Strateško preduzeće:Rudnik Ljubija predat Zotovu i ruskim biznismenima

Istražujemo

Strateško preduzeće: Rudnik Ljubija predat Zotovu i ruskim biznismenima

Rudnik Ljubija više nije strateško preduzeće. Od sada može biti privatizovano bez saglasnosti Narodne skupštine RS, odnosno akcije “Ljubije” prodavaće se na berzi. Tako je otvoren put firmi “Israeli Investment Group”, kontroverznog biznismena Evgenija Zotova

Rudnik Ljubija predat Zotovu i ruskim biznismenima

Vlada Republike Srpske odlučila je da Rudnik željezne rude „Ljubija“ izbaci sa liste strateških preduzeća. To praktično znači da 64,99 akcija državnog kapitala od sada može biti privatizovano bez saglasnosti Narodne skupštine RS, odnosno da se akcije “Ljubije” prodaju na berzi. To, opet, znači da je otvoren put firmi “Israeli Investment Group”, kontroverznog biznismena Evgenija Zotova.  

RAT OKO ZOTOVA

Sredinom maja Narodna skupština RS nije prihvatila vladin prijedlog da se akcije državnog kapitala “Ljubije” prodaju firmi Evgenija Zotova za 92 miliona maraka. Protiv vladinog prijedloga bili su poslanici opozicionog Saveza za promjene, koalicije “Domovina” i Pavićevog DNS-a, koji je članica vladajuće koalicije. 

Od tada, ispod radara, konstantno traje rat između Dodika i Pavića, jer je lider DNS-a pomrsio račune predsjedniku RS i lideru SNSD-a koji je Rusima dao obećanje da će “Ljubiju” prodati Zotovu, čime bi to preduzeće izvukao iz ruku Zapada i stavio ga pod ruski uticaj. “Ljubija” u tihom geopolitičkom sukobu Zapada i Rusije za potonje ima strateški značaj. 

Od maja do danas činilo se da je Dodik u defanzivi kada je “Ljubija” u pitanju, ali se onda polovinom decembra u u Službenom glasniku RS pojavila odluka Vlade RS o određivanju preduzeća od strateškog značaja. Na toj listi nema „Ljubije”, što znači da za privatizaciju tog preduzeća više nije potrebno odobrenje Narodne skupštine RS, već se akcije državnog kapitala sada mogu prodati na Banjalučkoj berzi.

Zotov je već poručio kako je njegova firma spremna za berzu, ističući da će ovog puta “ići do kraja”, jer će ponuditi najbolju cijenu. 

Milenko Đaković, gradinačelnik Prijedora i visoki funkcioner DNS-a, rekao je da se “Ljubija” može prodati preduzeću koje, osim kapitala, bude imalo i eksploataciono pravo. Eksploataciono pravo ima kompanija „Arcelor Mittal”.

“Sva eksplotaciona prava i prva kopanja rude gvožđa na području grada, po ugovoru koji je potpisan između RŽR Ljubija i Arcelor Mittala, odnosno, tada Novih rudnika Ljubije je preneseno na Arcelor Mittal, što će reći da niko drugi ne može kopati rudu izuzev da mu Arcelor Mittal dozvoli da kopa tu rudu, a pravo je dobio kroz ugovor koji je verifikovala i Vlada”, rekao je Đaković. 

KONAČAN PAVIĆEV PORAZ

Direktor prijedorskog “Arcelot Mittala” Mladen Jelača nije želio da komentariše odluku Vlade RS.

„Čuo sam da je takva odluka donesena, ali ne znam kakav je stav Vlade i koji je njen sljedeći korak. Osim toga, kompanija Arcelor Mittal iz Londona je ta koja kupuje, tako da ja ne mogu da to komentarišem“, kazao je Jelača.

Premijerka RS Željka Cvijanović je, odgovarajući na Đakovićeve primjedbe, odgovorila da Vlada vrlo doboro zna kako treba da postupa.

 “Svi su dobro došli da razgovaraju, svako ko je zainteresovan, ukoliko može da doprinese privrednoj slici RS. Nemamo nikakav selektivan pristup, ali ono što znamo jeste da se mora ispoštovati interes i grada Prijedora i RS”, kazala je Cvijanovićeva. 

Pitanje “Ljubije” samo je prividno privredno pitanje. Suštinski ono je političko i geostrateško pitanje, preko kojeg se odmjeravaju snage Rusije i Zapada, ali i Dodika i Pavića. Ako Dodik preotme Paviću “Ljubiju”, odnijeće duplu pobjedu - ispuniće obećanje dato Rusima i pobijediće Pavića u Prijedoru. Na klupi rezervnog igrača, koji bi umjesto DNS-a trebalo da zauzme mjesto u vladajućoj koaliciji, spremno čeka Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića.