Đenan Salčin na suđenju Novaliću i ostalima:Sebija Izetbegović je govorila da odmah može nabaviti respiratore!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Đenan Salčin na suđenju Novaliću i ostalima: Sebija Izetbegović je govorila da odmah može nabaviti respiratore!

Bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH prisjetio se neformalnog razgovora sa sjednice Vlade FBiH iz marta 2020. na koju je sam otišao jer je imao informaciju da se sprema "suspenzija" Zakona o javnim nabavkama

Sebija Izetbegović je govorila da odmah može nabaviti respiratore!

 

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i suoptuženima za nabavku 100 kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona KM iz budžetskog novca danas je saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH - Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Premijer Novalić u ovom predmetu optuženičku klupu dijeli sa suspendovanim direktorom Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinom Solakom, vlasnikom preduzeća "Srebrena malina" Fikretom Hodžićem i ministricom finansija FBiH Jelkom Milićević.  

 

“Sve je to mutno”

 

Salčin je, između ostalog, svjedočio na okolnosti proširene sjednice Vlade FBiH od 16. marta prošle godine, kada je proglašeno stanje nesreće zbog pojave koronavirusa. Salčin tvrdi da je na tu sjednicu otišao sam jer je dobio informaciju da “se sprema suspenzija Zakona o javnim nabavkama”.  

“Za tim nije bilo potrebe jer Zakon nikoga nije sprječavao da bilo šta nabavi”, naglasio je Salčin.

Sjednici su prisustvovali i direktori Kliničkih centara iz Federacije BiH i svi su mu, tvrdi svjedok, u neformalnom razgovoru prije početka sjednice, rekli da "oni ne mogu čekati sutra, već da se sve mora rješavati danas i da će Zakon biti prepreka za nabavku”.

“Gospodin Jusufović (Vahid,direktor UKC Tuzla) je rekao da je njemu to sve mutno, Kvesić (Ante, direktor SKB Mostar) je rekao da zna šta treba, gospođa Izetbegović (Sebija, direktorica KCUS-a) je rekla da odmah može nabaviti respiratore… Intencija Vlade je bila da suspenduje zakon, da se ne koristi za medicinsku opremu. Ja sam rekao da je teško napraviti izuzeće, jer ne znamo šta će nam sutra trebati. Neko je čak spominjao šatore, a ja sam pitao kakve veze oni imaju sa medicinskim lijekovima. Meni su rekli da ću ja biti kriv i odgovoran”.

Tužioca Mirzu Hukeljića zanimalo je ko je svjedoku rekao da će on biti kriv, na šta je Salčin odgovorio da mu je to “direktno rekla gospođa Izetbegović”.

Prethodno je svjedok napomenuo da je i Jašarspahić shvatio da se ne mora ići u izmjenu zakona, te da je njegov dojam bio da klinički centri nisu imali ni osnovne stvari”.

“Sebija Izetbegović je rekla da odmah može kupiti respiratore, da ima spremno sve za 30 do 50 respiratora. Rekao sam joj da nema smetnji”, dodao je svjedok.

Salčin je nadalje pojasnio da postoje dvije metode za brzu nabavku i to su pregovarački postupak bez objave obavještenja i izuzeće od primjene zakona, koji se mogu koristiti u situacijama krajnje hitnosti.

Na pitanje da li se na sjednici govorilo generalno o medicinskim sredstvima ili su se konkretno spominjali respiratori, Salčin je kazao da se “govorilo generalno, ali da su direktori Kliničkih centara spominjali i respiratore”.

“Iako ja tada nisam znao šta je respirator”, spomenuo je Salčin.

 

Saopćenje za javnost

 

Nakon sjednice, Salčin je otišao u Agenciju i kontaktirao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, jer su, pojasnio je, kantonalne i Vlada RS tražile da se Zakon suspenduje.

“Mislio sam da to treba pojasniti, jer bi imali anarhiju, ne bi znali šta ko nabavlja i od koga. Tegeltija mi je rekao da ga zovu, rekao sam mu da nije tačno da se ne može nabaviti odmah. Dogovor je bio da se odmah nakon tog sastanka upitimo saopćenje gdje ćemo pojasniti koji zakoni su to i kako se mogu nabavljati sredstva”, naveo je Salčin.

