Probuđena savjest:Ružica Jukić potvrdila pisanja Žurnala o nezakonitostima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Probuđena savjest: Ružica Jukić potvrdila pisanja Žurnala o nezakonitostima

U vrijeme kada je Žurnal objavljivao dokaze o sumnjivim pravosudnim odlukama i upitnim moralnim potezima kolega s kojima je dijelila privatizovanu instituciju, Jukićeva je prijetila tužbama novinarima. Danas potvrđuje sve naše navode

Ružica Jukić potvrdila pisanja Žurnala o nezakonitostima

Bivša potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine i nekadašnja desna ruka davno potkovanog i, i dalje aktuelnog, predsjednika Milana Tegeltije, ne može da ćuti, iako je to uspješno radila za vrijeme mandata u ovoj pravosudnoj instituciji. U obimnom Facebook statusu potvrdila je dugogodišnja pisanja Žurnala.

U vrijeme kada je Žurnal objavljivao dokaze o sumnjivim pravosudnim dešavanjima i upitnim moralnim potezima kolega s kojima je dijelila privatizovanu instituciju, Jukićeva je, kako drugačije, nego posredstvom Facebook Messengera slala privatne poruke novinarima, optužujući ih za laži i prijeteći tužbama koje nikada niko nije podnio.

No, Žurnal još jednom podsjeća, a Jukićeva sada i potvrđuje, da su dokumenti kojima raspolaže valjana potvrda protiv onih koji godinama urušavaju pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini. Jukićeva je progovorila i kao materijalne dokaze ponudila pisanja naše redakcije.

Dojučerašnje kolege Gorana Nezirovića, Berinu Alihodžić i Selima Karamehića pozvala je da daju ostavku, a nakon što su oni izjavili da Tegeltija mora da ode sa mjesta predsjednika VSTS BiH.

Evo šta je napisala Ružica Jukić (uz naše neophodne pravopisne intervencije):

SLUČAJ NEZIROVIĆ

“Goran Nezirović je nadležan da kćerku zaposli u Kantonalni sud u Sarajevu, pa da nakon toga predsjednika Kantonalnog suda Jasmina Jahjaefendića unaprijedi za sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH”, pisali smo 3. juna prošle godine.  

Jukićeva sada potvrđuje:

“Član VSTV Goran Nezirović je ishodio da njegovu kćerku primi u sud tadašnji predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Jasmin Jahjefendić, a onda je nakon toga taj predsjednik u pola mandata imenovan za suca Vrhovnog suda, iako se i ranije isto prijavljivao za Vrhovni sud pa nije prolazio. A, radi se o kolegi koji je, barem po onome što sam čula, veoma dobar parničar”.

SLUČAJ BERINE ALIHODŽIĆ

O Berini Alihodžić Žurnal je pisao 14. juna prošle godine.

“Članica VSTV Berina Alihodžić, u svojstvu tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, upropastila je najmanje 22 krivična predmeta. Od 2004. do 2012. godine tužiteljica Alihodžić, u većini predmeta koje je dužila, nije poduzimala nijednu procesnu radnju, zbog čega su 22 predmeta otišla u zastaru. Protiv nje je, prema dokumentaciji Žurnala, Ured disciplinskog tužioca podigao tužbu zbog ‘nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti’. Prema toj dokumentaciji, tužiteljica Alihodžić, koja je, inače, i zamjenica glavne sarajevske kantonalne tužiteljice, u nekim predmetima čak po sedam godina nije poduzela nijednu procesnu radnju. U decembru 2015. godine VSTV, pod predsjedavanjem Milana Tegeltije, izreklo je tužiteljici Alihodžić novčanu sankciju, i to smanjenje plaće za 15 posto u trajanju od šest mjeseci. Dakle, za upropaštene 22 krivične istrage, Berina Alihodžić je kažnjena novčanom kaznom. Godinu i po nakon toga, ona je napredovala. U junu 2017. godine, zahvaljujući podršci tadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, a po instrukcijama prvih ljudi VSTV-a, Milana Tegeltije i Jadranke Lokmić Misirača, Alihodžićeva je postala članica VSTV, a nedugo zatim i članica disciplinskih komisija VSTV-a”, nevedeno je u tekstu.

Osim toga, pisao je Žurnal, pola godine nakon što je Berina Alihodžić postala članica VSTV, ta institucija je njenu sestričnu Bojanu Miralem imenovala za dodatnog sudiju Opštinskog suda u Sarajevu i to na sjednici održanoj 21. decembra 2017. godine.

Ružica Jukić danas piše:

“Koleginica Berina Alihodžić je izabrana za članicu VSTV 2017. godine i na sjednici podvijeća je tražila svoje izuzeće kod izbora sudaca Općinskog suda Sarajevo i odmah nam predložila da imenujemo njenu sestričinu Bojanu Miralem za sutkinju Općinskog suda u Sarajevu i mi smo je tada imenovali 2018.  Imenovali bismo je i da to nije rekla, jer se radilo o dobrom kandidatu, koja jeste doista dosta puta konkurirala. No, tada je koleginica pala u mojim očima, a još više kada sam vidjela da laže na poslednjoj sjednici Vijeća. Dakle, kolege su se pobrinule da se imenuju ili prime njihovi srodnici u pravosuđu i bili su u sukobu interesa, a niti su dali ostavku niti je netko od članova VSTV, medija, političara ili međunarodne zajednice to tražio. Oni po Zakonu o VSTV to nisu ni morali, ali po Pravilniku o sukobu interesa, su to morali učiniti. Dakle,  Pravilnik o sukobu interesa se selektivno primjenjuje prema članovima VSTV. Udruženja sudaca i tužitelja šute, a pogotovo ova iz Federacije, jer vrlo dobro znaju tko je sa kime u rodbinskim odnosima”.

