Buka u modi:STUDENTSKI PROTEST U BANJOJ LUCI: Kozaračko kolo protiv korupcije, kriminala, nepotizma i ponižavanja

Pod okupacijom

STUDENTSKI PROTEST U BANJOJ LUCI: Kozaračko kolo protiv korupcije, kriminala, nepotizma i ponižavanja

Republiku Srpsku u srijedu branimo od onih koji mladost naše republike, a koja je najprogresivniji i najzdraviji dio ovog društva, nazivaju kopiladima – neželjenom decom. Republiku Srpsku takođe branimo od kriminala, korupcije, nepotizma, ponižavanja i omalovažavanja, navedeno je u otvorenom pismu upućenom Dodiku

STUDENTSKI PROTEST U BANJOJ LUCI: Kozaračko kolo protiv korupcije, kriminala, nepotizma i ponižavanja
FOTO: zurnal.info/nezavisne/arhiva

Banjalučka policija zabranila je proteste studenta banjalučkog Univerziteta, najavljene za sutra, obrazlažući svoju odluku nevjerovatnom tvrdnjom da bi protestni skup mogao izazvati problem u saobraćaju.

U rješenju, koje je policija u utorak ujutro dostavila na adresu Skupštine studenata Studentskog doma “Nikola Tesla” kao organizatora protesta, navedeno je da se skup zabranjuje zbog “mogućih problema u saobraćaju, jer bi protest mogao blokirati neke saobraćajnice”.

Trenirajući strogoću, policija je još navela navela da se okupljanja ne mogu održati u blizini škola ili vrtića, dok su u njima deca, kao i da je poznato da su zabranjena okupljanja u blizini objekta koji se posebno obezbjeđuju, u ovom slučaju zgrade Vlade RS.

NE LOMITE MI AUTORITET

Nema sumnje da je nalog Centru javne bezbjednosti Banjaluka da zabrani studentske proteste stigao iz Palate predsjednika Republike Srpske, nakon što Dodik nije uspio, svojim autoritetom, likom i djelom, da “slomi” studentske vođe i spriječi da problemi oko studentskih zahtjeva eskaliraju.

Otkako je zasjeo u predsjedničku fotelju, Dodiku se po prvi put u ponedeljak, 10. juna, desilo da se neko ne odazove njegovom pozivu i dođe mu na noge, kako bi u četiri (ili nešto više očiju) postigao rješenje problema koji bi mogao da ustalasa šire narodne mase. Njegov poziv nisu odbili ni predstavnici opozicije ni sindikata ni boračke populacije, već studenti, pokazujući da su  populacija koja najmanje kalkuliše u svojim zahtjevima.

Pristojno su Dodiku uputili pismo i obavijestili ga o razlozima svog nedolaska na sastanak.

“Vašem pozivu za dijalog ovog puta ne možemo da izađemo u susret, ne zato što to ne bismo željeli, već zato što očekujemo da riječi budu konačno sprovedene u djela”, navedeno je u pismu Unije studenata RS.

Još su mu predložili da njihov sljedeći sastanak bude održan „onog trenutka kada se ispune njihovi opravdani i realni zahtjevi“.

STUDENTSKI ZAHTJEVI

Studenti traže da se iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) isključi bivši izvršni sekretar te stranke Rajko Vasić, koji je studente nazvao “kopiladima”. Vasić je prethodno podnio ostavku na funkciju izvršnog sekretara SNSD-a, ali su studenti zatražili da on bude isključen iz stranke.

Osim toga, studenti traže izgradnju kapaciteta za smještaj studenata u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, ostavku ministra prosvjete RS Gorana Mutabdžije, niže cijene master studija, kao i odlučnu borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma.

Republiku Srpsku u srijedu branimo od onih koji mladost naše republike, a koja je najprogresivniji i najzdraviji dio ovog društva, nazivaju kopiladima – neželjenom decom. Republiku Srpsku takođe branimo od kriminala, korupcije, nepotizma, ponižavanja i omalovažavanja, navedeno je u otvorenom pismu upućenom Dodiku.

