Ustavni sud RS odlučio:Solidarni doprinos za pomoć poplavljenim bio je nezakonit!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ustavni sud RS odlučio: Solidarni doprinos za pomoć poplavljenim bio je nezakonit!

Po osnovu solidarnog doprinosa od radnika, poslodavaca i penzionera u Fond solidarnosti prikupljeno je više od 43,5 miliona maraka za pomoć nastradalom stanovništvu i sanaciju šteta

Solidarni doprinos za pomoć poplavljenim bio je nezakonit!
FOTO: adi kebo/zurnal.info

Ustavni sud Republike Srpske je 24. februara ove godine donio odluku prema kojoj je bila nezakonita naplata solidarnog doprinosa za pomoć područjima i stanovništvu pogođenom poplavama u maju 2014. godine.

“Ustavni sud je donio odluku kojom je utvrdio, između ostalog, da član 6. Zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost Republike Srpske u dijelu koji glasi „…a stupa na snagu 30. maja 2015. godine“, u vrijeme važenja, nije bio u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske”, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

To znači da Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost nije stupio na snagu osam dana od objavljivanja, već ga je Vlada RS, kojoj se jako žurilo, počela primjenjivati dan nakon što je zakon usvojen.

PRIKUPLJENO 43,5 MILIONA

Bez obzira što se Ustavni sud nije upuštao u ocjenu ustavnosti načina i visine obračuna doprinosa za solidarnost, tvrdeći da su ova zakonska rješenja “odraz cjelishodne procjene zakonodavca i politike u uređivanju predmetnih odnosa”, ostaje činjenica da je naplata solidarnog doprinosa u RS bila nezakonita. I da svi građani, kojima su po sili tog zakona, od 1. juna 2014. godine do decembra 2015. godine plaćali solidarni doprinos, sada imaju pravo da traže da im njihov novac bude vraćen.

U tom vremenskom periodu po osnovu solidarnog doprinosa od radnika, poslodavaca i penzionera u Fond solidarnosti prikupljeno je više od 43,5 miliona maraka za pomoć nastradalom stanovništvu i sanaciju šteta od nezapamćene prirodne katastrofe koja je zadesila RS u maju 2014. godine.

Kako Vlada u to vrijeme nije imala pfeninga za te namjene, osnovala je Fond solidarnosti, odnosno uveden je novi namet na džepove građana pod nazivom “doprinos solidarnosti”.
Donesen je Zakon o Fondu solidarnosti, prema kojem je na neto plate zaposlenih obračunavan solidarni doprinos od 3 procenta, pri čemu je pola obračunatog doprinosa padalo na teret radnika, a pola na teret poslodavaca. Poseban doprinos za solidarnost plaćali su i penzioneri u iznosu od 1-5 KM.

Udruženje “Savjest” iz Banjaluke pokrenulo je pred Ustavnim sudom RS inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost. Predsjednik ovog Udruženja Savo Bojić tužio je i Vladu RS.

Na zvaničnom sajtu “Savjesti” stoji da da su članovi ovog Udruženja opredijeljeni da svojim radom i djelovanjem svoja, zakonom zagarantovana prava, štite od samovolje, mita, korupcije birokratske i svake druge diskriminacije i manipulacije.

“Savjest” je zatražila od Ustavnog suda da se izjasni o ustavnosti Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, ističući da su vlasti RS solidarnim porezom udarile na imovinu građana koja je neprikosnovena i ustavom zaštićena kategorija.

Predsjednik “Savjesti” Savo Bojić je tužio Vladu RS, zahtjevajući da mu se vrati njegov novac oduzet po osnovu solidarnog doprinosa, ističući da nije riječ o parama, već o principu.

Ja kao čovjek ne mogu trpjeti ono što se zove ljudska glupost. Ne može čovjek hodati na rukama, čovjek hoda na nogama, to su elementarne stvari koje kod nas u pravu nisu prisutne, kazao je Bojić.

TIŠINA ZBOG MASOVNIH TUŽBI

Nakon odluke Ustavnog suda svi građani, koji se na to odluče, mogu tužiti Vladu RS i tražiti povrat svog novca.
Vlast RS o cijelom slučaju mudro ćuti, tvrdeći da joj na ruku ide činjenica da je Ustavni sud osporio samo datum objavljivanja zakona, ali ne način i visinu obračuna solidarnog doprinosa. Tačno je da nisu osporili taj dio zakona, jer su smatrali da to nije u njihovoj nadležnosti, ali ostaje činjenica da su zakon proglasili neustavnim.

Po svemu sudeći, vlasti RS cijeli slučaj žele da minimiziraju, odnosno da ova tema bude što manje u medijima, kako građani ne bi masovno počeli podizati tužbe protiv Vlade i tražiti da im se vrati oduzeti novac. Kao olakšavajuću okolnost smatraju to što je sporni zakon prestao da važi u decembru prošle godine.

“Savjest” ne posustaje, pa su od Ustavnog suda zatražili i ocjenu ustavnosti i Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o trezorskom poslovanju.

Uz sve ovo, pitanje je i na koji način su potrošena sredstva iz Fonda solidarnosti. Iako je Narodna skupština Republike Srpske formirala Radno tijelo koje je zaduženo za kontrolu prikupljanja i raspodjele sredstva za pomoć poplavljenom stanovništvu i područjima, ta radna grupa je tek prije nekoliko mjeseci od Vlade RS dobila obimnu dokumentaciju koja se odnosi na trošenje sredstva Fonda solidarnosti. Radna grupa još nije objavila svoje nalaze.

Sa terena su u proteklom periodu stizale informacije o tome da je bilo zloupotreba u trošenju sredstava Fonda solidarnosti, a na brojne nepravilnosti ukazala je i Glavna služba za reviziju.

Građani RS su po sili zakona, koji je sada proglašen neustavnim, izdvajali novac za pomoć poplavljenima. Gore od toga je što se još ne zna ko je i na koji način potrošio novac prikupljen po osnovu “solidarnog doprinosa”.

(zurnal.info)