EVROPSKA KOMISIJA PIŠE MILANU TEGELTIJI:Standardi integriteta se moraju rigorozno primjenjivati
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

EVROPSKA KOMISIJA PIŠE MILANU TEGELTIJI: Standardi integriteta se moraju rigorozno primjenjivati

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija zatražio je početkom ovog mjeseca pismeno očitovanje od Ureda evropske komisije u BiH o proceduri za utvrđivanje prijedloga imenovanja sudija pri Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine. Iz Ek komisije odgovaraju da VSTV treba dobro paziti na sukobe interesa. Prenosimo pismo dostavljeno Tegeltiji

Standardi integriteta se moraju rigorozno primjenjivati

Dragi predsjedniče,

Dozvolite mi da naglasim da se Evropska komisija ne bavi bilo kakvim odlukama o izboru ili imenovanju koje se tiču određenih kandidata na pozicije u institucijama i administraciji Bosne i Hercegovine. U kontekstu procesa evropskih integracija BiH, Evropska komisija vrši monitoring usklađenosti Bosne i Hercegovine sa relevantnim standardima čija implementacija u konkretnim slučajevima je isključiva odgovornost domaćih nadležnih vlasti.

U vezi sa sukobom interesa u pravosuđu, želim podsjetiti da su Mišljenje Komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU i prateći analitički izvještaj jasno preporučili jačanje integriteta i prevencije sukoba interesa, uključujući i u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) kao jedinstvenom upravljačkom tijelu odgovornom za osiguravanje nezavisnosti i odgovornosti sudija i tužilaca.

Standardi integriteta se moraju rigorozno primjenjivati, posebno kod bilo kojeg imenovanja i procedura izbora. Važno je da se izbjegne čak i puka percepcija prednosti u odnosu na druge kandidate. Kandidat za poziciju koji je ili ostaje član tijela koje predlaže kandidate na tu poziciju, jeste sukob interesa. Ovo se također primjenjuje na ulogu VSTV-a u izboru kandidata na pozicije sudija pri entitetskim ustavnim sudovima, a koje treba provesti povinujući se najvišim proceduralnim i suštinskim standardima.

Dozvolite mi da Vas uputim na savjet višeg pravnog savjetnika kojeg smo rasporedili u Vašoj instituciji, prof. Jens Woelka, koji je dao na sjednici Vijeća još u junu i koji je ponovljen na septembarskoj sjednici. Potičemo Vas da u potpunosti iskoristite ekspertizu prof. Woelka u ovakvim slučajevima.

Vjerujemo da će VSTV izvršiti svoje dužnosti proaktivno i sa odlučnošću da ojača integritet u svim procedurama izbora i imenovanja. Također želimo iskoristiti priliku da Vas podsjetimo na zajedničko pismo EU, SAD i OSCE od 28. maja 2019. godine, u kojem je podcrtana potreba da se hitno popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije kako bi ostao potpuno operativan.

Iskreno,

Michaela Matuella

(zurnal.info)