Teror na Davidovom trgu:Specijalci ponovo udarili na građane!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Teror na Davidovom trgu: Specijalci ponovo udarili na građane!

Specijalna policija sinoć je u Banjaluci uhapsila desetak građana koji su bili sa Davorom na Trgu Krajine, nakon što je završen veliki skup „Pravda za Davida“ i protestna šetnja gradom

Specijalci ponovo udarili na građane!

 

Još nije poznato kakva je sudbina Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, kojeg su novinari poslednji put vidjeli kako se kreće prema džamiji Ferhadija sa nekoliko osoba. Njega su opkolili pripadnici Specijalne policije, a potom mu se gubi svaki trag. Iz Policijske uprave Banjaluka iza ponoći je saopšteno da Davor nije uhapšen, ali da je uhapšeno više osoba, zbog kako su naveli, „činjenja prekršaja i krivičnih djela“. 

„Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka večeras su lišili slobode više lica zbog činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnja da su izvršena i određena krivična djela“, naveli su u saopštenju iz PU Banjaluka. 

Oni su ocijenili da se organizator skupa „Pravda za Davida“ „nije pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, te prijavljeni javni skup nije održao u skladu sa prijavom, na Trgu Krajine, u vremenu od 18.00 do 20.00 časova, već u pokretu“.

„Organizator skupa nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela“, navedeno je u policijskom saopštenju.

Naveli su i da su učesnici skupa prekinuli i prethodno zakazan koncert Harisa Džinovića, na parking prostoru "Kraša", kao i da su oštetili binu i opremu. 

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković je demantovao ove navode policije, ističući da bina ni oprema nisu oštećeni. 

Prema poslednjim informacijama, policija je sinoć privela aktivistkinju grupe „Pravda za Davida“ Danijelu Dacu Ratešić u kafeu „Kubana“, dok je sjedila sa drugaricama. Uhapšena je i Sofija Grmuša, koja je izašla iz kafea „City“ i uzviknula „Pravda za Davida“, kao i još nekoliko osoba. 

Policija je saopštila da radi na pronalasku i hapšenju i ostalih osoba, koje su, prema njihovim tvrdnjama, „učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela“. 


Haos i policijski teror u Banjaluci počeo je oko 21 sat, kada se grupa građana sa Davaorom Dragičevićem vratila na Trg Krajine. 

Policija je naredila da se raziđu, a oni su šetali trgom, noseći bijele ruže u rukama. 

Kada su specijalci krenui ka jima, neki su se sklonili u kafe „City“, dok je grupica sa Davorom krenula prema džamiji Ferhadija, gdje mu se gubi svaki trag. 

Na trg su potom stigli komunalci i počistili „Davidovo srce“, svijeće i cvijeće. 

Prethodno se nekoliko hiljada ljudi okupilo na parkingu pored Muzeja savremene umjetnosti, gdje je trebalo da se održi koncert Harisa Džinovića u okviru proslave Nove godine.

Članovi grupe su uzvikivali : "Nema koncerta"!

Nakon toga svjetla na bini su ugašena, a koncert je otkazan. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je na svom Twitter profilu napisao – “Žalosno!”

 

Skup „Pravda za Davida” na Trgu Krajine trajao je oko 45 minuta, a potom su građani krenuli prema Palati republike, gdje je Davor pripadnicima policije pokazao svoje rane koje je zadobio u ratu kao borac Vojske RS. 

Kolona je potom krenula ka Radio-televiziji RS, gdje su se zadržali neko vrijeme, a onda su građani otišli do zgrade u kojoj stanije patolog Željko Karan, koji je radio obdukciju ubijenog Davida Dragičevića i naveo da je u njegovom tijelu bilo LSD-ija, mada u Zavodu za sudsku medicinu RS ne postoji laboratorija za testiranje krvi na narkotike. 

Kasnijom toksikološkom analizom krvi ubijenog mladića u Beogradu ustanovljeno je da u Davidovom tijelu nije bilo droga. 

Gradjani su uzvikivali: Karane, ubico! Pravda za Davida! Ubice, ubice…

Kolona je potom krenula ka zgradi Narodne skupštine RS, ispred koje su bili rasporedjeni pripadnici Jedinice za podršku. Građani su uzvikivali: „Izdajice“, „Ko je ubio Davida“, „Stanite zu narod“, „Idite na Kosovo“… Odatle su otišli na parking kod Muzeja savremene umjetnosti, a onda na Trg Krajine, odakle se najveći broj građana ubrzo razišao. 

Na sinoćnjem skupu Davor Dragičević je zatražio ostavke odgovornih za ubistvo svog sina i zataškavanje zločina. 

„Neka mi rade šta hoće. Ako policija prva krene, imaju novinari. Neću čekati da me ubiju“, kazao je Davor Dragičević okupljenim građanima na sinoćnjem skupu. 

(zurnal.info)