Banja Luka mora promijeniti regulacioni plan:Rusko - srpski centar narastao na 6.500 kvadrata!

Pod okupacijom

Banja Luka mora promijeniti regulacioni plan: Rusko - srpski centar narastao na 6.500 kvadrata!

Ranije je bilo najavljeno da će se u tom dijelu grada izgraditi „mala blokovska crkva“. Onda je odlučeno da se na tom mjestu, povodom stotinu godina od stradanja carske ruske porodice, sagradi ruska pravoslavna crkva. Stanare okolnih zgrada niko ništa nije pitao

Rusko - srpski centar narastao na 6.500 kvadrata!

U junu ove godine, povodom stogodišnjice stradanja ruske carske porodice Romanov, u centru Banjaluke trebalo bi da bude postavljen kamen temeljac za gradnju rusko - srpskog centra. Radi se o čistom protokolu, jer su radovi na izgradnji već počeli punom parom. Riječ je o izgradnji ruske pravoslavne crkve i parohijskog doma, koji bi trebalo da niknu u Gundulićevoj ulici, u naselju Aleja Centar, blizu Okružnog privrednog suda. 

Rusko-srpski centar će se prostirati na površini od 6.500 metara kvadratnih, a osim crkve, biće izgrađeni i drugi objekti u kojima će, kako je najavljeno, biti promovisana ruska kultura. Hram bi trebalo da bude smješten u centru kružnog trga, a osnovu projekta petokupolne crkve sa zvonikom u vidu šatora činiće jedan od starih ruskih hramova.

CRKVA NEPRESTANO RASTE

Da bi se na lokaciji u Gundulićevoj ulici izgradio rusko-srpski pravoslavni centar potrebno je da Grad Banjaluka izmijeni regulacioni plan. Iz Gradske uprave ranije su saopštili da je na toj lokaciji još davno planirana izgradnja pravoslavne crkve, ali da je potrebna izmjena regulacionog plana, jer je, prema projektu koji je stigao iz Rusije, predviđeno da rusko-srpski kulturni centar bude većih gabarita od onih ranije predviđenih srpsku pravoslavnu crkvu. 

Prema postojećem regulacionom planu, pomoćni objekti mogu da budu visine jednog sprata, plus potkrovlje. Prema projektnoj dokumentaciji rusko-srpskog centra, ti objekti će biti značajno viši, odnosno treba da imaju pet spratova i potkrovlje. 

Osim što se povećavaju gabariti crkve i pomoćnih objekata (parohijskog doma), Građevinsko preduzeće „Krajina“, koje je vlasnik zemljišta, zatražila je u ime crkvenih vlasti da se promijeni i pozicija i oblik crkve. Prema tom predlogu, crkva se više „odmiče“ od parohijskog doma, zauzima cijeli trg i približava se okolninim stambenim zgradama i ostalim obližnjim objektima. 


I tu nastaju problemi. Nema sumnje da će povećanje gabarita parohijskog doma i crkve uticati na živote ljudi u okolnim zgradama. Povećanje visine parohijskog doma, kao i povećanje gabarita crkve, značajno će uticati na jačinu zvuka zvona, jer se smanjuje prostor za razlijeganje zvuka. Zvonik na crkvi bi trebalo da bude visok 25 do 30 metara. 

Već postoje nagovještaji nezadovoljstva stanara dvije zgrada, koje će se naći tik uz rusko-srpski kukturni centar, ne zato što će se tu graditi ruska crkva, već zato što će, umjesto pogleda na postojeći trg i šetalište, njihova vizura, kada crkva bude sagradjena, biti samo zidina visoka 30 metara i zvono na vrhu. Time se gubi cijeli smisao postojećeg koncepta trga i šetališta u tom dijelu Banjaluke.

Ranije je bilo najavljeno da će se u tom dijelu grada izgraditi „mala blokovska crkva“. Onda je odlučeno da se na tom mjestu, povodom stotinu godina od stradanja carske ruske porodice, sagradi ruska pravoslavna crkva. Stanare okolnih zgrada niko ništa nije pitao.

Iz Gradske uprave najavljeno je da će nacrt Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluke, uključujući i Centar Aleja, gdje treba da se gradi ruska crkva, biti izložen na javni uvid od 18. aprila do 18. maja ove godine. 

GLAS STANARA

Javni uvid znači da će građani imati priliku da se upoznaju sa izmjenama regulacionog plana i da iznesu svoje primjedbe na njega. S obzirom da se radi o projektu koje su inicirale crkvene vlasti, podržao ga sam vrh RS i koji dolazi iz Rusije, malo ko vjeruje da će glas nezadovoljnih stanara nadležni čuti i uvažiti. Po svemu sudeći, oni će se buditi i ići na počinak sa pogledom na zid zvonika crkve.  

Kolika je važnost rusko-srpskog centra za vlasti RS i SPC, govori i podatak da će ruska crkva u Banjaluci biti u osnovi veća i od Sabornog hrama Hrista Spasitelja u centru grada. 

(zurnal.info)