OSLOBOĐENI PRLIĆ, BAKULA I KULENOVIĆ:Sportski ribolov tužilaštva - uhvatiš, poljubiš, pustiš...

Istražujemo

OSLOBOĐENI PRLIĆ, BAKULA I KULENOVIĆ: Sportski ribolov tužilaštva - uhvatiš, poljubiš, pustiš...

Bivši rukovodioci HT Mostar Stipe Prlić i Zoran Bakula te direktor marketinške agencije S.V.-RSA Neven Kulenović oslobođeni su optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti te primanje dara i drugih oblika koristi. Tužilaštvo je godinama uvjeravalo da ima dovoljno dokaza i za navedene i za sve uhapšene u akciji “Gibraltar“. Ispostavilo se da su njihove istrage poput sportskog ribolova: uhvatiš, poljubiš, pustiš...

Sportski ribolov tužilaštva - uhvatiš, poljubiš, pustiš...

Uzaludno je očekivati da će nas Tužilaštvo BiH barem jednom, umjesto ispraznim saopštenjima, demantovati svojim djelima. Kada je Žurnal početkom januara ove godine objavio tekst o krahu predmeta zvanog „Gibraltar“, iz ove institucije su dan kasnije, ne samo negirali naše navode, nego i najavili nove optužnice.

Povodom netačnih navoda u pojedinim medijima u vezi predmeta Gibraltar, Tužilaštvo BiH ističe da se u ovom predmetu i dalje radi o višemilionskim pronevjerama, a preciziranom optužnicom detaljno je precizirana ostvarena imovinska korist optuženih, kao i bonitet preduzeća u vlasništvu optuženih i radi se o višemilionskom iznosu. Vodi se intenzivna istraga prema osumnjičenima koji nisu obuhvaćeni prvom optužnicom u ovom predmetu, te se u narednom periodu očekuje podizanje optužnice protiv ostalih osumnjičenih,“ saopćeno je tada iz ovog Tužilaštva.


Ni optuženih ni osuđenih...

Deset mjeseci kasnije ne samo da nema novih optužnica, nego su i trojica do sada optuženih Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović, oslobođeni prvostepenom presudom.

Iako je bilo određenih proceduralnih propusta u sklapanju ugovora, Tužilaštvo BiH nije dokazalo biće krivičnog djela zloupotrebe položaja ili bilo kojeg drugog krivičnog djela,“ rekao je između ostalog u obrazloženju presude predsjedavajući sudskog vijeća Ranko Debevec.

Naravno i advokati su jedva dočekali priliku za  „pljusku“ tužiocima.

"Tužilaštvo BiH je ušlo nespremno, a dokazi su bili loši, dok je vještačenje bilo površno. Vještak je devalvirao optužnicu. Kulenović je navodno dao mito za duplo manju korist koju je navodno dobio. Tu nema logike,“kazala je Vasvija Vidović, advokatica Nevena Kulenovića.


Presudna politička zaštita

Kada su 22. oktobra 2014. uhapšeni članovi Uprave HT Mostar Stipe Prlić i Zoran Bakula, potom direktor i djelatnici marketinške agencije S.V.-RSA Neven, Belma i Sanjin Kulenović, zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak, direktor Mreže Plus u likvidaciji Darko Aleksić, vlasnik agencije Fabrika Senad Zaimović te dan kasnije Ejub Kučuk, vlasnik agencije MITA grup, nadležna tužiteljica Dragica Glušac uvjeravala je da raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih osoba.

Ozbiljno su izgledale tvrdnje da su navedeni na osnovu falsificiranih ili štetnih ugovora i faktura, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura. Tužiteljica Glušac je ubrzo svojim potezima više pomogla oslobađanju uhapšenih iz pritvora nego svi njihovi advokati, a predmet preuzima mladi tužilac Miroslav Janjić.

Zar vi zaista mislite da će biti osuđeni ljudi koji su pod zaštitom i u direktnim poslovima sa SDA, SDP-om i SNSD-om? Živi bili pa vidjeli,“ upozoravali su nas nedugo nakon hapšenja očito dobri poznavaoci relacija politike i političara te njihovih novčanih transfera putem marketinških agencija.

Pomenutih deset miliona eura ubrzo je korigovano na šest miliona maraka, da bi vrtoglavo optužnica završila na šteti od 215 hiljada KM !? Naivno smo tako  povjerovali dokaznom materijalu (vidi galeriju) koji su vrijedno prikupljali tužioci iz Slovenije i Austrije, a ovdašnji sistemski derogirali. Očito da je donedavni glavni tužilac Goran Salihović bio veliki, ali ne i jedini problem ove institucije. Možda je najbolji komentar ne samo o predmetu “Gibraltar“ dao jedan čitalac Žurnala. Istrage Tužilaštva BiH su kaže on, poput sportskog ribolova: uhvatiš, poljubiš, pustiš...

(zurnal.info)