Sefke Records:SARAJEVO: Otvoren slobodan lov na homoseksualce (drugi put)
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

SARAJEVO: Otvoren slobodan lov na homoseksualce (drugi put)

Prije dvije godine, povodom nasilja u Kriterionu, napisao sam tekst u kojem sam proglasio slobodan lov na "drugačije". Danas sam ga pročitao i shvatio da u njemu nema niti jednog navoda koji se ne može primjeniti i danas. Uvjerite se i sami

SARAJEVO: Otvoren slobodan lov na homoseksualce (drugi put)

Prvog februara 2014. godine maskirani huligani napali su posjetioce Festivala “Merlinka” i pretukli tri sasvim nedužne osobe. Dio javnosti, manji, je i tada protestirao bez ikakvog uspjeha, kao što vidimo. Većina i oni koji odlučuju su šutili, sa apsolutnim uspjehom, kao što vidimo.

Prije dvije godine, tim povodom, napisao sam tekst koji sam nazvao “SARAJEVO, MASKIRANI GRAD: Otvoren slobodan lov na homoseksualce”. Pročitao sam ga i shvatio da u njemu nema niti jednog navoda koji se ne može primjeniti i danas.

Uvjerite se sami...    

...

Desetak maskiranih napadača 1. februara napalo je posjetioce Međunarodnog Festivala Queer Filma "Merlinka". Tri osobe su pretučene a posjetioci festivala u kinu “Kriterion” su prestrašeni, što je i bio glavni motiv ovog, u svojoj osnovi, čistog terorističkog čina. Policija još uvijek ne zna identitet batinaša.

Napad su osudile strane ambasade, udruženja građana i aktivisti. Političari prigodno šute, a  policajci se nemušto pravdaju zbog činjenice da nisu obezbjeđivali ovaj skup “visokog rizika” i pored traženja organizatora. Možda će nakon svega još i kakav sociolog napisati svoje viđenje situacije, ali to je otprilike sve što će se dogoditi.

Dani nakon incidenta prolaze, stižu nas drugi problemi, hoće li Orić biti izručen, šta će Dodik uraditi, šta na sve kaže Dačić, šta mu je Lagumdžija poručio između redova... Sve do narednog festivala, premijere kakvog filma ili izložbe koje će iznova rasturiti “anonimni” nasilnici. I u to ne treba sumnjati, jer u Sarajevu već odavno traje slobodan lov na LGBT osobe.

NAORUŽATI SE DO ZUBA

Da je drugačije neko bi morao odgovarati za poruke mržnje  na internetskim forumima. Prepisujemo nekoliko komentara nakon incidenta na “Merlinki”, u njihovom izvornom, nepismenom obliku.

bravooo...kroz sarajevo su prosli osmanlije, rimljani partizani... ali pederi nece (astromaut)

Sarajevo je tolerantno i prihvata drugog, ali ne prihvata BOLESNOG, bas kao ni 92-95, bolesnicima nismo dali u grad, a Bgm necemo ni ovim modernim bolesnicima. (Forel)

kastrirat pedere (Semum)

Nece ni Kriterion jos dugo izgleda :-) (Kinoshvra )

UBI,UBI,UBI PEDERA,PEDERA,PEDERAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!  (valterTNT)

Trebalo im je ubaciti suzavac u kino pa kad pocnu izlaziti docekati ih motkama. Ucinkovitije je. (netco)

Zato konsolidovati bojne redove, naoruzati se do zuba u borbi protiv pe.de.r.skog lobija.
(abas.sendic)

U Bosni nikad nije niti ce pederluk proci. ima da vas gazimo i ubijamo gdje god vas nadjemo. (Bogamber)

Ovo je samo mali broj komentara iz otrovnog mora koji se može pronaći na forumima bosanskohercegovačkih portala. Administratori tih portala, do trenutka pisanja ovog teksta, nisu uklonili niti jedan od njih.    

Iako se radi o anonimnim prijetnjama, njihove pisce lako je pronaći putem IP adresa i pozvati na odgovornost, ali teško da ćemo dočekati takvu policijsku akciju. Jer, niko ništa ne poduzima ni povodom tekstova s jasnim potpisom pa i fotografijom ponosnog kolumniste.  

PEDERISTI SU TERORISTI

Jedan od njih, Fatmir Alispahić, ovako objašnjava neodlučnim homofobima zašto su sve LGBT osobe opasne:

Pederizam je totalitarna ideologija jer se već sad realizira represivnim i nečasnim mehanizmima, uključujući korupciju ili stigmatizaciju ljudi koji drugačije misle. Moja je procjena da će pederisti uskoro početi svoje ciljeve ostvarivati terorističkim sredstvima. U njihovoj prirodi je nasilje koje se sakriva iza izmišljenih i nasilnih optužbi za diskriminaciju, onako kako je Hitler optuživao Jevreje za ugroženost Nijemaca, ili kako su Srbi optuživali Bošnjake za navodnu ugroženost od "islamske države".

Ukoliko je huligan neodlučan i nakon ovakvih upozorenja, Alispahić ga upućuje na dodatnu literaturu – vlastite kolumne iz Saffa - "Pederland", br. 229, "Pederi su očevi pedofila", br. 274, "Pederizam – rat protiv Boga i čovjeka", br. 297, "Pederizam je fašizam 21. Stoljeća", br. 298, "Bauk pederluka kruži", br. 319.

