Kako Edin Arslanagić zamišlja budućnost dinastije:Sin Amar dobiće firmu u Rusiji, a Veljko Trivun bakšiš od 28.000 maraka

Istražujemo

Sin Amar dobiće firmu u Rusiji, a Veljko Trivun bakšiš od 28.000 maraka

Sin Amar dobiće firmu u Rusiji, a Veljko Trivun bakšiš od 28.000 maraka

Dioničari Bosnalijeka ni ove godine neće dobiti dividendu ali će ova kompanija vjerovatno nagraditi Veljka Trivuna, predsjednika Nadzornog odobra, sa nekoliko desetina hiljada maraka i Amara Arslanagića, sina direktora Edina Arslanagića, kompanijom u Rusiji. Trivun je zakazao redovnu sjednicu Skupštine Bosnalijeka za 26. maj i na njoj planira osigurati nekoliko važnih odluka: osnivanje kompanije u Rusiji kojom će rukovoditi Amar Arslanagić, novčane nagrade za sebe i druge članove Nadzornog odbora i promjene statuta kompanija.

 

Nagrada za Trivuna

Prvi pokušaj Vlade da smijeni direktora Edina Arslanagića i Trivuna nedavno je propao a nova sjednica se očekuje početkom juna. Iz izvora bliskih Vladi Federacije saznajemo da se trenutno lobira kod libijskih vlasti za glasove na skupštini. Sadašnji predstavnik libijskog The Economic and Social Development Fund, vlasnika gotovo deset posto dionica Bosnalijeka, Abdulhakim M. El Misurati još uvijek nema jasne smjernice svoje Vlade kako da glasa na skupštini. Nermin Nikšić, premijer Federacije, očekuje razgovor sa predstavnicima libijske Vlade na skorom biznis forumu u Sarajevu, kaže naš neimenovani izvor. Glasovi libijskog fonda mogli bi biti odlučujući i na redovnoj skupštini dioničara koju je Trivun zakazao za 26. maj.

DSC_0706_copyNadzorni odbor ponovo savjetuje dioničarima da umjesto isplate dobiti novac ulože u firmu. Koliko će glasova dobiti za takvu odluku, nakon niza tekstova Žurnala o sumnjivom trošenju novca kompanije, za sada znaju samo dioničari. Trivun od njih traži i da ga nagrade sa oko 30.000 maraka bonusa zbog dobrog poslovanja kompanije. Ovim prijedlogom pet članova Nadzornog odbora trebali bi biti nagrađeni sa dva posto dobiti kompanije, koja je u prošloj godini bila šest miliona maraka. Trivun kao predsjednik odbora dobio bi 24 posto od tih dva posto a ostali članovi po 19 posto. Ako ga dioničari podrže, Trivun će uz svoju redovnu platu biti nagrađen sa 28.000 maraka.

 

Ruski Bosnalijek

Dioničari će na skupštini morati izabrati i novog vanjskog revizora kompanije. Na spisku četiri predložene revizorske kuće ove godine nema priznatog Deloitta, dugogodišnjeg revizora Bosnalijeka.

Nadzorni odbor od dioničara traži podršku za izmjene statuta kompanije ali još uvijek nisu poznati detalji njegovih izmjena.

bojan_kebe_copyNajznačajnija tačka predloženog dnevnog reda je osnivanje kompanije u Rusiji. Do sada je Bosnalijek u ovoj državi imao predstavništvo a sada se predlaže osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću. Početni kapital ruskog Bosnalijeka trebao bi biti 19.500.000 ruskih rubalja odnosno oko milion maraka. U odluci o osnivanju navode se da nova kćerka - firma Bosnalijeka u Rusiji neće biti ograničena samo na “uvoz i izvoz”. Kompanija bi trebala proizvoditi i dorađivati lijekove ali i vršiti klinička testiranja. Također, predviđeno je da kompanija ima vlastiti marketing ali i niz drugih stvari koje je ne vežu direktno sa Bosnalijek u Bosni i Hercegovini nego predstavljaju samostalno poslovanje. U prvi saziv upravnog odbora ove nove kompanije predloženi su Bojan Kebe, sadašnji direktor marketinga, Amar Arslanagić, jedan od direktora u Bosnalijeku i sin Edina Arslanagića i Dejan Đorđević.

Za generalnog direktora društva predložena je Ruskinja Maria Nikolaevna Eremina.

Čini se da sadašnja uprava koju predvode Arslanagić i Trivun računa na podršku dioničara koju su imali u proteklim godinama. Vlada sa druge strane djeluje zbunjeno i još uvijek nema načina da se izbori sa Arslanagićem. Ipak, Vlada je sada u boljoj poziciji od Arslanagića da uskoro osigura dovoljan broj glasova i smijeni upravu kompanije.

(zurnal.info)