Opasne prijetnje Buybooku:Rijaset traži da se uništi roman "Poslanik" Kadera Abdolaha
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Rijaset traži da se uništi roman "Poslanik" Kadera Abdolaha

Rijaset traži da se uništi roman

DSC_0804

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozvao je na povlačenje iz prodaje i uništavanje knjige Poslanik Kadera Abdolaha, prenoseći tekst o ovom autoru sa portala minber.ba. Autor Amir Durmić objavio je tekst o Abdolahovim djelima zasnovan najviše na intervjuu kojeg je ovaj autor prije dvije godine dao za magazin Žurnal. Durmić u svom tekstu Abdolaha naziva Gospodinom Zlom i poziva sve prijatelje, poznanike i medije da upozore na opasnost Abdolahovog romana Poslanik, da se on ne čita niti kupuje a vlasnike izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva, koja je objavila dva Abdolahova romana, da hitno prestanu štampati i prodavati prevode ovih djela na bosanski jezik jer “vrijeđa i ljuti muslimane ovih prostora i šire”.

Dijelovi Durmićevog teksta o Abdolahovom djelu i intervjuu za Žurnal

Gospodin Zlo je odmah po dolasku u Holandiju vrlo brzo počeo pisati na službenom jeziku ove države i svojim je štivima ostvario nevjerovatan uspjeh. Njegova knjiga ''Kuća imama'' proglašena je jednim od najboljih bestselera u Holandiji. Navodno je prodan u više od 300 hiljada primjeraka. Ovaj roman je 2009. godine preveden i na naš jezik, a izdala ga je sarajevska izdavačka kuća ''Buybook''. Na promociji knjige gostovao je i autor lično. Samo godinu dana kasnije, tj. 2010., ova ista izdavačka kuća (vjerovatno zbog dobre prodaje svih splačina koje napiše ovaj smutljivac) objavljuje još jedan njegov roman koji je u islamofobičnoj Holandiji doživio ogroman uspjeh, što s obzirom na tematiku i sadržaj knjige, uopće nije čudno. Roman se zove ''Poslanik'' i definitivno spada u nešto najodvratnije što je ikada ruka jednog čovjeka napisala o životu Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Knjiga je navodna ispovijest i hronika Zejda b. Harisa, prvotnog posinka Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kroz koju on ''govori'' o životu i djelu posljednjeg Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedan dio ovog romana može se naći na internetu (prvih osam poglavlja) i u samom uvodu obiluje nevjerovatnim lažima i iskrivljivanjem općepoznatih i općeprihvaćenih činjenica oko čije neupitnosti ne raspravljaju čak ni objektivni nemuslimani. Kroz ovaj roman, Gospodin Zlo je Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, predstavio kao lažova, ženskaroša, tiranina…

Evo šta je u intervju za zurnal.info, Gospodin Zlo rekao o Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem:
''Za vrijeme čitanja Kur'ana prepoznao sam Muhammeda kao čovjeka, kao pjesnika, kao trgovca, kao ljubavnika, kao oca, kao ženskaroša, ljubitelja mladih žena, ali i Muhammeda kao vođu, tiranina, koji je mnogo loših stvari učinio, koji je mnogo lijepih stvari učinio, koji je postao djeda, koji je bio svjetski vođa, Muhammeda koji je umro. Muhammeda kao čovjeka…''

DSC_0822Iz teksta se da zaključiti da je Durmić svoje stavove formirao prije svega čitajući tekst Šehsene Đulović objavljen u Preporodu, koja se, kako kaže, “kritički osvrnula na ovaj roman”, Abdolahov intervju u Žurnalu i na osnovu tridesetak stranica romana objavljenih u našem magazinu. Za Durmića je to bilo sasvim dovoljno da svoj tekst naslovi sa “Brkajlija poganog jezika i bolesne duše (još jedan pokušaj ataka na ličnost Muhammeda s.a.v.s.)”, Rijaset je promijenio naslov u “Čovjek poganog jezika i bolesne duše” i prenio kompletan tekst. Na kraju teksta pozivaju muslimane Bošnjake da Damiru Uzunoviću, suvlasniku Buybooka upute stotine i hiljade mailova. Kako se navodi, u mailovima "ćemo ih na kulturan, civiliziran i dostojanstven način zamoliti da ODMAH prestanu sa prodajom i distribucijom ove knjige, te da preostali tiraž povuku i unište". Uzunović je izabran kao meta zbog svoje izjave u Žurnalu u kojoj objašnjava kako je Poslanik prije svega “književno djelo”.

“E moj Damire, o kakvima ti istraživanjima govoriš?! Onaj ko je objektivno i nepristrasno istraživao život Poslanika, s.a.v.s., mogao je vidjeti samo milost, iskrenost i uzvišeni i neponovljivi moral, a ne laži, tiraniju, nekontrolirane strasti i pohotu, koje Gospodin Zlo pripisuje našem Poslaniku, sallallahu alejhi ve selem”, piše Durmić u svom osvrtu.

Uzunoviću i drugih radnicima Buybooka nakon teksta u Preporodu počele su stizati ozbiljne prijetnje koje su morali prijaviti policiji.

DSC_0817

Uvrijeđen stavovima i drugačijem pristupu Abdolaha, Durmić smatra kako je “opasno kupovati i neoprezno čitati ovo đavoljsko štivo, koje je pokvareno i otrovno, te vrijeđa ubjeđenja i osjećaje svih onih koji se osjećaju sljedbenicima Muhammeda”.

Durmićev tekst objavljen na stranici Rijaseta možete vidjeti na ovom linku.

Intervju sa Kaderom Abdolahom, objavljen u Žurnalu u augustu 2009. godine, možete pročitati na ovom linku.

(zurnal.info)