Blog:SEFKE RECORDS: Pjesme iz CBGB-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

SEFKE RECORDS: Pjesme iz CBGB-a

Klub CBGB je zatvoren prije tačno sedam godina. Sefke Records vas podsjeća na neke pjesme koje su svirane na njegovoj pozornici

SEFKE RECORDS: Pjesme iz CBGB-a

Postoji bezbroj mjesta na svijetu koja bih volio posjetiti, iz različitih razloga, trajalo bi užasno dugo da ih sve nabrajam.

O nekim od njih tako dugo maštam da mi se čini kako sam već bio tamo pa su mi pomalo i dosadila. Neka mi, opet, izgledaju toliko nestvarno, da pomalo i ne vjerujem da postoje dok ih sam, trezveno, ne dotaknem. Izvjesna mjesta sam do te mjere idealizirao, pa se plašim da će me razočarati kada se konačno sretnemo. Neka od njih se, ne dočekavši me, sama brišu s moje zamišljene mape.

Poput kluba CBGB. Njega sam želio posjetiti zato što su neke od najljepših pjesama koje sam u život čuo odsvirane na njegovoj pozornici. Ali, nisam stigao. Zatvoren je 15. oktobra, prije tačno sedam godina.

Klub je 1973. godine otvorio bivši marinac Hilly Kristal i nazvao ga CBGB - OMFUG. Prva skraćenica navodila je vrste muzike: Country, Bluegras i Blues, a druga je dodavala Other Music For Uplifting Gourmandizers (Nova muzika za oduševljenje nezajažljivih). Ovaj drugi dio kratice mnogo bolje je opisivao suštinu kluba, mada je prva CBGB ušla u mit.

Hilly je u početku zaista puštao samo country muziku i organizirao poetske večeri. Pukotinu u koncepciji prvo su mu napravili Television koji su mu slagali da su country bend, a onda su je u komadiće razbili The Ramones.

- Nastupili su i izveli svoj legendarni set od 17 minuta - u njega su smjestili 20 pjesama, strašno glasno i energično, bez pauze. Niko nije izveo ništa slično. Osjećaj je bio kao da te neko mlati po glavi, ali kada bi čovjek želio reći da više ne može izdržati, nije imalo smisla, oni su već bili gotovi - ovako je Hilly opisao svoj prvi susret s Ramonesima.  

Nakon ovog iskustva, ništa ga više nije moglo iznenaditi pa su se vrata CBGB-a konačno otvorila za Patti Smith,The Dead Boys, The Dictators,The Voidoids, The Cramps, Blondie, Talking Heads... čitavu senzacionalnu njujoršku scenu tog vremena. Čak ni najupućeniji poznavaoci muzičkih dešavanja nisu ni pretpostavljali šta je do tada skrivao grad.

Bio je to fenomenalan početak ali istovremeno i vrhunac kluba iako je on trajao još tri decenije. Nije zbog toga kriv Kristal, jednostavno podrumi New Yorka više nisu imali ništa do te mjere zanimljivo. 

CBGB je konačno zatvoren u oktobru 2006. godine. Posljednji koncert 15. oktobra odsvirala je Patti Smith. Nemam blage veze gdje sam bio i šta sam radio toga dana.
 
Nedavno je reditelj Randall Miller snimio film o CBGB-u. Nisam ga gledao, ali već sumnjam da će mi se dopasti. CBGB je jedno od mjesta koje sam idealizirao do sljepila.

Ali, oduševljen sam soundtrackom filma. Sadrži neke od najljepših pjesama koje sam u životu čuo. Izabrao sam nekoliko, da zajedno uživamo.

Flaming Groovies "Slow Death"

New York Dolls "Chatterbox"

Wayne County & The Electric Chairs "Out Of Control"

Dead Boys "Caught With The Meat..."

Richard Hell & The Voidods "Blank Generation"

Joey Ramone "I Got Knocked Down"

(zurnal.info)