Javno rasipanje

Fond zdravstvenog osiguranja RS: Održavanje nepostojećeg informacionog sistema plaćaju 702.000 KM!

Piše: Žana Gauk

Aktivnosti MUP-a, izuzimanje dokumentacije i višemjesečna istraga očigledno nisu poljuljali trenutno najskuplju tendersku IT priču tešku 23 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske još nije zvanično odabrao firmu koja će za 23 miliona KM izraditi jedinstveni integrisani informacioni sistem, ali je danas raspisao tender težak 702.000 KM, koliko planira da izdvoji za održavanje zasad nepostojećeg IZIS-a. 

Cijena će, kako je navedeno, odigrati bitnu ulogu i nositi čak 95 odsto poena, dok rok plaćanja nosi tek pet odsto. 

„Za ugovorni organ nisu prihvatljive ponude ponuđača sa rokom plaćanja dužim od 60 kalendarskih dana, a sve u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama RS. Plaćanje će se vršiti u roku koji ponudi odabrani ponuđač računajući od dana ispostave fakture“, navodi se u detaljima javne nabavke. 

Ugovor sa odabranom firmom Fond će, dakle, potpisati polovinom avgusta i on će važiti dvije i po godine, ali niko ne zna koliko će trajati izrada sistema niti kada će početi realizacija ovog projekta. 

Nelogičnosti iz preskupe IZIS ideje došle su i do istražnih organa. U famoznu 23 miliona KM tešku tendersku priču FZO RS oko izrade elektronskih zdravstvenih kartona i knjižica u RS uključilo se nedavno i Okružno tužilaštvo Banjaluka. Po zahtjevu i pod nadzorom tužilaca, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS sada dokazuje elemente krivičnog djela. Prema posljednjim informacijama iz MUP-a RS, detaljno je analizirana obimna dokumentacija u vezi sa nabavkom IZIS-a.

Slavko Bojić ima plan za izradu kartona

Međutim, aktivnosti MUP-a, izuzimanje dokumentacije i višemjesečna istraga nisu poljuljali trenutno najskuplju tendersku IT priču. 

Konzorcijum „MMSCODE“, na čijem čelu je Slavko Bojić, blizak prijatelj predsjednika RS Milorada Dodika,  „Lanaco“, iza kojeg stoji davnašnji SNSD-ovac Nebojša Ninić, i „Ericsson Nikola Tesla“, kao jedini prijavljeni ponuđač, Fondu zdravstvenog osiguranja RS odavno je predstavio tehničko rješenje za izradu IZIS-a. Da li se projekat dopao vršiocu dužnosti direktora Dejanu Kusturiću danas iz fonda Žurnalu nisu odgovorili. Takođe, odgovora nije bilo ni na pitanje zašto je raspisan tender za održavanje s obzirom na to da još nije poznato ni kada će početi izrada integrisanog sistema. 

Ipak, jedno je sigurno - milionska javna nabavka biće finansirana iz milionskog kredita. Konzorcijum Unicredit banka Mostar, Unikredit banka Banjaluka i Nova banka Banjaluka kreditiraće sa 163,8 miliona KM FZO RS, koji ovim novcem, uz izmirenje velikih dugovanja, planira da sa 12 miliona KM finansira i prvu fazu IZIS-a.

„Prointeru“ samo za održavanje računara 674.000 KM

Da u dugovima posrnuli FZO RS i te kako vodi računa o poslovnom informacionom sistemu govori i podatak da je 11. decembra prošle godine sa banjalučkim „Prointerom“, firmom koja vlada IT tenderima na ovim prostorima,  za održavanje računara potpisao ugovor težak 674.000 KM. 

Banjalučki i beogradski „Prointer“ Fond zdravstva odabrao je kao najpovoljnije ponuđače kojima će, po obavljenom poslu s rokom plaćanja od samo deset dana, svakog mjeseca isplaćivati 56.160 KM sa uračunatim PDV-om.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fond zdravstvenog osiguranja RS, Žana Gauk, Republika Srpska