Posjeta pjesniku:STOLAC: Popodne u Makovoj hiži

Arhiva

STOLAC: Popodne u Makovoj hiži

Biti u dodiru s rukopisima Maka Dizdara za mene je bilo posebno dirljivo iskustvo. Vidjeti njegov radni stol i kuću u kojoj je rastao bilo je jedno od onih iskustava koja vas nepovratno mijenjaju

STOLAC: Popodne u Makovoj hiži
FOTO: Bor Dizdar

Bilo je to lijepo popodne u Stocu. Društvo ugodno. Temperatura zraka bitno manja nego u mostarskom pretis loncu. U Stolac smo otišli povodom dana otvorenih vrata “Makove hiže”. S tom sam hercegovačkom čaršijom povezan na neki pomalo iracionalan način, kroz obiteljske mitove, obzirom je obitelj moje majke porijeklom iz Stoca. Ispostavilo se da su kuće moje obitelji u istoj mahali gdje i kuća Dizdarovih, kuća u kojoj se rodio vanvremenski poetski genij Mehmedalija. 

Maka Dizdara se eksploatira prilično prostački. Čine to sa svih strana. Kao i u svemu drugom u odnosu prema Maku Dizdaru ovo društvo nema nikakve mjere. Makovim se imenom koriste kao nekom političkom parolom. Vrište, skviče, zavijaju. Dođe ti žao mrtvog čovjeka kad vidiš što mu rade. No, njegova je obitelj odlučila koliko može stati svemu tome u kraj i napraviti nešto s mjerom u spomen na Maka i njegov rad. 

Biti u dodiru s rukopisima Maka Dizdara za mene je bilo posebno dirljivo iskustvo. Vidjeti njegov radni stol i kuću u kojoj je rastao bilo je jedno od onih iskustava koja vas nepovratno mijenjaju, jer u vama pokrenu neke mehanizme koje bismo rječnikom provincijskih učitelja mogli nazvati inspiracijom.

Pod odrinom u dvorištu “Makove hiže” nije bilo puno govorancija. Unuk Makov, Gorčin ispričao je priču o nastanku cijelog projekta i posvetio je svom iznenada preminulom ocu, Enveru koji je cijelu stvar i pokrenuo. Pored Gorčina Dizdara s projektom su nas upoznali direktorica mostarskog World Music centra Aleksandra Savić i profesor Besim Spahić, član programskog vijeća Fondacije Mak Dizdar. Ostatak popodneva bio je posvećen glazbi Sanela Marića Mare i Makovoj poeziji koju je sjajno interpretirao glumac mostarskog HNK, Robert Pehar.

Stolac je predivna i tužna čaršija poput mnogih mjesta u ovoj nesretnoj zemlji. No, Stolac za razliku od drugih mjesta ima Mehmedaliju Maka Dizdara, kojem se konačno podiže spomenik dostojan njegovog rada i to u njegovoj rodnoj kući, mjestu koje je već sada jedna od najbitnijih muzejskih institucija u ovoj zemlji.

Pa ne budi vam lijeno kad se ovog ljeta zaputite ka jugu, prođite kroz Stolac i posjetite “Makovu hižu”.

(zurnal.info)