Potresno svjedočenje Muriza Memića:Svi su govorili da je Dženan svirepo ubijen, a potom su promijenili priču

Aktuelno

Potresno svjedočenje Muriza Memića: Svi su govorili da je Dženan svirepo ubijen, a potom su promijenili priču

Tadašnja inspektorica Olga Vukša, koja je bila na obdukciji, govorila je Memiću da je Dženan udaren metalnom šipkom, debljine 18 milimetara. Džafer Hrvat i Vahidin Ćosić su, također, spominjali svirepo ubistvo. U isto vrijeme dok je Meris Ćato, koji je napustio Tužilaštvo KS usred istrage, spominjao saobraćajnu nesreću, tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić govorila da je otvorila istragu o ubistvu

Svi su govorili da je Dženan svirepo ubijen, a potom su promijenili priču
Muriz Memić

 

Muriz Memić je danas pred Sudom BiH u detalje ispričao šta je sve preživio od momenata kada je 8. februara 2016. godine dobio poziv u kojem je obaviješten da je njegov sin Dženan stradao i da je u bolnici.

Tokom svog svjedočenja, detaljno se osvrnuo i na prvi susret sa optuženima Zijadom Mutapom, njegovom kćerkom Alisom, te policajcima Josipom Barićem i Hasanom Dupovcem, ali i sa tadašnjim inspektorima i tužiteljima koji su radili na istrazi, ali i osobama koje su bile na obdukciji.

Svi su u to vrijeme tvrdili da povrede kod Dženana nisu nastale od auta i da se radi o svirepom ubistvu.

 

Mala i njena majka lažu

 

Tog 8. februara 2016., nakon zaprimljenog poziva, otišao je pred bolnicu, gdje je pred KUM-om zatekao policajca kako razgovara sa jednim čovjekom koji mu govori “Alisu nije moglo udariti auto, ona je imala prijetnje”.

Kasnije će saznati da to Zijad Mutap govori policajcu Bariću.

Istu noć, od doktora Alije Čelje saznaje da je Dženan u komi, da ima hematom od jakog udarca i da ga moraju operisati.  

Muriz nakon toga izlazi vani, gdje mu je rođak Hamza predao Dženanov mobitel: “Kazao je, evo ti mobitel, dao mi ga je Zijo”.

“Šest godina se već pitam odakle Dženanov mobitel kod Zije”, kazao je Memić.

Alisu je prvi put vidio kada su je u kolicima izvozili iz KUM-a: “Prišli su joj Arijana i Admir, pomogli su joj da uđe u auto. Arijana je pitala kako vas je udarilo auto, na šta joj je Alisa odgovorila – “ko je vama rekao da nas je udarilo auto”.

Tužilac Dubravko Čampara podsjetio je Memića na izjavu koju je 24. decembra 2018. godine dao u Tužilaštvu BiH, a što je Muriz danas i potvrdio: “Čekali smo da se operacija završi, a policajac Barić mi je rekao da su njemu javili da ih je udarilo auto, da je on uzimao izjavu od Alise. Za nju mi je još rekao “ova mala nešto petlja”.  

Istu noć, dok su stajali pred KUM-om, Memić saznaje da je njegov sin imao pištolj 6,35 mm, za koji on nije znao.

Ispred bolnice su ostali do jutra, a po završetku operacije koja je trajala ujutro do pola pet, on sa Amirom Muzurom, koji je također uposlenik MUP-a i Admirom Mujanovićem, odlazi do doktora Čelje: “Rekao sam mu da mala govori da ih je udarilo auto, na šta mi je on odgovorio da mala i njena majka lažu, da se radi o udarcu tupim predmetom, palicom ili metalnom šipkom”.

U to vrijeme porodica Memić počinje da dobija i različite informacije – da je Alisa imala problema, da joj je prijetio bivši momak Mirza Ploskić (saslušavan tokom istrage, op.a.)…

Svjedočenje Muriza Memića posebno je bilo potresno u dijelovima kada je prepričavao momente kada je vidio Dženana u bolnici i kada mu je saopćeno da je preminuo.

“Sa Mujanovićem i Muzurom sam 9. februara posjetio Dženana. Glava mu je bila zamotana i bio je prikopčan na aparate. Otkrio sam ga i sam se uvjerio da drugih povreda nije bilo. Opet sam razgovarao sa doktorom i ponovio mi je da to nisu povrede od auta”, navodi Memić.

