2018. NA JEDINOJ SLOBODNOJ TERITORIJI (I):Sve što diše na teritoriji Republike Srpske pod kontrolom je Predsjednika

Istražujemo

2018. NA JEDINOJ SLOBODNOJ TERITORIJI (I): Sve što diše na teritoriji Republike Srpske pod kontrolom je Predsjednika

U 2018. godini pisali smo o formiranju paravojnih jedinica u Republici Srpskoj, Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, ruskom uticaju, kriminalu i korupciji visokih političkih dužnosnika

Sve što diše na teritoriji Republike Srpske pod kontrolom je Predsjednika
FOTO: zurnal.info

U 2018. godini Milorad Dodik uz pomoć ruskih i srbijanskih specijalaca formira paravojne jedinice u Republici Srpskoj. Predsjednik „Srbske časti“ iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije. Specijalci ruskog „humanitarnog kampa“ u Nišu marširali ulicama Banja Luke. Direktna podrška stigla je iz Moskve.


Nakon toga, Dodik osniva vlastitu obavještajnu agenciju -Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS! Savjet po smjernicama predsjednika „prati i razmatra stanje u oblasti ostvarivanja i zaštite ustavne pozicije i nadležnosti Republike i svih njenih institucija“.

Dakle, sve što hoda i diše na teritoriji Republike Srpske je pod kontrolom, ocjenom i aktivnostima predsjednika. Reagovala je opozicija, koja je tada tvrdila da formiranje Savjeta za zaštitu ustavnog poretka nije ništa drugo nego Dodikova namjera da stvori svoju, paraobavještajnu strukturu, koja će “loviti vještice”, odnosno javno etiketirati i za rušenje ustavnog poretka optuživati sve one koji budu oštro kritikovali djelovanje aktuelne vlasti.

U međuvremenu, na tzv „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih Država Miloradu Dodiku  pridružio se još jedan od čelnika SNSD-a. Zbog različitih koruptivnih radnji Nikoli Špiriću i njegovoj porodici zabranjen je ulazak u SAD. Novinari Žurnala godinama su pisali o brojnim Špirićevim kriminalnim aferama. Samo pored ovakvog tužilačkog korpusa kakav je u BiH, Nikola Špirić može godinama enormno uvećavati bogastvo bez dokaza o zarađenom.

Tokom 2008. godine on je sam sebi uplaćivao različite sume novca, da bi krajem godine na računu „skuckao“ 400 hiljada eura, da bi ga potom tranferisao za kupovinu skromnog prebivališta u Beču.  Kao predsjedavajući zajedničke parlamentarne Komisije za nadzor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH krivotvorio je zaključke komisije u vrijeme afere „Ušće“, odnosno navodnom prisluškivanju visokih zvaničnika Srbije od strane bh obavještajne službe, dovodeći tako u ozbiljan politički sukob dvije zemlje.


Kako čelnicima SNSD-a nisu pomogla lobiranja banjalučke IT firma „Prointer“ pred američkom administracijom okrenuli su se domaćim institucijama.  Ovoj firmi lobiranje bolje ide u institucijama RS u kojima je za samo osam mjeseci ove godine pobijedila na čak 27 tendera teških oko četiri miliona KM. Tako je od početka prošle godine do danas firma „Prointer“, iza kojeg nezvanično stoji Dodikov sin Igor, održavanje računara i razvlačenje kablova po kancelarijama, naplatio nevjerovatnih 25 miliona KM javnog novca.


Zanimljivo je bilo i Fondu zdravstvenog osiguranja RS. Iako još nije bio zvanično odabrao firmu koja će za 23 miliona KM izraditi jedinstveni integrisani informacioni sistem, Fond  je  raspisao tender težak 702.000 KM za održavanje zasad nepostojećeg IZIS-a. U famoznu 23 miliona KM tešku tendersku priču FZO RS oko izrade elektronskih zdravstvenih kartona i knjižica u RS uključilo se i Okružno tužilaštvo Banjaluka. Međutim, aktivnosti MUP-a, izuzimanje dokumentacije i višemjesečna istraga očigledno nisu poljuljali trenutno najskuplju tendersku IT priču tešku 23 miliona KM.


U međuvremenu, Gradska uprava Banja Luke sufinansiraće dio troškova ovdašnjih privrednika za “nabavku osnovnih sredstava u cilju tehnološkog razvoja” pa je za to namijenila gotovo 600.000 KM. Iako sa prikazanim milionskim godišnjim dobicima, u red su stali i poznati biznismeni izuzetno bliski vlasti u RS. Gradonačelnik Igor Radojičić potpisao je listu na kojoj su završile IT kompanija “Lanaco”, Alternativna televizija i “MMSCODE”. On će Banjalučane koštati 53.000 KM.  Iza ovih firmi redom stoje Nebojša Ninić, jedan od osnivača SNSD čija je firma na tenderima izuzetno mila institucijama, javnim preduzećima i ustanovama, zatim tajkun i vlasnik “Integral” imperije Slobodan Stanković te Slavko Bojić koji ima ideju kako da, praveći elektronske zdravstvene knjižice, od Fonda zdravstvenog osiguranja RS uzme 23 miliona KM javnog novca.


Osim Radojičića velikodušan je bio i Nenad Nešić. Nakon što se “uhljebi” u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kao kadar DNS-a i tako izbjegne mnogobrojne tužilačke istrage za sumnjive poslove na čelu „Puteva Republike Srpske“, za još aktuelnim vršiocem dužnosti direktora mogli bi da zažale ovdašnji tajkuni. Milionski vrijedni tenderi pljuštali su na sve strane. Za 29 mjeseci šefovanja “Putevima RS” Nenad Nešić je poznatim putarskim firmama dodijelio ugovore vrijedne 137 miliona KM. Nije prezao ni da skriva sudske presude, zarad ustupaka omiljenim cestarskim neimarima.


Pred kraj stare godine MUP Republike Srpske odlučio je da je vrijeme za čišćenje. Umjesto čišćenja institucija RS od korupcije i kriminala odlučili su očistiti Davidov trg.

Uhapšeni su Davor Dragičević, Suzana Radanović, aktivisti Pravde za Davida, opozicijski političari ali i novinari.

(zurnal.info)