Gordana Tadić pozvala javnost :Slobodno prijavljujte, svakako ništa nećemo poduzeti!

Pod okupacijom

Gordana Tadić pozvala javnost : Slobodno prijavljujte, svakako ništa nećemo poduzeti!

Glavna državna tužiteljica pozdravila odluku Predsjedništva BiH da se Hrvatskoj pošalje protestna nota zbog vrbovanja bh. državljana, iako su to „obavještajne službe trebale riješiti međusobno“, „ne miješajući u sve to Tužilaštvo BiH“ „kojem su novinari trebali prijaviti slučaj“, prije nego su objavili priču koja „nema dovoljno osnova sumnje za pokretanje istrage“.

Slobodno prijavljujte, svakako ništa nećemo poduzeti!

Uvođenje oznake "k" u sve predmete o korupciji nije imalo efekta. Gordana Tadić izvijestila je danas javnost na konferenciji za štampu da nije zadovoljna radom Tužilaštva BiH. Dakle, borba protiv korupcije preko „k“ nije dala željene rezultate. 

„Ali izabrali smo sad glavnog tužitelja, bit će bolje“, kazala je okupljenim novinarima novoizabrana glavna državna tužiteljica, koja je prethodne tri godine bila to isto. Bila i ostala.

AFERA SOA: Nije problem šta je bilo, nego što se otkrilo

Onda je prešla na stvar. Slučaj SOA, odnosno vrbovanje bh. državljana... 

„Mislim da predmet nije trebao doći do Tužilaštva uopće. To su obavještajne agencije morale riješiti između sebe i da ni u kom smislu nije trebalo izaći u javnost, što je dovelo do uzemirenja građana u BiH, a Boga mi u cijeloj regiji“, pojasnit će tužiteljica Tadić čime će, Boga mi, uznemiriti zdrav razum.

Prvo, predmet SOA nije ni došao do Tužilaštva BiH, već ga je Gordana Tadić, samoinicijativno formirala na osnovu napisa „na portalu“, da bi mogla saopćiti da njeni rođaci Mijo Krešić i Mato Đaković nisu krivi. 

Drugo, hrvatsko podmetanje oružja bh državljanima za Gordanu Tadić je „složena problematika koju su obavještajne agencije morale riješiti između sebe“. 

I treće, nije problem što se to dešavalo, već je problem što je to obavljeno.

„Poštujemo sve konvencije, sve novinare. Ako imaju određena saznanja, određene činjenice i dokaze, oni se donose u Tužilaštvo ili policijske agencije,a ne da objavljuju u medijima. Tek nakon provjere moglo bi doći do objavljivanja tačnih podataka. Ovo je sada izazvalo određene nejasnoće u zemlji“, razjasnila je glavna tužiteljica.

Onda je pozdravila odluku Predsjedništva BiH da se Hrvatskoj pošalje protestna nota zbog vrbovanja bh. državljana, iako su to „obavještajne službe trebale riješiti međusobno“, „ne miješajući u sve to Tužilaštvo BiH“  „kojem su novinari trebali prijaviti slučaj“, prije nego su objavili priču koja „nema dovoljno osnova sumnje za pokretanje istrage“.

 „Ja ću se u narednom periodu morati sve češće oglašavati, jer vidim da moram objašnjavati određene stvari“, obećala je prva državna tužiteljica. 

AFERA DIPLOMA: Uznemirenje u Njemačkoj 

Potom je objasnila slučaj diplome. Građani su, Boga mi, uznemireni. 

„Vidjeli ste da je afera diplome, koja se kod nas vodi kao predmet, prouzrokovala to da su u Njemačkoj diplome naših građana dodatno provjeravane i da će naši građani doći u daleko težu poziciju u odnosu na druge. Zato mislim kada se radi istraživačko novinarstvo, da treba sarađivati s Tužilaštvom, sva saznanja dostaviti nama, doći direktno nama, otvoreni smo za saradnju“, pojasnila je Gordana Tadić.

Za saradnju otvoreno Tužilaštvo predmet diplome imalo je na raspolaganju još u novembru prošle godine. Odbacilo je spis, jer nije bilo dovoljno osnova sumnje da pokretanje istrage. A i željela je da sačuva bh. građane kojima je potrebna sigurnost, a ne afere. Osim toga, sad se u Njemačkoj provjeravaju diplome, što uznemirava građane i Gordanu Tadić. I to skoro u istoj mjeri kao Ivana Ševu – hercegovačkog trgovca diplomama pod stalnom zaštitom Tužilaštva BiH. Jer tu probematiku s diplomama građani i Ševo trebaju rješavati međusobno. Bez uplitanja Tužilaštva BiH i medija. 

(zurnal.info)