Prvih dana je bio u kontaktu sa porodicom Mutap, a Zijad ga je posjetio 11. februara sa suprugom Esmom i kćerkom Alisom.

Meni se tu Zijo počeo kleti Allahom da nema ništa s tim. Ja sam samo rekao reci mi ime, a ja ću zaštititi Alisu. Arijana i Munevera su pričale s Esmom i ona im je rekla da njih nije udarilo auto, da je Alisu još dok je bila mala udarilo auto i da je zbog toga bila oprezna “, ispričao je Memić.

Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa nakon ročišta u Sudu BiH

 

Tada su se kod Muriza i javile prve sumnje, a pojačale su se onog momenta kada se Alisa, na odlasku iz njihove kuće, naglo sagela da obuje tene. Odmah je pozvao prijatelja doktora i pitao ga može li neko ko ima potres mozga da se tako saginje, na šta mu je odgovorio da ne može.

 

“Jara,….”

 

Porodica Memić je svaki dan u 18 sati posjećivala Dženana u bolnici. Dežurna sestra im je jednu noć rekla da pričaju nešto, jer ih Dženan čuje.

“Rekao sam mu jara, na šta je on trznuo ramenom”, ispričao je Muriz kroz suze. Doktor im je tada rekao da ima nade.

Nažalost, 15. februara uslijedio je poziv u kojem je porodica Memić obaviještena da je Dženan preminuo.

 

Dženan Memić preminuo u bolnici 15. februara

 

Noć prije je bio bolje i sljedeće jutro smo se spremali da krenemo u bolnicu kada su me pozvali sa KCUS-a i rekli da je preminuo. Samo sam rekao dobro i spustio sam slušalicu. Izašao sam u hodnik i rekao Admiru da zove Hitnu. Čim ih je Munevera vidjela na vratima rekla je da zna zbog čega su došli”, prepričao je Muriz.

Iz policije i tužilaštva ga u tom periodu niko nije kontaktirao, a Memić navodi da se u vrijeme dok je Dženan ležao u bolnici i nije puno raspitivao, jer mu je bilo bitno samo da se njegov sin oporavi.

Inspektori Sanela Hasanbegović i Edin Grabovica dolaze mu na kućna vrata, nekoliko sati nakon dženaze 17. februara. Tražili su da izađe vani, ali im je Memić odgovorio da ne može: “Na to mi Edin govorio da moram, a ja mu kažem da ne mogu na nogama da stojim, jer sam te sina sahranio. Ušli su u kuću i rekli mi da su tek zaprimili predmet”.

Memić je potom podsjetio da je ovo dvoje inspektora vidio u bolnici još 11. februara i da mu je tada Amir Muzur kazao da je “dobro što se uključila krim tehnika”.

Znači, znali su, a meni 17. februara govore da su tek dobili predmet”, naveo je Memić.    

 

Nestale poruke iz Dženanovog mobitela

 

U daljem svjedočenju, Memić je podsjetio da je sa kćerkom Arijanom 9. februara listao poruke pronađene u Dženanovom mobitelu.

U jednoj od poruka Dženan piše Alisi: “Nećeš se ti s njima sastajati”.

Alisa odgovara: “Joj, Dženane”, na šta Dženan opet piše: “Nećeš se ti sastajati”.

Međutim, kada je 18. februara sa Muzurom otišao u MUP KS na razgovor i spomenuo te poruke, Grabovica im je rekao: “Šta pričate, tih poruka nema”.

Memić je spomenuo sastanak i sa tadašnjom inspektoricom MUP-a KS Olgom Vukšom, koja mu je kazala da je prisustvovala obdukciji, da je Dženan udaren metalnom šipkom, debljine 18 milimetara. Tokom drugog susreta, sve to mu je i ponovila, dodavši da samo nisu mogli utvrditi da li se radi o jednom udarcu ili više.

Ispitivala ga je o pištolju pronađenom kod Dženana, što je njemu bilo čudno, jer mu se činilo da se istraga samo na to svodi. Upitao je šta je sporno s tim pištoljem, na šta je dobio odgovor da se za njega “interesuje druga strana”.

