Bez obzira na snimljeno priznanje:Sarajlić, Delalić i Šehović oslobođeni krivice za korupciju!

Istražujemo

Bez obzira na snimljeno priznanje: Sarajlić, Delalić i Šehović oslobođeni krivice za korupciju!

Tužioci, po ko zna koji put, nisu obavili svoj posao kako treba. Optužba se nije ni potrudila da dokaže saizvršilaštvo trojice optuženih, niti su osim snimka "Asim", koji je sud proglasio nezakonitim, i izjave delegata koji ga je sačinio, ponudili neke druge dokaze kako bi dokazali optužnicu. Niko od tužilaca se nije bavio ni priznanjem Sarajlića o njegovom koruptivnom učešću pri glasanju za gradonačelnika Abdulaha Skaku, a što se također može čuti na snimku

Sarajlić, Delalić i Šehović oslobođeni krivice za korupciju!
Asim Sarajlić

Snimak o malverzacijama oko unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, objavljen još u proljeće 2020. godine, danas je doživio i svoj sudski epilog: proglašen je nezakonitim, dok su optuženi Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović oslobođeni optužbe za krivično djelo “davanje dara i drugih oblika koristi”.

Na objavljenom snimku se jasno čuje kako Sarajlić, prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, sa Delalićem i Šehovićem, od delegata Velida Tvrtkovića pokušava iznuditi glas za kandidata Fikreta Prevljaka. U zamjenu mu nude posao za suprugu u jednoj od institucija u kojima vlada SDA.

Općinskom sudu u Sarajevu to nije bilo dovoljno. Oni smatraju da postoji mnogo spornih detalja u predmetu – od nezakonitog snimka i sumnje da je izmanipulisan i mijenjan, do činjenice da se Tužilaštvo KS nije ni potrudilo dokazati saizvršilaštvo koje su optuženima, između ostalog, stavili na teret.

Optužba za saizvršilaštvo nije ponudila nijedan dokaz. Nisu ni dokazivali kada su se optuženi dogovorili da počine ovo krivično djelo, na koji način i gdje. Ovo je moralo biti dokazano da bi presuda bila osuđujuća“, stoji u obrazloženju presude koju je pročitala sutkinja Amela Skrobo-Kadrić. 

Sud, također, smatra da je snimak koji je sačinio Velid Tvrtković, a objavio aktuelni načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić, nezakonit: „Sud ne može zasnivati odluku na povredama ljudskih prava i sloboda, niti na dokazima koji su pribavljeni na nezakonit način“. 

U obrazloženju presude osporen je sadržaj samog snimka. Sutkinja je rekla da postoji sumnja da su određeni dijelovi rezani i modifikovani. Zanimljivo je da je rekla da "postoji sumnja", a ne da je to dokazano.  Uz takav labav argument, taj najvažniji dokaz, na kojem je praktično snimljeno priznanje,  je odbačen.

Činjenica je da je Tužilaštvo KS ponovo slabo pripremilo predmet, po ko zna koji put. Osim navedenog snimka, te izjave Tvrtkovića, tužioci nisu ponudili druge dokaze kako bi potkrijepili svoju optužnicu. Zvuči nevjerovatno, ali oni se čak nisu dodatno bavili ni Sarajlićevim priznanjem o koruptivnom učešću prilikom glasanja za gradonačelnika Abdulaha Skaku, a što se također čuje na objavljenom snimku. 

"Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u Kumu, Traca ih sve tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. To smo ja i Traca završili… Osmica obišao, ovoga Zdravku babu i… Obećali neke stvari i završili… Tako je Skaka za jedan glas došao za gradonačelnika"…., Sarajlićeve su riječi. 

 

Za sve one koji poznaju sistem djelovanja SDA sadržaj ovog snimka i nije ništa novo, a o čemu je Žurnal ranije pisao, što možete pročitati na sljedećem linku:

Mito i korupcija kao simbol državotvorne SDA DRAGA NJIHOVA BIHMito i korupcija kao simbol državotvorne SDA

Podsjetimo da je Sarajlić bio i jedan od optuženih u predmetu "Bosna", gdje mu se sudilo zbog trgovine uticajem, ali je i u tom predmetu oslobođen krivice. 

Neću im halaliti posljednjih 100 KM koje sam dala za pokloneAsim Sarajlić oslobođen, ostalim 15 i po godina zatvora za nezakonita zapošljavanja Neću im halaliti posljednjih 100 KM koje sam dala za poklone

Bez obzira na ove afere, Sarajlić nikada nije ostao bez podrške svog šefa Bakira Izetbegovića. Što se njega tiče, ima i mnogo većih problema od afere "Asim", a Sarajlić je, ipak, "čovjek koji je branio ovu zemlju i da je dva puta teško ranjen".  

Podsjetimo da je po preporuci čuvenog Asima počela i afera „Respiratori“.

Selam gospodine Novaliću. Asim mi je rekao da vam se javim...Sve je počelo s preporukom Selam gospodine Novaliću. Asim mi je rekao da vam se javim...

“Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim”, napisaće Fikret Hodžić u poruci upućenoj premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Obojici se trenutno sudi pred Sudom BiH.

Zbog umiješanosti u "korupciju visokog nivoa" Sarajlić se u aprilu 2022. našao na američkoj crnoj listi o čemu je Žurnal, također, ranije pisao. 

Bivša glavna državna tužiteljica pomagala u rušenju BiHI GORDANA TADIĆ NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTIBivša glavna državna tužiteljica pomagala u rušenju BiH

Asim Sarajlić je za Žurnalov film „Crna lista“ kratko ponovio „da se povukao sa odgovornih pozicija u parlamentu i da su SAD strateški partner ove zemlje, prvi i jedini“, dok za sve ostalo nije imao komentara.

(zurnal.info)