Duhovito obrazloženje Ministarstva okoliša i turizma nakon Žurnalovog teksta:Tajnica je Toyotu razbila greškom, uz usmenu dozvolu ministrice

Istražujemo

Tajnica je Toyotu razbila greškom, uz usmenu dozvolu ministrice

Tajnica je Toyotu razbila greškom, uz usmenu dozvolu ministrice

Sve je bilo samo greška i nije tako kao što se čini, sažetak je odgovora koje smo dobili iz ureda ministrice Branke Đurić na naše pitanje o korištenju službenih auta tokom prvomajskih praznika i slupanom džipu.

Nedavno smo objavili tekst o zloupotrebama službenih automobila u Vladi Federacije. Pisali smo i o dva primjera iz Ministarstva okoliša i turizma kojeg predvodi Branka Đurić. Dva službenika ovog ministarstva koristili su službene aute tokom prvomajskih praznika, otkrili su federalni revizori.

  

Prvomajske radosti

488694585_4162c7f7b4Oni su renault clio i citroen C5 koristili 1. i 2. maja. Nije nam bilo poznato ko je vozio ova auta niti gdje su sa njima išli ali prilika u kojoj su korištena i bezobzirnost federalnih uposlenika dali su nam u trenutku pisanja teksta za pravo da ih zamislimo otvorenih vrata iz kojih se čuje muzika pokraj potoka gdje miriše janjetina. Putni nalog za ova putovanja postoji ali nije ispunjen do kraja pa su ovakvi detalji izostali. Tako ni revizori nisu mogli otkriti zbog čega su auta korištena tokom praznika ali su dokazali da vožnja nije imala službeno opravdanje u ministarstvu koje ima deset auta i godišnje za gorivo potroši gotovo 40.000 maraka.

“Uvidom u evidencije o parkiranju vozila ne možemo potvrditi da su pojedina vozila korištena samo u službene svrhe, te da su parkirana na predviđenim parking prostorima Ministarstva poslije radnog vremena”, dio je izvještaja revizora kojeg smo koristili u tekstu.

Čitaocima smo obećali da ćemo sa zadovoljstvom prenijeti odgovore iz ministarstva. Dio odgovora o prvomajskom korištenju auta, zbog njegove zanimljivosti, prenosimo u cjelosti.

“Na temelju Vašeg upita za dva vozila Ministarstva, marke Renault Clio i Citroen C5, koja su prema revizorskom izvješću prošle godine korištena tijekom 1. i 2. svibnja odgovaramo da se radi isključivo o tehničkoj pogrešci upisivanja i vođenja evidencije putnih naloga, te da su vozila bila parkirana ispred zgrade Vlade Federacije BiH tijekom 1. svibnja (nedjelja) i 2. svibnja (ponedjeljak) kada su u bili neradni dani”, piše u odgovoru kojeg smo dobili od ministrice.

Sve je, dakle, bila greška. Samo je nejasno kako tu grešku nisu vidjeli i u svom izvještaju ispravili revizori.

 

Važi li usmeni dogovor na sudu

Pisali smo i o slupanom skupocjenom džipu RAV4 plaćenom 60.000 maraka i potpuno uništenom nakon radnog vremena. Revizori nisu mogli pronaći nalog za službeni put a putni nalog je bio nepravilno popunjen. Džip nije bio kasko osiguran i na licitaciji je prodan nama nepoznatom kupcu za 9.610 maraka.

“Nije nam prezentirano da su poduzete aktivnosti na utvrđivanju razloga i eventualne odgovornosti zaposlenika za nastanak štete, kao i na naknadi štete od istog”, pišu revizori.

O ovom slučaju mediji su ranije pisali pa nas je zanimalo šta o tome danas misli ministrica Đurić. Odgovor koji smo dobili kaže da nije baš sve tako kao što se čini.

“Također, na Vaš upit za korištenje vozila marke Toyota Rav4, van radnog vremena i bez putnog naloga kada se na žalost dogodila prometna nezgoda, odgovaramo da tajnica ministarstva, Kasema Ćatović, nije preuzela vozilo bez odobrenja, već je imala usmeno odobrenje ministrice okoliša i turizma u FBiH, Branke Đurić”, piše u zvaničnom odgovoru kojeg smo dobili.

U njemu se objašnjava da je Ćatović radila na Programu rada ministarstva kojeg je hitno trebalo poslati na Vladu kako bi se sve pripremilo zbog tada nadolazećih prvosvibanjskih blagdana.

“Zgradu Vlade FBiH napustila nakon 17 sati, i uz usmeno obavještenje ministrice koja je također bila odsutna iz ureda, koristila službeni automobil”, navode u svom odgovoru iz ministarstva i dodaju kako je pokrenut prekršajni postupak protiv Kaseme Ćatović u Općinskom sudu u Sarajevu a da će ministrica odluku donijeti nakon završetka ovog postupka.

Da zaokružimo priču – u ovom ministarstvu se putni nalozi popunjavaju greškom kada auta miruju a najskuplje auto u ministarstvu može se voziti uz usmenu dozvolu i bez pismenog traga.

Za sve postoji objašnjenje. Problem je samo što ne postoje dokumenti koji to dokazuju.

Žurnal je o Kasemi Ćatović pisao ranije. Naša novinarka je u septembru prošle godine otkrila kako je Ćatović dva puta naplatila polaganje notarskog ispita.

(zurnal.info)