 

Hrvat i Ćosić govorili da je teško ubistvo, a Ćato spominjao saobraćajnu nesreću

 

Muriz Memić se prisjetio i susreta sa tadašnjim tužiocem Merisom Ćatom, koji ga je pitao “kakva saznanja ima o saobraćajnoj nesreći”. Na to mu je Muriz odgovorio da mu ne vjeruje.  

Ćato je, podsjetimo, usred ove istrage podnio ostavku na mjesto tužioca u Tužilaštvu KS i u aprilu 2018. zvanično je primljen u Advokatsku komoru FBiH.

Porodica Memić je, nakon Dženanove smrti, u kući pronašla CD, a uspostaviće se da se radi o snimku sa rezidencije ambasade Kuvajta. Memić je ovaj CD poslao zetu koji u Kanadi radi kao policajac. Tamo je i vještačen i na snimku se vidi vozilo, ali nisu mogli utvrditi boju i registarsku oznaku, osim da se radi o slovu “A”. Za ovaj snimak je rekao tadašnjem šefu krim-policije MUP-a KS Džaferu Hrvatu kojeg je zanimalo da li je snimak davao nekome.

Hrvat je rekao da je ovo teško ubistvo, i da on ima informacije da je Dženan prvo priklješten vozilom pa da je taj izašao i udario ga”, ispričao je Memić.

Kasnije je i Dalidi Burzić govorio za snimak i vještačenje, ali je za nju to bio nezakonit dokaz. Novo vještačenje nije provela.

Prisjetio se i sastanka sa tadašnjim komesarom MUP-a KS Vahidom Ćosićem koji mu je 29. februara 2016. kazao da se radi o svirepom ubistvu i da će počinioca kazniti najvećom kaznom.

Početkom marta se opet pokušao naći sa tužiocem Ćatom koji ga je izbjegavao i Memić se, tvrdi, tada prvi put obratio medijima. Nakon toga, tužilac ga sam poziva 4. marta i pita ga zbog čega se obraćao medijima. Ćato ga je tada pitao “ko mu je rekao da nije saobraćajne nesreća”.  

Tri dana nakon toga, Memića poziva tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić, i govori mu da joj je žao zbog Ćatinog ponašanja i da će otvoriti istraga o ubistvu.

 

Burzić: “Ja Alisu ne dam”

 

Uslijedio je sastanak sa Burzić na koji je Memić otišao sa advokatom Ifetom Feragetom. Na tom sastanku Burzić im govori da “ona ne da Alisu, da je bilo naguravanje koje je eskaliralo”. Govorila je i “jadna Alisa, išla je hodžama da joj pomognu, i u aleju da se prisjeti, tek je izašla iz jedne nesretne veze”.

 “Ifet je pitao da li je Alisa saslušana, na šta je Dalida rekla da nije, da se samo radilo o informativnom razgovoru. Ifet je rekao da toga nema i da je morala biti saslušana. Tada se Dalida nagela preko stola i rekla: “Ja nju ne dam””, ispričao je Memić.

Burzić im je tada rekla da se ne obraćaju medijima, ali je zato izašla njena izjava da je “porodica Memić nekorektna”.

Dalida Burzić je u februaru 2019. imenovana za sudiju Suda BiH, a porodica Memić smatra da joj je to tadašnji sastav VSTV-a na čelu sa Milanom Tegeltijom omogućio kako bi je sklonili iz Tužilaštva KS.

 

Blok sa imenom ubica

 

Memić se prisjetio 12. maja i sastanka sa Hasanom Dupovcem koji je tada bio na čelu jedinice za saobraćaj, a na koji je otišao sa prijateljem Rešadom Hadžićem, koji je također uposlenik MUP-a KS.

“Hasan je tada rekao da će učiniti sve da to rasvijetle. Pričao je, skakao je sa stolice, rekao je da je Škrijelj rekao tužiocu da to nije saobraćajna nesreća, da je on nosio od kuće svoj novac za zeleno vozilo. Rekao je da je bio na obdukciji i da se slaže da je ubistvo, samo da se ne može složiti da se radi o metalnoj šipki, već više o letvi. Rekao je da on hoće da u postupak uvuče auto da bih ja mogao više naplatiti”, prisjeća se Memić.

