminalizirati srpski narod koji se štitio od agresije. Otkako se završio rat u bivšoj Jugoslaviji nije bilo prekida vatre u svijetu i nismo vidjeli verzije generala Mladića u Siriji ili negdje drugo širom svijeta. Istovremeno, kada se druga strana odluči na takve poteze, tada nema suđenja i procesuiranja zločina"

Presudu Mladiću komentarisali su politički zvaničnici u Bosni i Hercegovini: 

„Parcijalna pravda, bolja je nego nikakva“ rekao je bivši načelnik Srebrenice i preživjela žrtva genocida Ćamil Duraković

''Kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim porodicama donijeti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost cijelog regiona.„ kazao je Denis Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministra BiH  

„Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora - to o ovom sudu dovoljno govori“  rekao je Mladen Ivanić srpski član Predsjedništva za Fenu.

"Presuda nije nikakvo iznenađenje, ali će osnažiti stav srpskog naroda da je general Mladić heroj i patriota. U nemogućim uslovima je organizovao VRS kako bi spasio srpski narod od genocida. Ovo je sramni šamar srpskim žrtvama.Mladić je zahtijevao da se utvrdi samo istina. Njemu ne može suditi sud, samo historija koja će dati konačni odgovor o tome ko je general Mladić", poručio je na današnjem obraćanju medijima predsjednik RS Milorad Dodik.

REGIJA 

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da je ovo težak dan za Srbiju i da moli građane ove zemlje da nastave ponosno živjeti i gledati u budućnost i dodao:

„Kao predsednik Srbije nemam pravo da tumačim nepravosnažne presude. Znam koliko su u regionu emocije uzavrele. Hoću da kažem da Srbija poštuje tuđe žrtve, kao što drugi ne poštuju naše, ali za to ćemo sami morati da se pobrinemo. Mi moramo da gledamo u budućnost i da se ne gušimo u suzama prošlosti, veće da od radničkog znoja stvaramo bolju budućnost za sve nas „

Na pomenutu presudu reagovao je i predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović koji se nada da će se ovom presudom Mladiću,  biti skinut teret kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda u Srbiji i BiH:  

„Ovakva presuda je podsetnik kolika se cena plaća kada se problemi rešavaju ratom i dodatni razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost opet ponovi.“


U Hrvatskoj su razočarani jer Mladić nije presuđen za zločine počinjene na hrvatskoj teritoriji. 

"Znam da ništa ne može vratiti izgubljene živote, tisuće ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge", rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u izjavi novinarima

SVIJET

Vijest o presudi Ratku Mladiću prenijeli su mnogi svjetski medijima. Između ostalih BBC, Washington Post, New York Times, Le Figaro, Sky News i mnogi drugi.  

 

 

 

 



„Ubica Srebrenice je doveden pred lice pravde. Oni koji cijene vladavinu prava u ratu će pozdraviti ovu presudu. Oni koji su krvarili u ratu u Bosni su dobili svoju osvetu. Oni u Bosni koji razumiju da nema mira bez pravde sada mogu sa više vjere gledati u budućnost.“ kazao je bivši visoki predstavnik u BiH  Paddy Ashdown.


„ Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana", navodi se u saopštenju ambasade SAD-a u BiH

„Evropska unija se nada da su sve zemlje u regionu odlučne i opredijeljene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja", stoji u izjavi  glasnogovornice Evropske unije o presudi MKSJ-a u slučaju Ratka Mladića.

(zurnal.info)