Analiza dnevnika:RTRS/BNTV: Dobrovoljačka - ukleta ulica za novinare
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Copy / paste

RTRS/BNTV: Dobrovoljačka - ukleta ulica za novinare

RTRS je, po običaju, godišnje okupljanje u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici iskoristila za dizanje tenzija i neobjektivno izvještavanje. U tome su ih u stopu pratile i kolege s BNTV-a

RTRS/BNTV: Dobrovoljačka - ukleta ulica za novinare

RTRS: Samo je važno šta On kaže

29. april – 5. maj 2015.

ŠTA JE REKAO PREDSJEDNIK: Zvornik je nakon napada na policijsku stanicu i u periodu od 29. aprila do 2. maja bio u fokusu centralnog dnevnika RTRS-a. U nedostatku novih i bitnih informacija vezanih za istragu, uredništvo se usredotočilo na izjave, komentare i opservacije predsjednika RS-a Milorada Dodika. Gledaoci su izvještavani koje su ambasade u BiH, a koje nisu, “izražavale solidarnost s Republikom Srpskom”, ali i sa cjelokupnim sadržajem pisma Dodika upućenim Vijeću za provedbu mira u BiH i njihovim odnosom prema dešavanjima u Zvorniku (Dnevnik 2, 30. maj, urednik Momčilo Ostojić).

POSTOJE LI KAMPOVI? U istom dnevniku, novinarka Mirjana Kusmuk bavila se pitanjem aktivnosti u, kako je navela, kampovima za obuku terorista u okolini Zvornika. Iz cijelog priloga ostalo je nejasno postoje li ili ne takvi kampovi u Cerskoj i Dubnici. Pa onda zaključak: “mještani za njih ne znaju, ali zna RTRS i Glas Srpske”.

ŽAL ZA ESKALACIJOM: Ono što je posebno uočljivo jeste jedva prikriveni žal RTRS-a što se nakon napada na policijsku stanicu i ubistva jednog od pripadnika MUP-a RS-a život u Zvorniku normalno nastavio, a međunacionalni odnosi nisu eskalirali. Tako je i tragično i neukusno izgledao izvještaj u već spomenutom dnevniku u kojem novinar Marko Mihajlović kroz agresivno postavljena pitanja u anketi građanima želi potencirati uzavrelu atmosferu, koja ne postoji.

NOVI POVOD ZA TENZIJE: Zvornik je drugog i trećeg maja zamijenila “Dobrovoljačka”. Dolazak porodica vojnika JNA koji su poginuli pri izlasku iz Sarajeva trećeg maja 1992. u pratnji brojnih političara iz RS-a bio je samo novi povod za dizanje međuetničkih tenzija u BiH. Novinar Goran Andrić u Dnevniku 2 drugog maja, najavljujući ovaj događaj, prilog počinje rečenicom: “Trećeg maja Dobrovoljačka je postala grobnica vojnika JNA”. Nakon iscrpnog opisa dešavanja toga dana 1992. godine, konstatuje da “su ostali nekažnjeni odgovorni koji su krvlju natopili Dobrovoljačku”. Potom slijedi i osvrt na izvještavanje medija u Federaciji BiH (uopšteno) s konstatacijom da isti “podmukle zločine iz zasjede kvalifikuju kao dan sloma agresora na Sarajevo (urednik Siniša Mihailović).

I Dnevnik 2 trećeg maja bio je u znaku dolaska porodica i političara iz RS-a u Sarajevo. Novinar Gvozden Šarac korektno je prenio stavove prisutnih, no od komentara se nije uzdržala njegova koleginica Branka Kusmuk. Okupljanje pripadnika Zelenih beretki i Patriotske lige iskoristila je da podvuče “da je napad na kolonu JNA naredilo Predsjedništvo BiH”.

PA ONDA JOŠ MALO PREDSJEDNIKA: U sjeni velikih tema ostao je protest Saveza sindikata RS, koji je na ulice Banjaluke prvog maja, na Međunarodni praznik rada, izveo preko pet hiljada radnika. I umjesto da javnost informišu o razlozima radničkog protesta, urednik Dnevnika 2 Siniša Mihailović fokus je stavio na komentare Milorada Dodika i predstavnika Vlade RS o ovom događaju.

Plus nedjelje

Nijedan prilog nije zaslužio da bude plus nedjelje.

Minus nedjelje

Nepotrebno ratnohuškačko najavljivanje obilježavanja 23. godišnjice pogibije vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ocjena 1

 

...

 

 

BNTV: Nezgodna pitanja na koja vlast nema odgovore

29. april – 5. maj 2015.