 

Optuženi Barić sa advokatom 

 

Na to ga je Muriz šokirano pitao “šta da naplati”, a Dupovac je odgovorio da se “saobraćajna nesreća može više naplatiti, nego ubistvo”.

Škrijelj je, priča Memić, pitao Dupovca “zbog čega da uvlače auto u postupak, ukoliko se to auto i po zakonu može izuzeti”.

Zgledao sam se sa Rešadom, nismo znači šta taj čovjek priča. Izvadio je blok rekao ovo su imena ubica i dao ga je sekretarici. Rekao je da je saslušavao Alisu četiri sata, da je bila hladna kao led i da ništa nije rekla. Uporno je pokušavao da me ubijedi da sam ja njegov rođak, a Rešad prijatelj. Kada smo izašli Rešad je rekao da ne zna šta taj čovjek priča jer s njim nikad kafu nije popio”, ispričao je Memić.

 

Tužilac Mišković nudio opkladu

 

Prisjetio se i situacije sa federalnim tužiteljem Vladom Miškovićem koji mu je jedne prilike, a nakon što su tražili od ovog tužilaštva da preuzme predmet od Tužilaštva KS, rekao: “Hoćemo se kladiti da su ovo Romi uradili”.

Na istrazi u slučaju Memić koja je vođena u Tužilaštvu KS promijenjeno je nekoliko tužitelja, a jedna od njih je bila i Ivana Petković. Ona je Memiću, jedne prilike kada je došao kod nje u Tužilaštvo KS, rekla da je doktor Čeljo saslušan u Tužilaštvu i da nije tačno da im je govorio da se ne radi o saobraćajnoj nesreći.

Memić je odmah nakon toga pozvao rodicu koja je poznavala doktora Čelju.

“Dr. Čeljo je mojoj rodici rekao da ga niko nikad iz tužilaštva nije zvao i da on nikad nije saslušan u tužilaštvu”, istakao je Memić.

Dr. Čeljo, podsjetimo, nikada nije ispitan u Tužilaštvu KS, već samo u MUP-u KS u junu 2016. i tada je potvrdio da je ocu mladića Murizu Memiću potvrdio da Dženanove povrede ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći. Dr. Čeljo je preminuo u februaru 2017. godine, a porodica Memić ranije je objelodanila ovu izjavu nakon što je Sud prvobitno odbio njeno čitanje.

Muriz Memić je podsjetio i na presudu Vrhovnog suda FBiH koji je donio konačnu presudu kojom je Ljubu i Bekriju oslobodio optužbe za saobraćajnu nesreću i sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.

U presudi stoji da nijedan od nalaza nije potvrdio van razumne sumnje da se događaj dogodio onako kako je to opisano u optužnici.

Očekuje se nova istraga, i to o ubistvu Dženana Memića, i pretpostavlja se da će je voditi Tužilaštvo BiH, o čemu smo već ranije pisali. 

 

Slučajevi Memić i Dragičević u fokusu međunarodne javnosti

 

Zijad Mutap i ostali optuženi su za organizirani kriminal  i zataškavanje ubistva Dženana Memića. Na optuženičkoj klupi nalazi se još i Muamer Ožegović, uposlenik hotela Crystal, koji je optužen da je izbrisao sporni snimak videonadzora sa hotela.

Odbrana će Muriza Memića ispitati na sljedećem ročištu čiji se datum još ne zna.

Inače, na samom početku današnjeg ročišta odbrana je tražila da se Sud BiH proglasi nenadležnim u ovom predmetu, što je Vijeće kojim predsjedava sudija Branko Perić odbilo.

Sudija Perić je obrazložio da je funkcionisanje pravosuđa prvi uslov za pristup EU, te da su slučajevi nerazjašnjene smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića bila u fokusu međunarodne javnosti i izvještaja.

„Ubistva ova dva mlada čovjeka, koji nisu bili članovi kriminalnih grupa, nikada nisu riješena. Ova dva slučaja su ozbiljno kompromitovala pravosudni sistem i nanijela štetu ugledu BiH”, kazao je Perić, te istakao da javnost, domaća i međunarodna, očekuju da ovaj sistem profunkcioniše i da se ova dva slučaja riješe.

(zurnal.info)