BEZ PLANA, BEZ ZAKONA, BEZ TRANSPARENTNOSTI:Sve malverzacije u organizaciji Europskog olimpijskog festivala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

BEZ PLANA, BEZ ZAKONA, BEZ TRANSPARENTNOSTI: Sve malverzacije u organizaciji Europskog olimpijskog festivala

EYOF nije nikad objavio plan Javnih nabavki, i time direktno prekršio Zakon o javnim nabavkama. U međuvremenu, kako saznaje Žurnal, provedeno je nekoliko postupaka javne nabavke. Potrošeno najmanje 120 hiljada maraka

Sve malverzacije u organizaciji Europskog olimpijskog festivala
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Priča o organizaciji Europskog olimpijskog festivala za mlade u Sarajevu i Istočnom Sarajevu počela je 2015. godine kada se predviđalo da će festival biti organiziran 2017. godine. Spletom okolnosti došlo je do prolongiranja i manifestacija bi trebala biti organizirana 2019. godine. U svrhu priprema i organizacije osnovano je privremeno javno preduzeće EYOF 2019 d.o.o. Međutim, svoje postojanje barem do sada, preduzeće nije opravdalo na transparentan način.

U aktima i dokumentima koji su u posjedu Žurnala jasno je vidljivo dosadašnje netransparentno poslovanje ovog privremeno osnovanog javnog preduzeća.

MASTER PLAN

Između ostalog, u navedenim dokumentima je i informacija da tek slijedi usvajanje tzv. master plana, odnosno plana rada na pripremi EYOF 2019. Iz toga proizilazi da Organizicioni odbor EYOF-a 2019 još uvijek nije usvojio ovaj plan, što direktno ukazuje da novac koji je EYOF za projekte dobio od Ministarstva civilnih poslova BiH, nije utrošen na legalan način. Iz dokumenata je vidljivo da je bez usvojenog plana za probna/testna takmičenja kao pripreme za takmičenje do sada utrošeno više od 129 hiljada maraka.

Osim toga, EYOF 2019. nije nikad objavio plan Javnih nabavki, i time direktno prekršio Zakon o javnim nabavkama. 

 

U međuvremenu, kako saznaje Žurnal, provedeno je nekoliko postupaka javne nabavke. Između ostalih, postupak za nabavu usluga tehničke organizacije testnih trka “KUP EYOF 2019“ koji je nezakonito podijeljen na četiri konkurentska postupka ukupne vrijednosti 120 hiljada maraka, te postupak za nabavku usluga tehnička organizacija  manifestacija „Promocija Sportovi EYOF-a 2019“.

TESTNE TRKE

Članovi Izvršnog komiteta „EYOF 2019“ zajedno sa predsjednikom i direktorom preduzeća Senahidom Godinjakom poslove provođenja testnih takmičenja uglavnom su odlučili da podijele između sebe i svojih bližnjih.

Predsjednik IK i direktor Godinjak je tako odlučio da će za Testne trke Nordijskog skijanja – Cross Country biti zadužen njegov sin Benjamin Godinjak. Budžet za ovu svrhu: 27.000 maraka. 

 

Za biatlon je zadužena članica Izvršnog komiteta Jelena Dojčinović. Budžet: 16.000 maraka. Za snowboard je zadužen još jedan član Izvršnog komiteta Ismar Biogradlić, inače i direktor Snowboard kluba „Free style“ Sarajevo. Za testne trke Snowboarda planirano je 11. 000 maraka. Za organizaciju probnog umjetničkog klizanja namjenjeno je 36  hiljada maraka a asistent menadžer je Jasenka Perović još jedna članica Izvršnog komiteta EYOF 2019. Siniša Kovač također je član komiteta. Njegov budžet iznosi 35 000 maraka a zadužen je za organizaciju Alpskog skijanja. S obzirom na to da se ovakva podjela poslova među članovima Izvršnog komiteta može smatrati sukobom privatnog i javnog interesa, pitanje koje smo postavili upravi preduzeća je na osnovu kojeg javnog poziva su dodijeljeni poslovi „Testnih trka“?

Do trenutka objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

(zurnal.info)