HALO, JE L’ TO RTRS? Ni BNTV, jednako kao ni RTRS, nije bio u stanju da napravi profesionalni otklon prema godišnjici pogibije vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Novinarka Slađana Jašarević izvještaj otvara rečenicom: “Pucnji mržnje usmrtili su 42 pripadnika JNA.” Iako nastavak priloga ne obiluje komentarima same novinarke, tendenciozno birane izjave kako članova porodica ubijenih vojnika, tako i pojedinih predstavnika udruženja proisteklih iz rata i političara, ni u kom slučaju ne doprinose miru u BiH (Dnevnik 2, treći maj, urednica Suzana Rađen Todorić).

MEDIJSKE SLOBODE: Iz istog dnevnika treba izdvojiti izvještaj novinara Mite Travara posvećen Danu slobode medija. Novinar je javnosti predočio sadržaj analize Savjeta za štampu o stanju slobode medija u BiH, izjave predstavnika novinarskih udruženja i samih novinara). Novinar Travar bavio se i mogućnostima uvođenja diferenciranih stopa poreza na dodatnu vrijednost u BiH. Kako je Vlada RS niz reformskih zakona bazirala na opciji uvođenja diferencirane stope PDV-a, novinar je javnosti predočio stavove i institucija BiH i ekonomskih eksperata o ovom pitanju.

NEPRAVILNO PARKIRANJE: Urednički izbor vijesti koje svoje mjesto nađu u centralnoj informativnoj emisiji BNTV-a ponekad je teško razumjeti i na to smo i ranije ukazivali. U Dnevniku 2 trećeg maja to se ponovilo predugačkim izvještajem o fizičkom sukobu dvojice građana Zvornika zbog nepravilnog parkiranja?!

SLUČAJ KOSMOS: I tokom ove semdice BNTV je potvrdio da su život građana, radnički problemi i ekonomija daleko važniji od često praznih, političkih tema. U dnevniku petog maja gledaoci su informisani o nizu tema koje su od interesa za njihov život. Urednica Suzana Rađen Todorić prostor je dala nastavku štrajka i protesta radnika banjalučkog zavoda “Kosmos”. Iako je ovo samo jedna u nizu priča radnika koji mjesecima ne primaju platu, Kosmos je drugačiji zbog činjenice da je Vlada RS njegov većinski vlasnik. I da ta ista Vlada uporno izbjegava da pokrene istragu o tokovima novca koje su radnici zaradili na poslovima koje ovaj zavod obavlja u inostranstvu.

TEŠKA PITANJA O RAFINERIJI: U istom dnevniku prezentiran je i izvještaj revizorske kuće Deloitte o poslovanju Rafinerije nafte “Brod”. Ta kompanija u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta i prošlu godinu okončala je s gubitkom koji se mjeri desetinama miliona KM. Ništa manja nisu ni njena dugovanja prema institucijama RS-a i opštini Brod. Sve to bio je i povod za otvaranje pitanja kome je u vlasti RS-a u interesu da i dalje Rafineriji daje povlašten položaj u odnosu na ostale privredne subjekte.

Plus nedjelje

Cjelokupan Dnevnik 2 emitovan petog maja koji je još jednom podcrtao koliko je važno javnost informisati o temama koje utječu na svakodnevni život građana.

Minus nedjelje

Izvještaj novinarke Slađane Jašarević posvećen godišnjici pogibije vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ponavljamo, novinari su dužni, bez obzira na temu o kojoj izvještavaju, zadržati profesionalnu distancu.

Ocjena 7

 

Izdvojeno

Prilog novinarke Ljiljane Faladžić posvećen 35. godišnjici smrti Josipa Broza Tita. Iako je u uvodu naznačila da se danas za Tita veže niz kontroverzi, novinarka je napravila ozbiljan presjek njegovog političkog djelovanja kao predsjednika SFRJ. Posebno se osvrnula na njegovu smrt i način kako je to doživljeno među građanima bivše Jugoslavije, te na činjenicu koliko je državnika došlo na njegovu sahranu.

 

Komparativna analiza

Kongres SDS-a zakazan za 10. maj, na kome će se birati i predsjednik stranke, u fokus interesovanja doveo je i opoziciju u Dnevnik 2 RTRS-a. Brižljivo je zabilježeno ne samo da će Mladen Bosić imati protukandidata za predsjedničku poziciju nego je i analizirano zašto se gradonačelnik Bijeljine odlučio da uđe u utrku.

Na drugoj strani, ima li se u vidu neprikrivena naklonost BNTV-a Srpskoj demokratskoj stranci, upadljiv je bio nivo relativiziranja ovog događaja u Dnevniku 2.

Preuzeto sa Analiziraj.ba

(zurnal.info)