Sedmoro djece trpjelo seksualno uznemiravanje:Roditelji prijavili pedofila, tužiteljica otišla na godišnji odmor
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Sedmoro djece trpjelo seksualno uznemiravanje: Roditelji prijavili pedofila, tužiteljica otišla na godišnji odmor

Suprug je otišao u Tužilaštvo gdje mu je tužiteljica rekla da ne očekuje od predmeta previše, jer se ništa posebno nije dogodilo i da ona odlazi na godišnji. Tek kada se vrati sa godišnjeg, onda će se sve to rješavati. Mi smo tada odlučili da moramo upozoriti komšije, kako bi i oni zaštitili svoju djecu.

Roditelji prijavili pedofila, tužiteljica otišla na godišnji odmor

Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo krajem juna ove godine prijavljen je prvi slučaj seksualnog uznemiravanja desetogodišnje djevojčice od strane komšije. Ubrzo nakon toga roditelji još šestoro djece iz istog naselja prijavili su da je i njihovu djeca seksualno uznemiravala ista osoba.

Nezadovoljni reakcijom policije i tužilaštva, roditelji su se obratili redakciji Žurnala. Prema njihovim riječima, izjave koje su oni dali u MUP-u KS, dobila je na uvid porodica prijavljenog komšije. Također, roditelji sumnjaju da je jedan od inspektora, koji je razgovarao s njima, u srodstvu sa prijavljenim. Istovremeno, tužiteljica koja je trebalo da radi na tom predmetu, roditeljima je rekla da ide na godišnji odmor.  

Iz straha da će čitav slučaj završiti samo na prijavama, odlučili su da se obrate našoj redakciji. Zbog interesa javnosti, objavljujemo njihovu priču. Da bismo zaštitili integritet i ličnost maloljetne djece, sagovornici Žurnala u tekstu bit će potpisani kao Roditelji 1, 2, 3, 4 i 5.

 - Moja djevojčica je 25. juna izašla iz kuće da se igra. Kada se vratila, bila je uznemirena. Pitala sam je šta se desilo, a ona je rekla da ju je komšija dirao po intimnim dijelovima tijela. Suprugu sam odmah javila šta se desilo i on je otišao na policiju i sve prijavio. Nakon sedam dana smo pozvani u MUP,  jer smo čekali psihologa koji je morao biti prisutan da bi uzeli izjavu od djevojčice, započinju priču roditelji desetogodišnje djevojčice iz Sarajeva.

- Dok sam davala izjavu, tu su bili prisutni inspektori F. D., E. K. i A. S. Dan nakon što je naš slučaj proslijeđen Tužilaštvu, kćerka čovjeka kojeg smo prijavili policiji došla je kod nas kući i počela da se izvinjava. Ja sam je tada pitala kako ona zna sve to što je navedeno u djetetovoj i našim izjavama? Odakle joj te informacije? Rekla mi je da ne može reći kako je došla do informacija, kažu za Žurnal Roditelji 1.

 - Inspektor A. S. je ispitivao suprugu i mene. To se desilo drugog jula. Prva prijava je podnesena 25. juna, a drugog jula su nam najavili da će nas ispitivati. Znači, bio je upoznat o kojem slučaju se radi i svjesno je sjedio tu. Četvrtog jula se pojavljuje kćerka od prijavljenog, koja zna sadržaj naših izjava. Kasnije smo saznali da je taj inspektor u srodstvu sa tim čovjekom... Dobili smo video nadzor sa kuća u naselju gdje se vidi da je on dolazio kod tog čovjeka nakon što smo mi dali izjave u MUP-u.

Pet minuta prije nego što će doći policija koja je trebala privesti komšiju, po njega je došla hitna pomoć i on je sa pripremljenom torbom i u papučama prebačen u bolnicu, tvrde roditelji.

- Istog dana inspektor A. S. se pojavio u naselju i donio je nešto u tu kuću. Ja sam ga prijavio unutarnjoj kontroli MUP-a KS i predao sam snimke video nadzora, kažu Roditelji 1. 

U razgovoru za Žurnal, Roditelji 1 kažu da su čekali da policija nešto uradi, ali nakon razgovora sa tužiteljicom, odlučili su da upozore komšije.

- Suprug je otišao u Tužilaštvo gdje mu je tužiteljica rekla da ne očekuje od predmeta previše, jer se ništa posebno nije dogodilo i da ona odlazi na godišnji. Tek kada se vrati sa godišnjeg, onda će se sve to rješavati. Mi smo tada odlučili  da moramo upozoriti komšije, kako bi oni zaštitili svoju djecu. Tako sam otkrila da moja djevojčica nije bila jedina, kažu Roditelji 1.

U odgovoru na Žurnalov upit iz Kantonalnog Tužilaštva Sarajevo naveli su da provjeravaju navode iz prijave Roditelja 1.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naveli su da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu od građanina iz Sarajeva zaprimilo početni izvještaj o žalbi na postupke policijskog službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo A.S.

Dana 20. 07. 2020.godine sa navodima iz početnog izvještaja upoznat je Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo, koji je donio zaključak da se predmet dostavi u dalju nadležnost Sektoru kriminalisticke policije, što je i učinjeno”, naveli su  iz MUP-a KS.

