JAVNOST ČEKALA PRITVOR ZBOG KRIMINALA:Šojić jutros došao na posao

Istražujemo

JAVNOST ČEKALA PRITVOR ZBOG KRIMINALA: Šojić jutros došao na posao

Očito je da ovdašnje pravosuđe ne brine to što bi Šojić, kao državljanin Srbije u kojoj je na osnovu lažnih putnih naloga boravio svake sedmice, mogao da pobjegne ili eventualno utiče na svjedoke u ovoj kriminalnoj aferi.

Šojić jutros došao na posao
Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Dok je javnost očekivala da će Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, shodno prijedlogu tužilaštva ostati u tridesetodnevnom pritvoru zbog malverzacija u milionski vrijednim tenderima, lažiranja putnih naloga i nezakonitog zapošljavanja, on se jutros u 9.50 sati pojavio na poslu i još sjedi u svojoj kancelariji, saznaje Žurnal.

Očito je da ovdašnje pravosuđe ne brine to što bi Šojić, kao državljanin Srbije u kojoj je na osnovu lažnih putnih naloga boravio svake sedmice, mogao da pobjegne ili eventualno utiče na svjedoke u ovoj kriminalnoj aferi.

Tužilaštvo BiH juče je predložilo Sudu BiH da mu se odredi pritvor od 30 dana.

„Iz Tužilaštva navode da bi optuženi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, također navode da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije“, javili su mediji.

Najmanje očekivano bilo je jutrošnje Šojićevo ukazanje u prostorijama Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

U Službi je Žurnalu rečeno da su pravosudne institucije morale da ih obavijeste o njegovom eventualnom povratku na posao ili drugim mjerama, ako je već pušten, ali taj dokument ne postoji. Osim toga, službenici koji su posvjedočili o šefovom i kriminalu njegovih najbližih saradnika sada su pod strašnim pritiskom.

Dok je Žurnal dokumentovao Šojićev kriminal, u javnosti se pojavila informacija da je on zapravo kum Mirka Šarovića, lidera SDS-a, te da u Beogradu, baš kao i Šarović, ima mnogobrojne nekretnine za čije kupovine nije utvrđeno porijeklo novca.

Tužilaštvo BiH, kao i Sud BiH zaprimili su ogroman broj dokumenata koji svjedoče o Šojićevim malverzacijama. Žurnal podsjeća:

Meliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovoreZapošljavanje u Službi za zajedničke poslove institucija BiHMeliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovore

(zurnal.info)