Razbijeni za tri mjeseca:SAVEZ ZA PROMJENE RS: Kalkulacije, ucjene, svađe i sujete

Arhiva

SAVEZ ZA PROMJENE RS: Kalkulacije, ucjene, svađe i sujete

Kada je u aprilu osnovan Savez za promjene, očekivalo se da će on donijeti velike promjene u politici RS. Šta se od tada promijenilo čitajte u komentaru naše Ljiljane Kovačević

SAVEZ ZA PROMJENE RS: Kalkulacije, ucjene, svađe i sujete
Savez za promjene: Aprilsko okuplajnje; FOTO: avaz

Kada je krajem aprila formiran opozicioni Savez za promjene činilo se da je u Republici Srpskoj konačno stvoren nukleus, koji će se rojiti i omogućiti stvaranje jakog političkog bloka spremnog da na oktobarskim izborima sa političke scene pomete bahatu i korumpiranu vlast, prevođenju Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

KALKULANTSKI SAVEZ

Formiranje Saveza za promjene, u kojem se našlo jedanaest opozicijskih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, veći broj nevladinih organizacija i pojedinaca iz javnog života, tada je u temelju uzdrmalo vladajući establišment, čiji su pripadnici duboko svjesni svih nedjela koji su počinili tokom svoje devetogodišnje vladavine, ali  i crnila u koje su uvukli građane ovog entiteta.

Pokazalo se, međutim, da je opoziciono leglo, ne samo u dobroj mjeri jalovo da bi oplodilo još širi front protivnika Režima, već da su odnosi u opozicionom bloku neiskreni i kalkulantski, te da je pojedincima u njemu bila važnija lična ambicija od opšteg interesa promjene vlasti u Republici Srpskoj.

Zato ne čudi što je Savez za promjene porodio Mladena Ivanića, kao kandidata za člana Predsjedništva RS u zadnjem momentu, pred isticanje roka koji je dala Centralna izborna komisija BiH.

Ni “carski rez” nije prošao bez problema, jer su predstavnici Srpske napredne stranke RS (SNS RS) Jovana Hadži Mitrovića napustili sastanak prije njegovog završetka, demonstrirajući tako da ne podržavaju Ivanićevu nominaciju. Mitrović je ranije optužio Ivanića da ucjenjuje Savez svojom kandidaturom, prijeteći da će, ako baš on ne bude nominovan, PDP izaći iz opozicionog bloka. Što je Ivanić i namjeravao da učini, što bi značilo kraj Saveza za promjene.

Vrzino kolo u koji je bila upletena opozicija u RS trajalo je više od mjesec dana. Ivanić čak nije ni potpisao pristupanje Savezu za promjene, Koaliciji koja je okupila opozicione snage. To je proizvelo "kontru" u vidu isključivog stava Jove Mitrovića, predsjednika SNS-a, koji je odbio i svaku pomisao o Ivanićevoj nominaciji.

Do poslednjeg momenta je bilo neizvjesno da li će opoziciona koalicija imati jedinstvenu listu sa predsjedničke kandidate, ili samo za predsjednika RS, jer su Mladen Bosić i Jovan Mitrović bili jedini potpisnici Koalicije, dok je Ivanić ranije odbio da stavi bjanko potpis na koalicionu listu, uslovljavajući to isključivim stavom da on bude kandidat za člana Predsjedništva BiH.
Pitanje je da li će sada Mitrović kod CIK-a osporavati listu, s obzirom da se protivi Ivanićevoj kandidaturi.

Umjesto pokazivanja odlučnosti za promjene, stvaranje pravednijeg i boljeg društva, što su proklamovali kao svoj početni cilj, opozicione stranke u RS su pokazale da su kao rogovi u vreći, te da se više bave sobom samima i kalkulacijama oko nominacija, nego stvaranjem uslova da u oktobru sruše vladajuću koaliciju.

RAZBIJENA OPOZICIONA VOJSKA

Na kraju, Savez za promjene je spašen, ali je to Pirova pobjeda. U SDS-u, koja je najjača stranka Saveza, svjesni su Ivanićevih uslovljavanja i nedostataka njegove kandidature, s obzirom na činjenicu da u samom PDP-u mjesecima traju nesuglasice po raznim nivoima i da Ivanić nema čvrstu podršku ni sopstvene partije, a kamoli ostalih članica bloka.

Ipak, po svaku cijenu su željeli da sačuvaju Savez, nadajući se da njeni kandidati, a prije svih njihov Ognjen Tadić, ima šansu da uz podršku cijele opozicije u oktobru pobijedi Milorada Dodika. Zato su popustili Ivanićevim uslovljavanjima. Dragan Čavić i njegov NDP, koji su istinski zagovornici zajedničkog nastupa opozicionog bloka, takođe su se našli u matnoj poziciji, tim prije što su sa PDP-om napravili zajedničke liste za parlament BiH.

Već mjesecima se zna da će Dodik biti kandidat vladajuće koalicije za predsjednika RS, ali je tek nedavno odlučeno da će takmac vladajućih u trci za člana Predsjedništvo BiH biti Željka Cvijanović, aktuelna premijerka.

Takvu odluku donio je lično Dodik, koji već duže vrijeme ima velike razmirice u sopstvenoj stranci. Poznato je da Dodik odavno ne vjeruje ni Nebojši Radmanoviću ni Nikoli Špiriću ni Igoru Radojičiću, pa je Cvijanovićka, koja i dalje bespogovorno izvršava sve njegove naloge, bila jedini mogući izbor.

I jedan i drugi blok ubijeđeni su da će u oktobru biti na tronu. Opozicija, ako bude htjela i znala, u rukavu ima mnogo više argumenata za birače i svi se temelje na katastrofalnom vladanju Dodika i njegove svite u poslednjih devet godina.

Vlast u rukavu nema skoro ništa, osim slabih tačaka opozicije, koja sada više djeluje kao razbijena vojska nego kao snažni blok koja će donijeti promjene u Republici Srpskoj.

(zurnal.info)