Nakon što je postalo jasno da se predstavnici studenata neće pojaviti u Palati predsjednika, Dodik je izašao pred novinare i osuo paljbu po studentima. Optužio ih je da se ne bore za bolji studentski standard, već da su njihovi protesti politički motivisani, da su postali “nezajažljivi” u svojim zahtjevima i da bi sada da rukovode i vladom.

Poručio je i kako je slučaj Rajka Vasića stavljen ad acta, jer je lično prihvatio Vasićevu ostavku na mesto izvršnog sekretara partije.

Obećao je da će biti raspisan tender za izgradnju četvrtog paviljona u Studentskom kapusu u Banjaluci, čija je neizgradnja bila povod da studenti prošle sedmice započnu proteste.

DUH IZAŠAO IZ BOCE

Banjalučki Univerzitet, po nalogu Vlade RS, dan kasnije jeste raspisao tender za izgradnju četvrtog paviljona u Studentskom kampusu, ali studenti nisu odustali od protesta.

Duh je izašao iz boce i vlast se uplašila, jer je svjesna koliko je godinama predano radila samo u korist manjine, političko-interesne elite, uporno ignorišući činjenicu da enorman rast kriminala i korupcije prati ogromno siromašenje i lošiji život običnih ljudi. Vlasti je postalo jasno da iskra studentskog bunta može izazvati masovne građanske proteste. Zato je i naredila da se protestno okupljanje studenata zabrani, pokušavajući u korijenu sasjeći bilo kakav otpor režimu.

“Oni mogu da zabrane proteste i okupljanje, ali ne mogu da zbrane nezadovoljstvo koje ćemo sutra pokazati na miran, kulturan i civilizovan način”, poručio je predsjednik UNije studenata RS Nikola Dronjak.

Tvrdi da studenti imaju veliku podršku građana, bez obzira što se, kako je rekao, “radi o režimu i velikom strahu, jer režim strijelja”, podsjećajući da je u pojedinim medijima već krenula prljava kampanja protiv studentskih vođa.

“Sutra idemo da pokažemo da smo spremni da kažemo ne kriminalu i korupciji”, kazao je Dronjak, ističući da protesti studenata nemaju političku pozadinu niti da iza njih stoje opozicione partije.

Predsjednik Skupštine studenata Studenstkog centra “Nikola Tesla” Igor Macanović reka da će u utorak uveče biti održana vanredna sjednica Studenstkog centra na kojoj će se razmotriti situacija nastala nakon što je policija zabranila proteste.

“Nakon toga ćemo izaći sa saopštenjem i zaključcima”, rekao je Macanović za Žurnal.

MI NISMO HAJDUCI

Upitan da li je tačno da će i pored zabrane izaći na ulicu i da će goloruki ići na tenkove, on je odgovorio da će “po svoj prilici i biti tako”.

“CJB Banjaluka nije se na vrijeme oglasio, čekali su zadnji trenutak, ali mislim da je to urađeno smišljeno, da se radi o hajci na nas studente. Kada se radi o obrazloženju zabrane, o tome da su protesti najavljeni u blizini škole, ja mogu poručiti samo – mi smo studenti, mi nismo razbojnici, nismo Ali-baba i njegovi hajduci već akademski građani”, kazao je Macanović.

On je odbacio bilo kakvu vezu studentskih protesta u Banjaluci sa protestima građana u Sarajevu. “Mi svakako nismo politički instrumentalizovani kao protestanti u Sarajevu. Čitava ta priča u Sarajevu krenula je oko JMB-a, što je stvar koja se rješava u parlamentu, a kod nas se radi o studentima i njihovim zahtjevima. U Sarajevu je na djelu čista politička manipulacija”, kazao je Macanović.

Banjalučki studenti bi sutra, tačno u podne, trebalo da krenu iz Studentskog kampusa, prema Studentskom centru “Nikola Tesla”, a potom prema zgradi Vlade RS, oko koje namjeravaju da odigraju Kozaračko kolo.

Ako ih prije toga ne zaustavi policija. Zbog bezbjednosti saobraćaja.

(zurnal.info)