Mirni protest u Banjaluci:Stazom ubijenog Davida Dragičevića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Mirni protest u Banjaluci: Stazom ubijenog Davida Dragičevića

Umjesto sukoba s policijom, Davor Dragičević je pozvao građane da krenu stazom njegovoga ubijenog sina

Stazom ubijenog Davida Dragičevića

Oko tri hiljade građana Banjaluke, predvođeni Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović, roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića, šetalo je večeras ulicama Banjaluke, tražeći pravdu za njihovog sina. 

Građani su se prije 18 sati okupili na Trgu Krajine, na kojem su već bile raspoređene jake policijske snage, uključujući i pripadnike Jedinice za podršku. 

Davor im se obratio i pitao kuda građani mogu da hodaju, a onda je komandir Jedinice za podršku izdao naređenje da se specijalci rasporede i pripreme za djelovanje. 


Umjesto sukoba, Davor je pozvao građane da krenu, kako je rekao, “stazom ubijenog Davida Dragičevića“. 

Od Trga Krajine građani su otišli do Metalske škole, gde je u noći nestanka David pretučen, a potom do ušća rječice Crkvene u Vrbas kod tvrdjave Kastel, gde je 24. marta ujutro nađeno njegovo beživotno tijelo. 

Na tom mjestu je Davor je legao na zemlju, rekavši: „Gdje je ležao moj sin, da legnem i ja“. 


Kolona je potom prošla pored Gradske tržnice i ponovo stigla do Trga Krajine, ali su ih tu dočekale jake snage Jedinice za podršku. 

Umjesto na Trg Krajine, građani su prošli sa druge strane Robne kuće „Boska“, Gajevom ulicom, potom su skrenuli u Jevrejsku ulicu, a onda prošli kroz Zanatski centar i izašli na Gospodsku ulicu. Kolona je skrenula kod Gradske uprave i stigla na parking blizu Muzeja savremene umjetnosti RS, gdje je okupljanje završeno.


Davor i Suzana zahvalili su se banjalučanima i rekli da su građani pokazali da oni nisu sami i da neće ostati sami, kako je to tvrdila Željka Cvijanović, predsjednica RS. 

Sve vrijeme građani su nosili zastavu sa Davidovim likom, u rukama papire na kojima je iscrtano „Davidovo srce“.

Kada su prolazili pored policijskih kordona uzvikivali su „Ubice, ubice“, „Ko je ubio Davida“, „Svi na ulice da padnu ubice“, „Idite na Kosovo“, a pjevali su i Davidovu pjesmu „Klinac iz Geta“. 


U koloni su bili i lideri opozicije, predsjednici SDS i PDP, Vukota Govedarica i Branislav Borenović, kao i poslanik PDP u parlamentu RS Draško Stanivuković, koji je jučer bio uhapšen, te bivši poslanik Adam Šukalo. 

U gradu su i dalje raspoređene jake policijske snage, ali je današnji skup protekao bez ijednog incidenta. 

Novo okupljanje najavljeno je za sutra u 18 časova. 

(zurnal.info)