Istočno Sarajevo:Samo da ne bude gore

Istražujemo

Samo da ne bude gore

Samo da ne bude gore

Istočno Sarajevo je regija koja se zove grad. Čine ga opštine Sokolac, Pale, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Trnovo i Istočno Novo Sarajevo, u kojima živi oko 80 hiljada stanovnika.

Srpska demokratska stranka neprikosnoveno je gospodarila sve do 2008. godine; djelimično im se upetljala u vlast Partija demokratskog progresa u ovdašnjoj najmanjoj opštini Istočni Stari Grad, da bi nakon lokalnog izjašnjavanja građana prije četiri godine značajan dio vlasti uzeo Savez nezavisnih socijaldemokrata. Ta stranka osvojila je vlast u Sokocu i Trnovu, na krilima obećanja o prosperitetu ovog kraja koja je neštedimice dijelio lider Milorad Dodik.

UZROCI DEPRESIJE

Četiri godine kasnije u ovim opštinama depresija je prirodno stanje, a ambicija se svodi na rečenicu: „Samo da ne bude gore, boljem se ne nadamo“! Uzroci depresije su opštepoznati: nezaposlenost koja galopira; prazni budžeti, bez izgleda da se napune; neulaganje u infrastrukturu i razvoj; pretvaranje u staro gvožđe perspektivnih privrednih subjekata; kriminal i korupcija koji su satrali jedini validan resurs-šume.

U prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, broj nezaposlenih porastao je između 10 i 15 posto, a samo u Sokocu takvih je na birou 2300. Osnovni razlog za kataklizmično stanje upućeni vide u nedostatku investicija i zato mahom optužuju vlast Republike Srpske, koja je od silnih obećanja malo šta realizovala. Privredna aktivnost gotovo da i ne postoji, a nema nikakvih ulaganja ni u infrastrukturu.

Bilo je najlogičnije da se putna komunikacija, žila kucavica ovog dijela zemlje, Sarajevo-Zvornik rekonstruiše, ili proširi za jednu traku, što bi bio značajan iskorak i takvo ulaganje u infrastrukturu bi, osim uposlenja za određen broj stanovnika, bio znatno privlačniji za moguće investitore. Malo ko će doći na gotovo uništenu infrastrukturu, za koju se jedino zna da u doglednoj budućnosti neće biti revitalizovana, niti takvi planovi uopšte postoje. Ulaganje desetina miliona u šestosjede na Jahorini ne može sakriti nebrigu republičkih vlasti za ovaj dio entiteta. Posebno, što se ova investicija tretira kao jedna velika korupcionaška afera.

Uz to, šumska gazdinstva sa ovog područja, koja bi trebalo da su nosioci privrednog razvoja, bukvalno su opljačkana.

ŠUME, ŠUME, NAJLJEPŠA VAM HVALA

I kroz njih se manifestuje volja republičke vlasti, koja je suprotstavljena interesima lokalnih sredina. Šumska gazdinstva su u obavezi da 10 posto od prihoda uplate lokalnim zajednicama. Međutim, oni to ne čine već ta sredstva usmjeravaju po sopstvenom nahođenju u lokalne sredine, formirajući svoje prioritete, koji korespondiraju mahom sa SNSD-ovim (većina direktora šumarija je iz ove stranke). Novac se plasira u one dijelove opština gdje su birači koji su glasali za vladajuće partije. Nakon toga, šumska gazdinstva uložena sredstva odbijaju od cifre koju su trebali uplatiti u opštinske budžete, tako da lokalne vlasti, suštinski, ne raspolažu tim dijelom novca niti imaju uticaj na njegovo trošenje. Uz to, šuma se siječe neplanski i to je uzelo strašnog maha, do mjere da će ovaj resurs, nastavi li ovakvim tempom, ubrzo biti potpuno uništen.

Dodatni udarac budžetima opština je i gotovo potpuni prestanak gradnje, što je dovelo do toga da je maltene prestala prodaja gradskog građevinskog zemljišta, a samim tim i priliv od renti i drugih dažbina.

Punjenje budžeta manje je nego prije četiri godine i ne postoje nikakve šanse da se u dogledno vrijeme sve vrati na stanje iz 2008. godine.

U depresivnoj atmosferi dočekuju se naredni izbori, a ovakva situacija beznađa, te bahatog ponašanja pojedinih pripadnika vladajućeg SNSD-a znatno je umanjilo šanse ove stranke da ponovi izborni rezultat od prije četiri godine. Najveću štetu SNSD-u u Istočnom Sarajevu nanijela su braća Mirko i Brane Čolović, te narodni poslanik Siniša Dodik, koji je pokušao da i ono malo firmi koje rade stavi potpuno pod stranačku kapu. To je naišlo na otpor i dovelo do urušavanja ugleda SNSD-a. Enormno i prebrzo bogaćenje vodećih kadrova vladajuće stranke izazvalo je revolt među građanima i on bi se trebao, prema procjenama, rezultovati sa padom od najmanje 15 posto u odnosu na prošle lokalne izbore. To znači da bi SNSD vrlo lako (gotovo sigurno) mogao izgubiti vlast i u Trnovu i u Sokocu, odnosno SDS mogao ponovo da osvoji kompletnu vlast u svih šest ovdašnjih opština. Ipak, najveća bitka će se voditi, kao i prije četiri godine, u opštini Istočna Ilidža gdje su šanse kandidata SDS-a i SNSD-a gotovo izjednačene.

ŠTA MOŽEMO OČEKIVATI

Srpska demokratska stranka zabilježiće rast u odnosu na prošle lokalne izbore od najmanje 10 posto, dok je interesantno da će Partija demokratskog progresa zabilježiti pad svuda, sem u opštini Pale, gdje imaju odličan odbor. Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija, potom Šešeljevi radikali, te Demokratska partija neće osvojiti ni jedno odborničko mjesto ni u jendoj opštini. Ove stranke, defakto, ni ne postoje na ovom prostoru, sem na papiru, ali zato kvalitetno radi Demokratski narodni savez koji će u Sokocu i Palama osvojiti odbornička mjesta. Velike šanse da u nekim od opština dobije svoje odbornike ima i Srpska napredna stranka, premda se ona nalazi u latentnom raspadanju, ali je, bez dileme, promjena vlasti u Srbiji uticala i na ovdašnje birače.

Stranke, čija je centrala u Sarajevu, za ove lokalne izbore mnogo bolje i kvalitetnije su se organizovale i pripremile nego prije četiri godine, a to se primarno odnosi na Stranu demokratske akcije. Na izborima 2008. godine, ove stranke osvojile su samo jedno odborničko mjesto i to u Trnovu, dok je sasvim izgledno i realno da nakon nastupajućih osvoje tri mandata: osim Trnova i u Skupštini opštine Sokolac i Pale.

(zurnal.info)