U saopćenju su se, dodao je, fokusirali na situaciju pandemije i referirali su se na nabavke medicinskih sredstava: “Referirali smo se na ta dva člana zakona u kojem se pregovarački postupak može realizirati u toku 24 sata, a da se izuzetno može iskoristiti član 10 koji podrazumjeva izuzeća, kada morate reagirati u roku od nekoliko sati. Dali smo i generalne napomene da se pojasni o čemu se radi”.

Agencija je, podsjetimo, saopćenje koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprječavanje širenja i ublažavanja posljedica koronavirusa zbog razloga i u uslovima krajnje hitnosti izdala 17. marta.

 

Agencija pokrenula monitoring

 

Salčin je, odgovarajući na pitanja tužioca, pojasnio da je u slučaju nabavke respiratora Agencija pokrenuo monitoring. Do osnova za monitoring su došli nakon što su dobili upite od portala Fokus i Transparency International.

“Kada smo krenuli nismo znali ko je provodio postupak i obratili smo se Vladi i FUCZ. Vlada je rekla da je nabavku provodio FUCZ. Mi smo od FUCZ dobili odgovor u kojem se definisalo ono što smo tražili”, kazao je Salčin.

Primijetili su da se nisu slagali ugovori koji su dostavljeni i oni koji su objavljeni u medijima. Nisu se slagali nazivi respiratora koji trebaju biti nabavljeni, pa su se iz Agencije opet obratili FUCZ, gdje im je rečeno da se radi o tehničkoj grešci i da je ugovor koji su im poslali “jedini pravi”.

“Ne mogu se sad sjetiti naziva respiratora”, kazao je Salčin, te dodao da oni kada primijete da se radi o stvarima koje nisu prekršaj iz oblasti javnih nabavki onda o svemu obavijeste tužilaštvo i dostave im prijedlog krivične prijave sa dokumentacijom.

Tužilac se raspitivao i za sistem nabavke medicinske oprema preko UNDP-a, na šta je svjedok odgovorio da “UNDP kao velika organizacija postoji u cijelom svijetu i da je on rekao predsjedavajućem Vijeća ministara da se oni obraćaju i da oni mogu nabavljati jer imaju svoje dobavljače”.

- Nisam se susretao s tim nabavkama, ali mi je Edis Arifagić iz UNDP-a objasnio. Stupio sam lično s nekim premijerima kantona, direktorima kliničkih centara i rekao im da se može izvršiti nabavka preko UNDP-a, što je brže i jeftnije, kaže Salčin, potvrdivši da je UNDP nudio platformu za zajednički nastup prema dobavljačima iz cijelog svijeta.

Na pitanje da li je UNDP pregovarao sa FUCZ Salčin je kazao da su mu iz FUCZ rekli da će oni to sami raditi.

 

Restrikcije izvoza lijekova

 

Advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa optuženog premijera Novalića, u unakrsnom ispitivanju je spomenula da je na sjednici iz marta prošle godine Vlada tražila izmjenu zakona, a ne suspenziju. Salčin je potom kazao da je pogrešno interpretirao.

“Na sjednici se nije znalo kako će to biti. Napustio sam je ranije. Tada se nije znalo šta će se tražiti”, kazao je.

Vidović je podsjetila da je WHO pandemiju proglasila 11. marta, te da je direktor Svjetske zdravstvene organizacije tada izjavio da je pandemija stigla do kritične tačke te pozvao zemlje da brzo reagiraju. Spomenula je i da su uvedene restrikcije izvoza lijekova i medicinskih sredstava, na šta je Salčin odgovorio da su oni kao Agencija bili otvoreni za ponuđače.

“Jako puno ih je kontaktiralo nas, bio im je otežan prevoz preko granice”, kazao je Salčin.

On je dalje, odgovarajući na pitanja Solakovog advokata Kadrije Kolića, odgovorio da mu nije poznato da je UNDP nabavljao zaštitna sredstva i opremu novcem budžetskih korisnika, te da su prve respiratore isporučili u oktobru 2020. 

Nastavak suđenja planiran je za 24. mart. 

(zurnal.info)