Suljagićev zamjenik: Ministar za čovjeka:Štrajkovaću do kraja mandata
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Tako se govori

Štrajkovaću do kraja mandata

Štrajkovaću do kraja mandata

Ovih dana je u biltenu najvećeg opozicionog saveza bliskog vrhu vladajuće stranke objavljen intervju sa novim ministrom obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo Fahrudinom Oručevićem koji je došao na ovo mjesto nakon podnošenja ostavke Emira Suljagića.

Žurnal je došao u posjed originalne, neredigirane verzije ovog razgovora koji objavljujemo. Ukoliko, iz sebi znanih razloga, želite pročitati originalni tekst pod naslovom “Ministar obrazovanja KS: Neću se dovesti u situaciju da mi prijete”, dovoljno je da kliknete ovdje.

INTERVJU U IZVORNOM OBLIKU:

Ako već roditelji žele da im djeca idu na vjeronauku, šta imaju tamo neki ćafiri da im pametuju i određuju šta će i kako će vaspitavati svoje potomke, jelte?!, kazao je jedini pravi ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević.

Istinski ministar je u intervjuu za glasilo utemeljitelja najveće i jedine opozicione stranke i buduće jedine stranke svih Bošnjaka od Lamanša do Vladivostoka, inače dobrog prijatelja šefa najjače stranke, govorio o sranju u kojem se nalazi školstvo KS, nepotrebnim i ničim izazvanim štrajkovima prosvjetnih radnika, ali i o tamo nekim prijetnjama koje je njegov prethodnik Emir Suljagić dobijao.

Je li tako da ćete vjeronauku vratiti u onaj status u kakvom je bila dok onaj, onaj..., kako se zove..., Suljagić, nije počeo pametovati i slažete li se vi kako je najveća glupost bila ideja propalih neoboljševika da vjeronauka ima alternativu (!), i da, zamislite samo te slobode, postoji i treća opcija da djeca ne pohađaju nijedan od ta dva predmeta?Halo!?!
- Apsolutno, apsolutno.... Mislim, to je bila takva glupost da ja još uvijek ne mogu da vjerujem gdje je bila pamet ovim mojima iz stranke... Uh, ovo ćete morati izrezati u montaži. Hoćete li?

Apsolutno, apsolutno...

-Mislim da će biti problem popraviti ovo što je, da prostite, zajebano sa ovim posljednjim izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju kojima se pokušala ukinuti vjeronauka u Sarajevskom kantonu. Srećom, imamo mi Ustavni sud, elem oni imaju ovlaštenja da vrati sve na staro. Uglavnom, ne brinite vi zbog toga i recite molim vas šefu vaše stranke, ovaj..., vlasniku novine da sam ja apsolutno sve shvatio... E, da, i objasnite mu, molim vas, da je pitanje vjeronauke moj prethodnik, pokušao iskoristiti u političke svrhe. Konto frajer da će biti veća zvijezda od Šefa?!? Ali, ne brinite uvijek ja mogu za svaku svoju odluku reći kako je to volja roditelja, kao oni najbolje znaju šta je dobro za njihovu djecu. Ko će nešto reći protiv volje roditelja? Mislim, halo ba...

Apsolutno, a ova treća opcija, šta ćete sa ovim pojedincima koji ne dopuštaju svojoj djeci da vjeruju u Boga?
- Ma dajte molim vas, pa takvih roditelja ovdje nema. Sve je to izmislio onaj Suljagić kako bi došao na selo članke, izvinjavam se, na čelo stranke... Vi ćete ovo srediti u montaži, je li?

Apsolutno, apsolutno...

-Nek se zna u kakva nas je sra..., ovaj probleme uvukao moj prethodnik sa tom takozvanom trećom solucijom. Da li je on svjestan da je dezinformisao roditelje i da će sada roditelji koji su nasjeli na njegove prevare i izjasnili se da njihova djeca ne idu ni na jedan od predmeta vjeronauke, ići u džehenem. Ti roditelji, kada dođu tobe, jeltako, morati će odgovarati šta su njihova djeca radila u tom periodu. Ko će odgovarati za džehennem? Ja, valah i bilah, neću.

emir_suljagic_000Onaj miš, vaš prethodnik, Emir Suljagić izmislio je da mu neki Bošnjaci prijete. Zamislite, Bošnjak da nekom prijeti? Bošnjak samo može biti žrtva, jel tako? Evo vi, jel se vi bojite da prihvatite taj posao?
- Ko, ja? Pa, molim vas, možete komotno vašem šefu novine, direktoru stranke, znate kome već, poručiti da ja – Fahrudin Oručević, nikada svojim ponašanjem, izjavama ili, ne daj Bože, nekim provociranjem neću dovesti do toga da Bošnjaci budu primorani na prijetnje. Ja sam čovjek od kompromisa. Zapravo, u enciklopediji pod pojmom “kompromis” stoji moja slika. Ja nikada ništa neću uraditi što mi Šef ne kaže. Ako Šef kaže da se povućem, ja ću se povući. Iskreno, malo mi je i žao kolege Suljagića, jer je puno uradio, a sada je iz takvih razloga sve napustio. Zato, ne brinite, ni vi, ni vaš šef, ni vaši mnogobrojni glasači...., ovaj čitaoci, ja neću ništa raditi! Časna partijska! Tako da nema bojazni da ću ovo mjesto napustiti.

Vidite ove prosvjetne radnike u Kantonu što stalno nešto ser..., pardon kukaju, nikad im ništa ne valja, sada hoće i plaće, prijete i štrajkom, mislim, kako ćete zaustaviti ove nemire?
- Dajte molim vas, mirno spavajte, štrajka biti neće. Stvarno morate biti zadnji papak pa da organizirate štrajk prosvjetnih radnika. Mislim, fakat. Šta hoće te uče? Dobili su kolektivne ugovore, svakog prvog cvaja u padže... Šta bi oni? I diplome i pare? Malo morgen. To se posebno odnosi na prosvjetne radnike s četvrtim i šestim stepenom stručne spreme.

I na kraju šta oni imaju da štrajukuju? Ako neko treba ovdje da štrajkuje, onda sam to ja. Evo, obećavam da ću štrajkovati do kraja mandata ako treba. Ja sam uvijek bio za podršku kolegama, jer je solidarnost lijepa ljudska osobina.

I, nemoje zaboraviti izrezati ono o vrhu stranke i pameti, molim vas.

Apsolutno!

(zurnal.info)