Kako saznaje Žurnal, prijavljeni komšija je priveden.

ISPOVJESTI RODITELJA: Plašili smo se šta će komšiluk reći

Roditelji 2

"Prije nekoliko dana pozvali su nas Roditelji 1 i ispričali su nam šta se desilo njihovom djetetu. Rekli su nam da je djevojčica vidjela mene na prozoru prije nemilog događaja. Pitali su me da li sam vidjela šta se desilo.  Rekla sam da nisam vidjela fizički kontakt između djevojčice i komšije ali da njihovoj djevojčici apsolutno vjerujem jer je i moje dijete doživjelo sličnu trauma od istog čovjeka. Ona je tada imala devet godina.

Jako sam burno reagovala ali me suprug smirio i nismo prijavili policiji šta se desilo s obzirom da je taj čovjek važio u naselju za najboljeg komšiju. Ja nisam u tom momentu ni pomislila na policiju. Htjela da idem njemu kući, toliki sam bijes osjećala.

Suprug me zaustavio i rekao “ukoliko dođeš u situaciju da ga optužiš za bilo šta što nisi vidjela, ništa postići nećemo a dijete će mi spuštene glave hodati niz ulicu i osjećati se krivom”.

Imam dvije kćeri, sa mlađom na sreću ništa se nije desilo. Nakon toga što se to desilo sa tim čovjekom ja sam im zabranila da mu prilaze. Ispred naše kuće u ulici je bila postavljen ljulja i tu su  se sva djeca iz komšiluka igrala. Nakon toga ja sam odsjekla tu ljulju da djeca više ne dolaze tu da se igraju.

Roditelji  3

Kada me komšija obavijestio šta se desilo, u tom momentu sam ostao šokiran  jer nisam vjerovao da bi takav čovjek mogao da napravi nešto takvo. Odmah sam se dogovorio sa suprugom da na neki načim ispita dijete jer je naša djevojčica, kao i sva djeca iz komušiluka, imala kontakt sa tim komšijom.

Kada je supruga počela razgovor, naša djevojčica je doživjela šok. U prvom momentu ona je negirala da joj je taj čovjek bilo šta uradio. Zatim je dijete preblijedilo, usne su joj postale plave i bila je u šoku. Pustili smo je da se smiri i nakon 20 minuta ona je sama došla u dnevni boravak i počela plakati. Molila nas je da nju ništa ne krivimo, da nije smjela ništa da nam kaže. 

Nikada nisam ni pomislio da bi taj naš komšija mogao uraditi nešto takvo. Bio je jako susretljiv čovjek, komunikativan, prijatan, nikada mi nije ništa čak ni ružno rekao a kamoli nažao učinio. Pomagao mi je u dosta stvari. 

Roditelji 3 slučaj su prijavili policiji.

U razgovoru za Žurnal Roditelji 4 kažu da, odmah nakon što su ih obavijestili Roditelji 1 i ispričali šta se desilo, rekli su im da se isto desilo i njihovoj djeci.

Roditelji 4

Kada su me Roditelji 1 nazvali i ispričali šta se desilo njihovoj djevojčici ja sam im priznala da se to isto desilo i nama. Tada smo počeli da istražujemo. Tako da smo saznali da je svaka kuća u naselju, koja je imala žensko dijete, prolazila kroz isto.

Početkom 2017. godine moje kćerke, koje su tada imale šest i osam godina, bile su kod tog komšije sa njegovim unukama. Djeca su se igrala kod njega kući. Tu je bila i njegova supruga. Sve je bilo normalno. Kada su djeca došla kući  dok je moja starija kćerka ležala ja sam je  milovala po leđima. U tom momentu ona je rekla da tako isto taj komšija nju miluje. Odmah sam počela da je ispitujem "kako to on nju miluje" zato što mi je to bilo sumnjivo. Dijete je počelo da mi objašnjava...

Mislila sam da se to dešavalo tada samo njoj. Onda sam uzela mlađu kćerku i pitala je kako se to vi igrate sa komšijom. I ona mi je objasnila...

Bili smo zgroženi i šokirani. Nismo znali šta da radimo. Odlučili smo da to nikome ne govorimo jer smo se bojali osude komšiluka. Mi smo bili novi u tom naselju a znali smo da je taj čovjek mnogo cijenjen. Razgovarali smo sa djecom da mu se više ne približavaju.

Roditelji 5

Kada sam su me Roditelji 1 obavijestili šta se desilo, priznala sam im da se to isto desilo mojoj curici - da ju je taj komšija dodirivao po intimnim dijelovima tijela. Uvijek je to bilo iza njegove kuće gdje mi nismo imali pogled na taj dio bašte. Da smo bilo šta rekli, plašili smo se kako bi naš komšiluk reagovao jer se on smatrao kao najbolji komšija.

Mislila sam da je ona jedina kojoj se to desilo i nismo prijavili da ne bi ona bila ruglo ismijavanja. Taj čovjek se uvijek predstavljao kao divan, bilo šta da vam treba on je uvijek bio tu. Uvijek slušamo da negdje u svijetu to postoji, ali i ne pomisliš da bi to uradio neko ko živi pored tebe.

(zurnal.info)