Njegov kolega kolumnista Muhamed Velić na drugom portalu nudi dopunska objašnjenja o zloćudnosti homoseksualne opasnosti:

Oni se, zapravo, ponašaju kao virusi ili bakterije u inkubaciji. Inkubacija bi u metafori značila privatan i zatvoren prostor unutar kojeg mogu biti šta hoće i raditi šta već rade. No, u javnom prostoru situacija je itekako drukčija. Jer, trunka javnog prostora i mrva priznanja, u početku, predstavljala bi “mala vrata” na koja bi ušli i počeli ostvarivati svoje planove.

Sada traže samo jedan dan u godini i jednu ulicu kojom bi prošli u svojoj paradi (Ponosa!  Ne znam zašto ponos? Dobro narod kaže: “Čega se pametan stidi, toga se budala ponosi!”), za par godina bila bi to dva dana i dvije ulice, plus neka institucija, tako bi se to širilo dok ne bi u potpunosti superiorno kontrolirali javni prostor i sve ono što ga čini kao takvog. U toj supremaciji, kada ovladaju javnim prostorom, kao sljedeći korak, tražili bi da uđu i u ljudski privatni prostor, u smislu napadanja na našu djecu i uzimanja njih za svoje partnere.

Na jednom hercegovačkom portalu umirovljeni i odlikovani časnik Hrvatske vojske Mario Maks Slaviček također ima šta da poruči homoseksualcima:  

Nećemo Vas degradirati, ignorirati niti napadati jer postojite, no ako svojim ponašanjem ugrozite naše obitelji, naše pleme ili našu naciju kao organizacijske cjeline u kojima živimo i preživljavamo, probudit ćete ono životinjsko u čovjeku i nastat će kaos, ponajviše na vašu štetu. Živite u miru i suživotu i ne provocirajte da ne probudite Vuka u čovjeku.

PROTOKOL SIONSKIH MUDRACA

Ima još mnogo ovakvih kolumnista na internetu, često pišu po dobro posjećenim portalima i tekstovi im se prenose po društvenim mrežama. Uz par manjih varijacija, čini se da svi prepisuju pasuse iz istog teksta. Uglavnom zastupaju paranoičnu (u najmanju ruku) teoriju da iza svake LGBT manifestacije stoji paklena namjera da se ovlada svijetom, unište porodice svih koji misle drugačije i konačno razori čitava civilizacija. Da se to ne bi dogodilo, potrebno ih je uništiti dok su još uvijek slabi.

Ta teorija podsjeća na tezu iz “Protokola sionskih mudraca”, knjige o svjetskoj zavjeri za koju je dokazano da se radi o falsifikatu koji je početkom dvadesetog veka pripremila ruska tajna služba. Bez obzira na sva osporavanja ta knjiga je bila i ostala osnova svih antisemitskih teorija i opravdanje za holokaust.

Priča o "Protokolima" zapravo je priča o proizvodnji mržnje, o stvaranju onog tragično opasnog emotivnog naboja kod širokih masa kojim se može lako manipulisati, stvaranje onih emocija koji više ne priznaju nikakve argumente, činjenice ni dokaze pa ni kada je reč o očiglednim lažima i falsifikatima.

To stanje opasnog delirijuma masa dobro nam je poznato iz dalje i bliske prošlosti kao i tragične posledice takvih manipulacija masama – pisao je o zloćudnoj knjizi Filip David.

U većini zemalja zabranjeno je objavljivanje "Protokola sionskih mudraca" ali, na žalost, na bezbroj internet adresa i dalje je moguće besplatno skinuti ovaj tekst. Nema sumnje da su “Protokoli sionskih mudraca” rado čitano štivo i u Bosni i Hercegovini, gdje jedva čekamo da za sopstvene nedostatke i frustracije optužimo nekog drugog.  

PROGLAŠAVAM LOV OTVORENIM

Dosadašnji napadi na LGBT osobe u Bosni i Hercegovini, na svu sreću, završavali su se uvredama i lakšim povredama.

Nikoga ne bi smjeli iznenaditi incidenti mnogo većih razmjera s mnogo tragičnijim posljedicama jer je teren dobro pripremljen.

Bezbroj puta nekažnjeno je ponovljeno: homoseksualci su "teroristi, nasilnici, virusi i bakterije, koji prijete da zauzmu javni prostor i napadnu našu djecu", svojim prisustvom oni "ugrožavaju plemena i nacije i prijete da izazovu haos i probude vuka u čovjeku". Toliko puta ponovljena laž, ma koliko ona bila monstruozna, ne postaje istinita, ali postaje društveno prihvatljiva. Ona se više ne preispituje, ona postaje podrazumijevajuća činjenica. Zbog nje se navlače maske i batinaju nedužni!

Da zaključimo:

Na ovdašnjem komadiću internet mreže dozvoljeno je nekažnjeno pozivati na ubistva LGBT osoba.

Dijelovi kolumni koje sam naveo sadrže pozive na mržnju i podsticanje na zločin i niko zbog njih nikada nije odgovarao.

Šutnja političara povodom posljednjeg incidenta u kinu “Kriterion” podrazumijeva da se oni slažu s njima.

Odsustvo reakcije policije može se karakterizirati kao tolerancija nasilja.

Dovoljno.

Proglašavam lov na LGBT osobe otvorenim! Maske više nisu potrebne.

...

Ukoliko nešto treba dodati ovom tekstu starom dvije godine, dragi čitaoci, stojim vam na raspolaganju. Na žalost, mislim da je sve ostalo isto. Lov na LGBT osobe je i dalje otvoren!

 

(zurnal.info)