Žurnal na Trgu Krajine:Sukob naoružanih policajaca i građana oko Davidovog srca
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Žurnal na Trgu Krajine: Sukob naoružanih policajaca i građana oko Davidovog srca

Policija pod opsadom drži Trg Krajine, ima oko stotinjak pripadnika Jedinice za podršku, a prema nezvaničnim informacijama među specijalcima su i oni koji su stigli iz Srbije

Sukob naoružanih policajaca i građana oko Davidovog srca
FOTO: zurnal.info

Teror policije nad građanima Banjaluke nastavljen je i nakon što su komunalci sa Trga Krajine uklonili „Davidovo srce“, njegove slike, cvijeće i svijeće. 

Građani su se brzo organizovali i napravili novo „Davidovo srce“ pored samog ulaska u Robnu kuću „Boska“, uzvikujući „Pravda za Davida“, i „Ubice, ubice…“. 

Samo desetak minuta kasnije na građane je krenuo kordon pripadnika Jedinice za podršku sa štitovima. Neki od ljudi koji su se našli pred njima su oboreni, a neke su tukli pendrecima. Povrede je zadobio i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Draško Stanivuković, kome je lice bilo krvavo. 

On je pozvao građane da ne odustaju i da se večeras u 18 sati u što većem broju pojave na Trgu Krajine. 

„Napravićemo novo Davidovo srce i okružićemo ga. Tuče nas stranačka policija Milorada Dodika i Željke Cvijanović“, rekao je Stanivuković. 

Nedugo nakon ove Stanivukovićeve izjave on je ponovo uhapšen. Bila je to brutalna scena, jer su ga bukvalno vukli po trgu.

On je prethodno, zajedno sa predsjednikom PDP-a Draškom Branislavom Borenovićem već bio uhapšen, a posle saslušanja su pušteni. Na slobodu su pušteni i svi ostali članovi grupe “Pravda za Davida”, koji su jutros uhapšeni. U pritvoru je zadržan jedino Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića. 

Njemu je tokom hapšenja povrijeđena ruka i poslije pregleda na hirurgiji prebačen je u policijsku stanicu. 

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida, je u porodičnoj kući u Pobrđu. Policija je od nje tražila da izvrši pretres kuće, uz obrazloženje da imaju usmeno naređenje, ali im ona nije dozvolila da uđu bez naloga. S njom u kući je i njeno dvoje maloljetne djece. 

Trenutno na Trgu Krajine dolazi do povremenog “koškanja” policije i građana, ali niko ne može predvidjeti dalji tok događaja. 

Haos u Banjaluci počeo je jutros posle informacije da je uhapšen Davor Dragičević. Građani su počeli da se okupljaju na Trgu, a policija je trakom ogradila mjesto gdje se nalazilo „Davidovo srce“, koje su potom komunalci uklonili. Skinuli su i natpis „Davidov trg“, ali u sukobu s građanima nisu, ipak, uspjeli da odnesu drvenu statuu stisnute pesnice. 


Policija pod opsadom drži Trg Krajine, ima oko stotinjak pripadnika Jedinice za podršku, a prema nezvaničnim informacijama među specijalcima su i oni koji su stigli iz Srbije. 

Banjalučka policija je prije par dana podnijela prekršajne prijave protiv dvadeset učesnika čanova grupe „Pravda za Davida“, koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Narodne skupštine RS tokom održavanja sjednice parlamenta na kojoj je Dragan Lukač ponovo izabran za ministra policije RS. 


Iz policije je tada saopšteno da su se članovi grupe „Pravda za Davida“ okupili na prostoru na kojem se ne mogu održavati javna okupljanja. Video zapise sa dešavanja tokom prijepodneva na Trgu krajine možete pogledati ovdje.

(zurnal.info)