A GRČEVIĆ?

Ipak, podsjećamo Ružicu Jukić i javnost na još jedno pisanje Žurnala, koje joj nije došlo pod lupu savjesti, jer bi u centar zbivanja opet došao Milan Tegeltija:

“Pripremili smo odgovor i dostavili ga na potpis i…”, rekao je Jasmin Čalija, zamjenik šefa Odjeljenja za imenovanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 18. jula prošle godine.

“Ja sam htio, prije nego što potpišem, da Vijeće upoznam sa odgovorom. Dijelim mišljenje navedeno u odgovoru”, ubacio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.

Kako je "dijelio mišljenje", tako je svojevoljno i odlučivao. Jadranko Grčević pozvan je na intervju za imenovanje na mjesto predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, kao jedini koji je ispunio uslove.

Sve ovo jasno se čuje u tonskom snimku skandalozne sjednice VSTS koji je, također, u posjedu naše redakcije. A skandalozna je jer je Tegeltija naštimao funkciju, ali nije bio kadar da vodi računa o datumima. Skandalozna je jer je Tegeltija tada još jednom privatizovao pravosuđe i funkciju namijenio sebi podobnom kandidatu.

Naime, dva dana ranije, 16. jula, bez odluke članova VSTS, on potpisan odgovor šalje Nedeljku Tabakoviću, sudiji istog suda koji je bio jedan od tri prijavljena kandidata koji se žalio na Grčevićevu kandidaturu. VSTS, dokazuje tonski snimak, nije odlučivao o Tabakovićevim prigovorima na konkursnu proceduru, koje je uputio prije imenovanja Grčevića na mjesto predsjednika.

A prigovori su bili jasni – sudiji Tabakoviću bodovanje rada nije provedeno u skladu sa Poslovnikom VSTS, a, osim toga, Grčević ne bi čak ni smio da učestvuje na konkursu za imenovanje, s obzirom na to da mu je u istom sudu zaposlena i supruga.

Žurnal je pitao kada će, zbog očitih propusta u proceduri i sukoba interesa, Grčević ponuditi ostavku ili, u krajnjoj liniji, biti smijenjen. Ali, savjest Ružice Jukić i njenih kolega bila je uspavana.

SLUČAJ SELIMA KARAMEHIĆA

Također, Žurnal je pisao i ulozi Selima Karamehića u maltretiranju ratnih zarobljenika.  

“Nakon nekoliko dana, ne sjeća se tačno pošto je bio u nesvijesti od udaraca, došli su Karamehić Selim, Suljagić Mirsad, Gušo Nusret i Mirso iz ‘Metalca’, kada ga je Selim pitao: ‘Da li je istina da 50 tenkova čeka na Rači prelazak pa da krene u Brčko’? Na to pitanje nije imao odgovor, zbog čega je Selim izvadio pištolj, ugurao mu cijev pištolja u usta i rekao da će pucati ako mu ne odgovori. Nakon toga, Selim odlazi, jer ga je neko zvao, a ostaloj trojici je rekao: ‘Nastavite ga tući’”.

Maltretiranje, tvrdio je tokom 2013. pred Osnovnim sudom Brčko distrikta Branko Radenković, nastavljeno je sve dok se nije onesvijestio. U svjedočenju još stoji da je tog ljeta 1994. danima mokrio krv, a povrede bubrega niko mu nije sanirao… Radenković je bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Ovo su dijelovi iz presude pripadnicima 108. motorizovane brigade iz Brčkog Armije Bosne i Hercegovine Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću, koju je 14. novembra 2019. objavio Žurnal. Sudija Nijazija Kalender oslobodio ih je optužbe 15. jula 2013. godine.

“Sudija Karamehić, koji je, prema svjedočenju, zarobljeniku ugurao pištolj u usta, rekao da će pucati, a potom naredio brutalno premlaćivanje, danas sjedi u VSTV BiH. Te ratne godine, posvjedočio je i sam, bio je pomoćnik komandanta za pravna pitanja. Torturu nad Radenkovićem, dakako, negirao je”, pisao je Žurnal.

U tekstu se dodaje i:

“Iako su i sudije i tužioci upoznati sa svjedočenjem Branka Radenkovića i presudom od 15. jula 2013, Karamehića je 2017. godine Pravosudna komisija Brčko distrikta izabrala za člana VSTS BiH.”

Radenkovićevo svjedočenje je za pravosudni sistem bilo nepouzdano, a cilj jasan – “da se spriječi imenovanje Karamehića na mjesto sudije suda u Brčkom”.

Jukićeva zaključuje:

Što se tiče kolege Selima Karamehića o njemu imam pozitivno mišljenje, jer nisam primijetila ništa ekscesno u njegovom ponašanju. No, ako se držimo principa, protiv njega je SIPA dostavila prijavu nekog građanina da je u vrijeme rata držao pištolj u ustima tom čovjeku, koji je prijavio i napisao i broj predmeta gdje je dao tu izjavu. Očekivala sam da će nam kolega Selim dati makar neko pojašnjenje u vezi te prijave, ali nije dao nikakvo pojašnjenje. Niti je netko tražio od njega da se izjašnjava niti da daje ostavku. Prijava je završila u Uredu stegovnog tužitelja i šta je dalje bilo ne znam”.

Dugačak je put od ćutanja do Facebook profila u kojem bivša potpredsjednica VSTV Ružica Jukić zaključuje:

“Nikada ovo pravosuđe, a niti država neće krenuti pravim putem, ako se jednima dozvoljava sve, a drugima ništa, te ako se ne procesuiraju svi jednako za iste prekršaje i za ista učinjena kaznena djela.”

Ovom zaključku ništa ne bismo dodavali.

(zurnal.info)